Wolff: A Mercedes és a Ferrari szerint nem olyan gyenge a Renault V6-osa - F1VILÁG.HU

Wolff: A Mercedes és a Ferrari szerint nem olyan gyenge a Renault V6-osa

HIRDETÉS
Egyáltalán nincs olyan nagy lemaradásban a motorerő tekintetében a Renault, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) intézkedéseket kelljen hoznia – ezt állítja a Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff.
Pierre Gasly Alpine

Hetekkel ezelőtt derült ki, az Alpine csapata saját bevallása szerint sokat küszködik amiatt, hogy az általuk használt V6-os erőforrások mintegy 30 lóerővel gyengébbek a Ferrari, a Mercedes és a Honda aggregátjainál – habár a motorfejlesztéseket már jó ideje befagyasztották a Forma-1-ben.

Az F1-es csapatok ezért Belgiumban egyeztetéseket folytattak a francia gyártó felzárkóztatásának kérdésében. A Ferrari csapatfőnöke, Fred Vasseur viszont nemrégiben arról beszélt, csupán olyan gyártóknak kellene segítséget nyújtani, akik tényleg nagy lemaradásban vannak – ő viszont egyáltalán nem biztos abban, hogy a Renault olyan nagy hátrányban van.

Hasonlóképp vélekedik Toto Wolff is: a Mercedes-főnök rámutatott, saját elemzéseik szerint a Renault V6-osának lemaradása jelenleg meg sem közelíti a 3 százalékot, ezért a szakember nem látja okát annak, hogy kisegítsék a franciákat.

„A szabályokat 2026-ra úgy terveztük meg, hogy amennyiben az egyik gyártó 3 százalékon kívülre esik a legjobb erőforráshoz képest, akkor megengedjük neki, hogy több időt töltsön el a próbapadon, és jóhiszeműen járunk majd el” – mondta a szakember. „Most nem 2026-ról beszélünk, viszont azon szabályok közepén járunk, és igaz, hogy be vannak fagyasztva a regulák. Frednek viszont abszolút igaza van, nem látunk olyat, hogy közel lennének ehhez a 3 százalékhoz.”

Wolff hozzátette, nincs szükség szabályváltoztatásokra, a Renault-nak önállóan kellene megoldania a felmerült problémákat.

„Nem hozhatunk légből kapott szabályváltoztatásokat, mert valaki nem teljesít jól. Ha változtatunk a következő ciklusra, az rendben van, de azt gondolom, hogy a 3 százalék megfelelő érték, és semiképp nem kellene babrálni az erőforrásokkal, hogy több üzemanyagátfolyást engedélyezzünk nekik, vagy ilyesmi.”

„Oldják meg – ugyanez lenne ránk is igaz, és talán a nyelvembe harapok majd három év múlva… Oldd meg, több időt kapsz a próbapadon, rendezd a soraidat.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!