Vizsgálatot követel az FIA, katasztrófa történhetett volna Brazíliában - F1VILÁG.HU

Vizsgálatot követel az FIA, katasztrófa történhetett volna Brazíliában

Életveszélyes helyzet alakult ki a vasárnapi Brazil Nagydíj befutóját követően Interlasogban, emiatt pedig a verseny szervezőit be is idézték a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói.

Történt ugyanis, hogy miután Max Verstappen elsőként szelte át a célvonalat Interlagosban, szurkolók egy csoportja bejutott a pályára az 1-es kanyarban – miközben még versenyautók voltak a pályán. Az eset után a stewardok beidézték a versenyszervezőket.

Sajtóhírek szerint szurkolók egy csoportja a kerítésen átmászva, a sportbírók és a szervezők tiltása ellenére jutott be az aszfaltcsíkra, az FIA azonban gyors vizsgálatában arra jutott, hogy a verseny képviselői nem hajtottak végre minden szükséges és elégséges intézkedést, ezt pedig nem biztonságos helyzetet eredményezett.

“A szervezők őszintén elismerték a biztonsági protokollok és intézkedések hibáit” – áll az FIA közleményében. “Egyetértettek az FIA delegáltjának, valamint versenyigazgatójának jelentésével, mint ahogy azzal is, hogy hasonló körülmények már előfordultak Brazíliában, és ez egy elfogadhatatlan helyzet, ami katasztrofális következményekkel járhatott volna.”

Az FIA döntése értelmében a Brazil Nagydíj szervezőinek most le kell folytatniuk egy belső vizsgálatot, és időben meg kell hozniuk a megfelelő intézkedéseket a 2024-es versenyre. Ennek megfelelően január 30-ig egy “formális helyreállítási tervet” kell benyújtaniuk az FIA-hoz.

A versenybírók arra kérték az FIA-t, vizsgálja felül ezeket a döntéseket, ha pedig szükségesnek látja, a Motorsport Világtanács (WMSC) révén további szankciókat alkalmazhat.

Nemrég jelentették be, hogy a brazil versenypálya 2030-ig meghosszabbította Forma-1-es versenyrendezési szerződését.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!