Friss hírek

Villeneuve: Használni kell a biztonsági autót!

A korábbi Forma-1-es versenyző Jacques Villeneuve szerint változtatni kell a biztonsági autós protokollon a száguldó cirkuszban, hogy a jövőben ne történhessen a vasárnapihoz hasonló baleset.


A korábbi Forma-1-es versenyző Jacques Villeneuve szerint változtatni kell a biztonsági autós protokollon a száguldó cirkuszban, hogy a jövőben ne történhessen a vasárnapihoz hasonló baleset.

A Japán Nagydíjon Jules Bianchi súlyos sérüléseket szenvedett, amikor autójával egy másik versenygép kiemelésében segédkező traktornak ütközött.

A történtek után a versenyirányítás azonnal pályára küldte a biztonsági autót, Villeneuve szerint azonban ezt már Sutil kicsúszása után meg kellett volna tenni.

„Változtatni kell a biztonsági autóra vonatkozó szabályokon” – mondta a kanadai, aki 1997-ben lett világbajnok a Forma-1-ben.

„Amikor én versenyeztem – és még utána is –, folyton azt hangoztattam, hogy bármilyen baleset is történik, be kell küldeni a Safety Cart.”

„Nem szabadna helyet hagyni az ítélkezésnek. Ha valaki kicsúszik a pályáról, küldjük be a biztonsági autót, ilyen egyszerű! Baleset, aztán biztonsági autó – ennyi. Már évek óta így kellene, hogy legyen. Amerikában ez mindig is így volt.”

Villeneuve szerint nincs igazuk azoknak, akik szerint a biztonsági autó folytonos használatával tönkretennék a versenyeket, és véleménye szerint túl nagy az esélye annak, hogy egy másik autó is kicsúszik egy adott baleset helyszínén ahhoz, hogy pusztán sárga zászlók lengetésével lerendezzék a helyzetet.

„Az a gond, hogy az FIA valahányszor beküldi a biztonsági autót, a média és a rajongók elkezdenek panaszkodni, mondván, hogy tönkreteszik a versenyeket” – fejtegette Villeneuve.

„Igen, néha lelassulnak tőle a versenyek, de legalább el lehet kerülni az efféle incidenseket, és a dolog emberi része is kiiktatható, nem kell gondolkodni a döntésen.”

„Amikor még versenyeztem és volt egy balesetem, folyton amiatt aggódtam, hogy egy másik autó belém csapódik. Soha nem szerettem, amikor csak sárga zászlóval megoldották a helyzetet. Az ember lelassít, no de mennyire? És bármikor lehet egy defekted, vagy felfüggesztéshibád.”

„Meglep, hogy korábban még nem történt hasonló baleset. Szerintem óriási szerencsénk volt. Elég sokszor előfordul, hogy megpördül egy autó épp akkor, amikor előtte egy másik is, és centikkel kerülik el egymást.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek