Bahreini Nagydíj
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 14: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT01 Honda on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 14, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Vizsgálják az AlphaTaurit, Gasly a bokszból rajtol?

Vizsgálják az AlphaTaurit, Gasly a bokszból rajtol?

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indított az AlphaTauri Forma-1-es csapata ellen Törökországban – jó esély van rá, hogy Pierre Gasly csak a bokszutcából vághat neki a mai versenynek.

Gasly a 15. helyen végzett a szombati időmérő edzésen, a McLarenek büntetése miatt azonban két pozíciót nyert a rajtrácson.

Úgy tudni viszont, az AlphaTauri taktikai okoktól egy új erőforrást épített volna a francia pilóta autójába. A csapat szombat este kért engedélyt az FIA-tól, Jo Bauer technikai delegált pedig meg is adta azt.

A parc ferme szabályok szerint viszont csak akkor lehet változtatásokat eszközölni az autón, ha a csapat bizonyítani tudja, hogy technikai problémáról van szó, és minden alkatrészt csak ugyanolyan specifikációjúra lehet cserélni. Általánosságban elfogadott viszont, hogy mindez nem vonatkozik az erőforrás elemeire.

Szombat este az AlphaTauri szerelői el is kezdtek dolgozni az autón, vasárnap reggel viszont az istálló közölte Bauerrel, hogy végül nem akarta kicserélni az erőforrást – a stratégák ugyanis úgy voltak vele, hogy nem érdemes feláldozni Gasly 13. rajthelyét.

Bauer jelentette az esetet a stewardoknak, rámutatva azon gyanújára, hogy a változtatást eredetileg nem fizikai probléma, hanem stratégiai okok miatt kérte az AlphaTauri. Ráadásul említést tett arról is, hogy az autót szétszedték, az FIA pedig nem tudta megfelelően ellenőrizni azt, hogy az AlphaTauri nem végzett-e el módosításokat a versenyautón.

Emiatt jó esély van rá, hogy Gasly végül a bokszutcából lesz kénytelen nekivágni a versenynek. Az ügy miatt beidézték az istálló képviselőit a versenybírók.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!