Whitmarsh: Az új pontrendszer a legjobb megoldás - F1VILÁG.HU

Whitmarsh: Az új pontrendszer a legjobb megoldás

HIRDETÉS

A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh szerint a forma-1-es csapatok szövetsége (FOTA) által javasolt új pontrendszer bevezetése helyes döntés lenne, ugyanis amellett, hogy előzésre sarkallná a versenyzőket, biztosítaná, hogy ne dőljön el idő előtt a vb-cím sorsa.

A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh szerint a forma-1-es csapatok szövetsége (FOTA) által javasolt új pontrendszer bevezetése helyes döntés lenne, ugyanis amellett, hogy előzésre sarkallná a versenyzőket, biztosítaná, hogy ne dőljön el idő előtt a vb-cím sorsa.

A FOTA a héten tartott sajtókonferenciáján ismertette a Forma-1 jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, ahol a sportszakmai kérdésekről Whitmarsh beszélt.

A McLaren újdonsült csapatfőnöke elmondta, hogy az elmúlt hónapokban elvégzett átfogó piackutatás kielemzése és áttanulmányozása után jutottak arra az elhatározásra, hogy egy új pontrendszer bevezetését szorgalmazzák a Forma-1-ben.

A piackutatásból ugyanis kiderült, hogy a nézők azt szeretnék, ha jobban jutalmaznák a győztest, mint a jelenlegi 10-8-6-5-4-3-2-1 leosztású pontrendszerben. Mindemellett a FOTA azt is szem előtt tartotta, hogy ne dőljön el idő előtt a bajnoki cím sorsa, ami miatt még 2003-ban leváltották a korábbi 10-6-4-3-2-1-es szisztémát.

Az új pontrendszer az említett két leosztás keveréke, ugyanis míg korábban 4, majd 2, most 3 pont választhatja el egymástól az első két helyezettet, ami valóban az eddigi két rendszer közti kompromisszumos megoldás lehet.

“Tudomásom szerint volt egy pont, mikor legalább nyolc javaslat volt terítéken” – mondta Whitmarsh a genfi sajtótájékoztatón. “Mivel a nézők azt akarták, hogy jutalmazzuk jobban a győzelmeket, amivel előzésre ösztönözzük a versenyzőket, kötelességünknek éreztük, hogy ezt megvitassuk egymás között.”

“Azonban ha túl nagyok a pontkülönbségek az egyes helyezések között, akkor fennáll a veszélye annak, hogy korábban véget ér a világbajnoki címért folytatott küzdelem.”

“Az elmúlt két évben nagyon izgalmas bajnokságot láthattunk a jelenlegi pontrendszernek köszönhetően, szóval úgy gondolom, mielőtt változtatnál, fontolóra kell venned az egészet. Minden egyes javaslat esetében leszimuláltuk, hogy miként alakult volna a bajnokság az elmúlt években, és csak azután engedtük tovább a kezdeményezést.”

“Egy olyan rendszer, amelyben három-négy futammal a vége előtt eldől a bajnoki cím sorsa, nem túl jó dolog. Azonban úgy éreztük, hogy egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a rajongók akaratát, mert büszkék vagyunk arra, amit eddig a FOTA égisze alatt tettünk, és tartanod kell magad ahhoz, amit mondtál, és pontosan ez az, amit tettünk.”

A FOTA által javasolt új pontrendszerrel számolva Lewis Hamilton helyett Felipe Massa lett volna a világbajnok 2008-ban. Mindketten 113 pontot szereztek volna, ám a futamgyőzelmek száma a Ferrari brazilja felé billentette volna a mérleg nyelvét.

Hirdetés

Whitmarsh azt is hozzátette, hogy a FOTA egyelőre még nem beszélte át javaslatát az FIA-val, de bízik abban, hogy már az idei évben életbe léphet az új pontrendszer.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!