Friss hírek

Whiting: Lehetetlen egyszerűbb szabályokat hozni

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) álláspontja szerint egész egyszerűen nem reális az, hogy egyszerű szabályokkal jobbá lehetne tenni a versenyzést a Forma-1-ben.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) álláspontja szerint egész egyszerűen nem reális az, hogy egyszerű szabályokkal jobbá lehetne tenni a versenyzést a Forma-1-ben.

Az elmúlt időszakban rengeteg kritika érte a száguldó cirkuszt túl bonyolult és időnként mesterkélt szabályai miatt – melyek ráadásul meglehetősen szigorúak is.

A Red Bull főtervezője, Adrian Newey például bevallottan azért vonul a háttérbe 2015-ben, mert elmondása szerint képtelen kiélni fantáziáját a szigorú megkötések miatt.

Charlie Whiting, a Forma-1 versenyigazgatója úgy véli, bár az egyszerűbb szabályok jobbak lennének a száguldó cirkusz számára, valósággal lehetetlen volna megalkotni őket.

„Nagyon nehéz kevésbé komplikált regulákat hozni, mert az autók, a csapatok, a procedúrák, tulajdonképpen minden, amit csinálnak, bonyolultabb” – fogalmazott a szakember.

„Folyamatosan szeretnének nyilvánvalóbbá tenni dolgokat, ezáltal pedig egyre több és több szó kerül bele a szabályokba. Soha nem vékonyodnak a szabálykönyvek, nem igaz?”

„Én is szeretném, ha egyszerűbbek lennének a dolgok, de ha megnézzük az egész sportág komplexitását, nagyon nehéz egyszerűbb szabályokat hozni.”

„Folyamatosan azt kérik tőlünk, hogy tegyük világosabbá a dolgokat, de sajnos ezt kevesebb szóval nem lehet megtenni.”

A Forma-1 jelenlegi szabálykönyve 55 oldalas, míg a technikai regulákat 89 oldalban fektette le a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek