Whitmarsh: Az új pontrendszer a legjobb megoldás

A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh szerint a forma-1-es csapatok szövetsége (FOTA) által javasolt új pontrendszer bevezetése helyes döntés lenne, ugyanis amellett, hogy előzésre sarkallná a versenyzőket, biztosítaná, hogy ne dőljön el idő előtt a vb-cím sorsa.

A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh szerint a forma-1-es csapatok szövetsége (FOTA) által javasolt új pontrendszer bevezetése helyes döntés lenne, ugyanis amellett, hogy előzésre sarkallná a versenyzőket, biztosítaná, hogy ne dőljön el idő előtt a vb-cím sorsa.

A FOTA a héten tartott sajtókonferenciáján ismertette a Forma-1 jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, ahol a sportszakmai kérdésekről Whitmarsh beszélt.

A McLaren újdonsült csapatfőnöke elmondta, hogy az elmúlt hónapokban elvégzett átfogó piackutatás kielemzése és áttanulmányozása után jutottak arra az elhatározásra, hogy egy új pontrendszer bevezetését szorgalmazzák a Forma-1-ben.

A piackutatásból ugyanis kiderült, hogy a nézők azt szeretnék, ha jobban jutalmaznák a győztest, mint a jelenlegi 10-8-6-5-4-3-2-1 leosztású pontrendszerben. Mindemellett a FOTA azt is szem előtt tartotta, hogy ne dőljön el idő előtt a bajnoki cím sorsa, ami miatt még 2003-ban leváltották a korábbi 10-6-4-3-2-1-es szisztémát.

Az új pontrendszer az említett két leosztás keveréke, ugyanis míg korábban 4, majd 2, most 3 pont választhatja el egymástól az első két helyezettet, ami valóban az eddigi két rendszer közti kompromisszumos megoldás lehet.

“Tudomásom szerint volt egy pont, mikor legalább nyolc javaslat volt terítéken” – mondta Whitmarsh a genfi sajtótájékoztatón. “Mivel a nézők azt akarták, hogy jutalmazzuk jobban a győzelmeket, amivel előzésre ösztönözzük a versenyzőket, kötelességünknek éreztük, hogy ezt megvitassuk egymás között.”

“Azonban ha túl nagyok a pontkülönbségek az egyes helyezések között, akkor fennáll a veszélye annak, hogy korábban véget ér a világbajnoki címért folytatott küzdelem.”

“Az elmúlt két évben nagyon izgalmas bajnokságot láthattunk a jelenlegi pontrendszernek köszönhetően, szóval úgy gondolom, mielőtt változtatnál, fontolóra kell venned az egészet. Minden egyes javaslat esetében leszimuláltuk, hogy miként alakult volna a bajnokság az elmúlt években, és csak azután engedtük tovább a kezdeményezést.”

“Egy olyan rendszer, amelyben három-négy futammal a vége előtt eldől a bajnoki cím sorsa, nem túl jó dolog. Azonban úgy éreztük, hogy egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a rajongók akaratát, mert büszkék vagyunk arra, amit eddig a FOTA égisze alatt tettünk, és tartanod kell magad ahhoz, amit mondtál, és pontosan ez az, amit tettünk.”

A FOTA által javasolt új pontrendszerrel számolva Lewis Hamilton helyett Felipe Massa lett volna a világbajnok 2008-ban. Mindketten 113 pontot szereztek volna, ám a futamgyőzelmek száma a Ferrari brazilja felé billentette volna a mérleg nyelvét.

Whitmarsh azt is hozzátette, hogy a FOTA egyelőre még nem beszélte át javaslatát az FIA-val, de bízik abban, hogy már az idei évben életbe léphet az új pontrendszer.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS