Whitmarsh: Az F1-nek szüksége van a kisebb csapatokra

Martin Whitmarsh, a McLaren Mercedes csapatfőnöke úgy véli, felesleges tovább erőltetnie a Ferrarinak háromautós elképzelését, ugyanis ennél sokkal fontosabb lenne, hogy költséghatékonyabbá tegyék a Forma-1-et, ezzel biztosítva a kisebb alakulatok jövőjét.


Martin Whitmarsh, a McLaren Mercedes csapatfőnöke úgy véli, felesleges tovább erőltetnie a Ferrarinak háromautós elképzelését, ugyanis ennél sokkal fontosabb lenne, hogy költséghatékonyabbá tegyék a Forma-1-et, ezzel biztosítva a kisebb alakulatok jövőjét.

Az F1 Bizottság múlt csütörtöki ülésén a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo ismét szóba hozta elképzelését, miszerint jó volna, ha a Forma-1 csapatainak lehetősége lenne egy harmadik versenyautó indítására, melyet akár el is adhatnának más istállóknak.

A szakember ugyanis azon a véleményen van, a rajongók sokkal szívesebben látnának több versenyképes autót a mezőnyben ahelyett, hogy a sereghajtók vergődését néznék.

A McLarent irányító Martin Whitmarsh azonban úgy véli, a kisebb csapatra szüksége van a királykategóriának, még ha el is ismeri, a McLaren potenciálisan érdekelt a háromautós témában.

„Egy statisztikával élnék: amióta a McLaren a Forma-1-ben van, a versenyek gyakorlatilag egynegyedét megnyerte, és több mint felén dobogóra állhatott, és eközben tulajdonképpen száz csapat tűnt el a sportból. Úgy gondolom, ez tökéletesen mutatja ennek a sportnak a volatilitását” – fogalmazott a wokingi gárda csapatfőnöke.

„Úgy gondolom, nem szabad alábecsülnünk, milyen nehéz dolguk is van a kisebb csapatoknak. Az rendben van, hogy néhány nagyobb alakulat magabiztos a jövőt illetően, de a tény jelenleg az, hogy szükségünk van 10 vagy 12 csapatra, hogy versenyezzünk ellenük.”

„Meg tudom érteni, egyesek miért ragaszkodtak a rajtrács növeléséhez egy harmadik autó indítása által. Ha ez szükséges, az a McLaren érdeke is. De úgy gondolom, a Forma-1 számára ez rossz megoldás.”

A Ferrari elnöke múlt hétvégén úgy fogalmazott, ha a Forma-1 a jövőben is szeretné, ha a maranellói gárda a jövőben is a mezőny tagja legyen, úgy mihamarabbi változásokra van szükség. Whitmarsh azonban úgy véli, kételkedik abban, hogy a Ferrari ismét egy rivális széria megalapítását kezdeményezné.

„Úgy gondolom, hogy Luca egy rendkívül karizmatikus figura a Ferrarin, Olaszországon és az autósporton belül, és tisztában vagyok azzal, egyes kiragadott mondatokat mennyire fel lehet erősíteni, és hányféleképpen lehet értelmezni.”

„Véleményem szerint ő óriási szenvedéllyel adózik a Forma-1 iránt, nagyon büszke a Ferrari történelmére és örökségére, és természetesen hangot is ad nézeteinek és személyes véleményének. Azt hiszem, a Forma-1 napjai sokkal jobbá váltak azzal, hogy a csapatok és az irányító testület képes együtt dolgozni a szabályok fejlesztésén. Három év alatt bebizonyítottuk, hogy ki tudunk alakítani egy nyugodtabb környezetet anélkül, hogy túl sok figyelmet fordítnánk a külső tényezőkre, és sikerült is néhány okos döntést hoznunk.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!