Vizsgálat indult az FIA elnöke ellen, mert egy F1-es verseny eredményét próbálta manipulálni! - F1VILÁG.HU

Vizsgálat indult az FIA elnöke ellen, mert egy F1-es verseny eredményét próbálta manipulálni!

HIRDETÉS
Vizsgált indult a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulyem ellen, mert a gyanú szerint még a 2023-as Forma-1-es idény során megpróbálta befolyásolni egy verseny végeredményét.
Mohammed Ben Sulayem

A BBC Sport értesülései szerint az FIA azzal kapcsolatban kapott bejelentést, hogy a szervezet elnöke Fernando Alonso tavalyi, Szaúd-arábiai Nagydíjon kapott büntetése kapcsán igyekezett közbeavatkozni. A szövetség etikai bizottságának az FIA egyik megfelelőségi tisztje jelentette az esetet.

A bejelentő szerint Ben Sulayem a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíjon magához hívatta Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifát, az FIA közel-keleti és észak-afrikai régiókért felelős alelnökét — aki hivatalos minőségben tartózkodott a szaúdi versenyen —, és közölte vele, hogy Fernando Alonso büntetését vissza kellene vonni.

A BBC Sport több forrásból is úgy értesült, valóban megtörtént az eset — ám ezen források jelentései nem kerültek bele az FIA jegyzőkönyvébe.

Alonso a 3. helyen ért célba a versenyen, ám később 10 másodperces időbüntetést kapott, miután autóján a versenybírók szerint dolgoztak az Aston Martin szerelői, miközben a kétszeres világbajnok korábbi, 5 másodperces időbüntetését töltötte a bokszban. A Paolo Basarri megfelelőségi tiszt által benyújtott jelentésben Ben Sulayem „arra késztette a versenybírókat, hogy helyezzék hatályon kívül a büntetés kiszabására vonatkozó döntésüket”.  A jelentésben az olasz szakember a „pretendere” szót használta, ami magyarul annyit tesz, „megkövetel” vagy „elvár”.

A szóban forgó büntetést Alonso azért kapta, mert a hátsó emelőt használó szerelő munkaeszközével hozzáért a spanyol autójához, miközben az még korábbi büntetését töltötte, holott ezt a szabályok akkoriban tiltották — legalábbis elméletben. Csakhogy a sportszabályzat 54.4.c pontja csak az autón való munkálkodást tiltotta, az eset után pedig kiegészítették azzal, hogy nem lehet sem az autóhoz, sem a versenyzőhöz nyúlni sem kézzel, sem pedig semmilyen más eszközzel. Alonso büntetését ezért később visszavonták, így megtarthatta a 3. helyet.

A hírek szerint az etikai bizottság 4-6 hét múlva teheti közzé jelentését az üggyel kapcsolatban.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Vizsgálat indult az FIA elnöke ellen, mert egy F1-es verseny eredményét próbálta manipulálni!
Fogadj és nyerj! Tedd meg a téteket az F1-es Kínai Nagydíjra! (x)
Norris: Nem lesz esélyünk a dobogóra Kínában
Alonso ismét erőn felül teljesített, nehéz versenyre számít
Az FIA elutasította az Aston Martin óvását
A rajtkiugrásokról egyeztetnek az F1-es csapatok

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!