Wolff a versenyirányítást dicséri: „Ezúttal pontról pontra betartották a szabályokat!” - F1VILÁG.HU

Wolff a versenyirányítást dicséri: „Ezúttal pontról pontra betartották a szabályokat!”

HIRDETÉS
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy látja, senkinek sincs oka panaszkodni amiatt, hogy a múlt vasárnapi Olasz Nagydíjon nem indították újra a versenyt a biztonsági autós szakaszt követően, szerinte ugyanis ezúttal pontról pontra követte a szabályokat a versenyirányítás.
Safety Car, Italian Grand Prix

Wolffban még élénken élnek a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjon történtek, ahol az akkori versenyigazgató, Michael Masi a szabálykönyv több pontját felülbírálva az utolsó körre újraindította a mindent eldöntő futamot a biztonsági autós szakaszt követően – ennek köszönhetően pedig a friss gumikkal támadó Max Verstappen meg tudta előzni Lewist Hamiltont, és megnyerte a világbajnokságot.

A vasárnapi, monzai futamon viszont elmaradt az utolsó körös show: Daniel Ricciardo lerobbanó McLarenje miatt kellett pályára küldeni a Safety Cart, ám miután az ilyenkor megszokott protokoll meglehetősen lassan haladt, egész egyszerűen nem volt idő a futam újraindítására, így nem láthattuk összecsapni Max Verstappent és Charles Leclerc-t a győzelemért.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto a futam után arról beszélt, szerinte a versenyirányításnak jobb munkát kellene végeznie, nagyon sokáig vártak ugyanis a biztonsági autó bevetésével. Christian Horner, a Red Bull F1-es csapatának első embere pedig arról beszélt, a rajongók a legnagyobb vesztesei, és ki kell vizsgálni a történteket, mert szerinte bőven volt idő a verseny újraindítására.

Toto Wolff ugyanakkor azt mondja, szerinte helyesen járt el a versenyirányítás azzal, hogy nem indította újra a versenyt.

„Ezek a szabályok nagyon világosak, és le vannak írva” – magyarázta a szakember. „Az én szempontomból – akár traumatizált Abu Dhabi, akár nem –, ezeket a szabályokat ezúttal pontról pontra betartották.”

„Volt egy autó a pályán, voltak sportbírók és egy traktor – ezért nem engedték senkinek az előzést. És aztán nem volt elég idő arra, hogy újraindítsák a versenyt.”

„Ha valaki nem elégedett a szabályokkal, és brutális show-t akar az utolsó egy-két körben – amire én abszolút nyitott vagyok –, akkor változtatnunk kell a szabályokon. De nem gondolom, hogy panaszkodnunk kell a történtek miatt, mert ezek a szabályok.”

Wolff butaságnak nevezte azt a felvetést is, hogy egész egyszerűen le kellett volna inteni piros zászlóval a versenyt, hogy aztán újra lehessen azt indítani, miután megtisztították a pályát.

„Miért intenénk le piros zászlóval egy futamot, csak azért, mert show-t akarunk? Szerintem a szabályokon kellene változtatni. Meg kell vitatnunk az FIA-val ezt a változtatást, mondanunk kell, hogy szeretnénk utolsó körös versenyzést. Én benne vagyok, de ma nem ez van a szabályokban.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!