Webber: Átalakult a versenyzés a Forma-1-ben

A Red Bull Racing ausztrál versenyzője, Mark Webber elismerte, a Forma-1 öreg rókái manapság nem élvezik annyira a versenyzést a királykategóriában, mint néhány évvel ezelőtt.


A Red Bull Racing ausztrál versenyzője, Mark Webber elismerte, a Forma-1 öreg rókái manapság nem élvezik annyira a versenyzést a királykategóriában, mint néhány évvel ezelőtt.

A 203 F1-es futamot maga mögött tudó Webber úgy véli, az, hogy a gumik 2013-ban ilyen jelentős szerepet játszanak a Forma-1-ben, elvesznek valamicskét a versenyzés varázsából.

„Azt gondolom, hogy főleg azok a versenyzők, akik már több mint 100 nagydíjat tudnak magukénak, láttak már teljesen más típusú versenyzést a maihoz képest” – mondta a Red Bull versenyzője, amikor az AUTOSPORT munkatársa afelől érdeklődött, mennyire örömteli versenyezni manapság a száguldó cirkuszban.

„Igazából a vérünkben van, hogy megbirkózzunk különféle kihívásokkal, mint például a V10-es, vagy V8-as motorokkal, a tankolás betiltásával, az egykörös időmérővel, vagy éppen a Q1-Q2-Q3 rendszerrel. Én valamennyi forgatókönyvet megéltem, és versenyző szemmel fontos, hogy az ember megbirkózzon ezekkel.”

„De Monacóban láthattuk, hogy már akkor elkezdtem vigyázni a gumikra, amikor megérkeztem a 3-as kanyarhoz! És láthattuk, hogy Nico [Rosberg] is ugyanezt tette.”

„A versenyzés tehát teljesen más. Monaco meglehetősen extrém eset volt a tempó tekintetében, hiszen azt hiszem, nagyjából a GP2-es mezőny sebességét hoztuk, és ez valóban elég durva. A versenyzés ráadásul a bokszutca falánál is nagyon taktikus lett.”

Webber elismerte, vannak esetek, amikor a versenyzők a határokat feszegethetik, és keményen harcolhatnak a pozíciókért, ám ez jobbára csak a versenyek utolsó szakaszaira igaz.

„Láthatunk pilótákat egymással versenyezni, Lewis [Hamilton] és én is megtettük ezt 3-4 körrel a leintés előtt Bahreinben. A hetedik körben viszont nem csatáztunk volna így, hiszen azzal magunk alatt vágtuk volna a fát – kinyírtuk volna a gumikat. Ha viszont már csak 3-4 kör van hátra, megpróbálsz olyan pozícióban célba érni, amilyenben csak tudsz.”

„Kétségtelen, hogy teljesen más a versenyzés ma, mint korábban. Persze vannak még szép pillanatok az autóban, de nehéz elégedetten bólogatni ezekre a dolgokra. Egyszerűen más a helyzet.”

Bár a versenyzés minőségével nem elégedett, Webber úgy véli, továbbra is fantasztikus érzés, ha az ember az élen végez, hiszen rendkívül erős ellenfeleket kell legyőzni a Forma-1-ben.

„Tisztességes ellenfeleket kell legyőzni, és ez mindig is így volt a Forma-1-ben. Ráadásul meg kell verni a többi csapatot is, nemcsak a versenyzőket. Ez rendkívül kielégítő része a munkának. Az ember tudja ezt, hogyha a dobogó legfelső fokára áll, szóval az általában egy nagyon büszke pillanat.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!