Visszahozták a Forma-1 „sárga lapját” - F1VILÁG.HU

Visszahozták a Forma-1 „sárga lapját”

HIRDETÉS
A jövőben gyakrabban fogják használni a Forma-1-ben a versenyzők sportszerűtlen viselkedésére figyelmezteti fekete/fehér zászlót – Michael Masi versenyigazgató azt mondja, úgy kell tekinteni majd erre a jövőben, mint a futballban a sárga lapra.
SPA, BELGIUM - AUGUST 30: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia Toro Rosso STR14 Honda on track during practice for the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 30, 2019 in Spa, Belgium. (Photo by Charles Coates/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-21DWYFR311W11 // Usage for editorial use only //

A fekete/fehér zászlót a motorsport valamennyi kategóriában használják, az FIA Nemzetközi Sportkódexe szerint akkor kell bemutatni, ha egy versenyzőt sportszerűtlen viselkedés miatt jelentenek.

A múlt hétvégi Belga Nagydíjat megelőzően viszont utoljára a 2010-es Maláj Nagydíjon került elő a Forma-1-ben, amikor Lewis Hamiltonnak mutatták meg, amiért cikázott Vitalij Petrov előtt.

Charlie Whiting, az FIA korábbi versenyigazgatója általában rádióüzenetekben figyelmeztette a csapatokat a sportszerűtlen magatartás miatt, hétvégén viszont Spában újra előkerült a zászló. Jelezték a versenyzőknek, ha három alkalommal kiszélesítik a pálya négyes kanyarját, illetve bemozdulnak féktávon, figyelmeztetik őket.

Utóbbi miatt Pierre Gaslyt meg is intették egyszer.

Michael Masi versenyigazgató azt mondja, a fekete/fehér zászlóra úgy kell tekinteni, mint a fociban a sárga lapra.

„A fekete/fehér zászló – a rossz sportember zászló – olyan, amit 2010 óta nem is használtunk” – mondta a szakember.

„De a sportigazgatókkal való egyeztetés után abban maradtunk, hogy elő fog kerülni. Én eddig leginkább azért nem alkalmaztam, mert próbáltam megtudni tőlük, miért álltak le a használatával, és igazából senki sem tudott nyomós indokkal előállni.”

„Ez a zászló létezik a sportkódexben, és minden egyes sportigazgató, illetve versenyző támogatja a használatát. Ami azt illeti, ez a motorsport sárga lapja.”

Masi közölte a versenyzőkkel, a zászló többszöri meglengetése egy adott versenyző felé büntetést vont volna maga után Belgiumban.

Hirdetés

„Igen, és ezt el is mondtuk a versenyzőknek a péntek esti meetingen – hogy ez a mi sárga lapunk. Ha a fekete/fehér zászlót ezen a hétvégén meglengettük volna a 4-es kanyar háromszori kiszélesítéséért, és egy másik incidensért szintén be kellett volna mutatni, akkor szabályszegés miatt jelentettük volna a stewardoknak.”

Masi azt mondja, néhány további helyszínen is bevethetik majd a zászlót a pálya kiszélesítéséért, mint ahogy egyéb kihágásokért is.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!