Friss hírek

Wolff elárulta, leválthatja-e Russell Bottast 2021-ben

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff szerint jelenleg „nem reális” opció az, hogy 2021-ben George Russellt ültetik Valtteri Bottas helyére.

A mindössze 22 esztendős brit tehetség a hétvégi Szahíri Nagydíjon a koronavírusos Lewis Hamiltont helyettesítette – nem is akárhogyan!

Az időmérőn csupán 26 ezredmásodperccel volt lassabb rutinos csapattársánál, Valtteri Bottasnál, a versenyen pedig magabiztosan haladt a győzelem felé egészen addig, amíg a Mercedes hatalmasat nem bakizott a bokszban egy rádióprobléma miatt.

Lewis Hamiltonnak még nincs érvényes szerződése 2021-re, ám várhatóan hamarosan aláír a csapattal, míg Bottasszal már korábban megállapodott a folytatásról a Mercedes.

Russell hétvégi teljesítménye láttán viszont jogosan merül fel a kérdés, van-e esetleg esély arra, hogy a brit pilóta 2021-ben a Mercedesnél versenyezzen?

A Szahíri Nagydíj után Toto Wolffot kérdezték arról, elképzelhető-e, hogy a szerződéssel rendelkező Bottas helyét Russell veszi át már jövőre.

„Ő a Williams versenyzője, a Williamsszel áll szerződésben. A mi felállásunkat pedig Valtteri és Lewis alkotják” – mondta Wolff.

„Szóval nem reális helyzetként tekintek erre 2021-re vonatkozóan. De értem, hogy ez egy érdekes szituáció lenne csapaton belül is, mint ahogy mindannyiunk számára egy kicsit vad út lehetne.”

„De talán a jövőben majd így lesz.”

Arra a kérdésre, hogy 2022-re leszerződtetnék-e Russellt, Wolff diplomatikusan válaszolt: „George mindig is a Mercedes versenyzője volt. Most a Williamsnél vezet, és büszke lehet arra, amit most elért. És most tudni fogják, hogy a Williamsnél futott köridejei vélhetően a mércét jelentik.”

„Nekünk pedig látnunk kell, mit tartogat a jövő. Még nem döntöttem arról, hogy ez mit is jelenthet számunkra.”

Arra vonatkozóan is voltak spekulációk az elmúlt napokban, hogy Russell hétvégi teljesítményét a Mercedes a Hamiltonnal való tárgyalások során is felhasználhatja – akár annak érdekében, hogy csökkenteni tudják a brit pilóta fizetését.

„Ez két külön dolog” – mondta Wolff. „Lewis 8 éve van a csapatnál, és nagyszerű sikereket értünk el. Ő egy csapattag. És már a hétvége előtt is elmondtam: ennek a hétvégének semmilyen eseménye sem lesz hatással a tárgyalásokra.”

„Ez nem lenne fair vele szemben. Nem lenne fair magunkkal szemben. Mert alakulhatott volna másképp is, lehetett volna egy olyan hétvége is, ahol George nem találja a tempót. És kétlem, hogy Lewis ebben az esetben azt mondta volna, hogy ’várjunk csak egy pillanatot, ez most előnyös helyzet számomra!’. A mi kapcsolatunk ennél azért mélyebb.”

Wolff egyébként a verseny előtt azt mondta Russellnek, megelégedne azzal, ha a legjobb 5 között végezne a futamon.

„Nem akartunk túl nagy célokat kitűzni, de ő túlteljesített. Túlteljesített pénteken, túlteljesített az időmérőn azzal, hogy pár századddal maradt csak le Valtteritől. És túlteljesített a versenyen is.”

„Hihetetlen versenyzést produkált. A legjobban jött el a rajttól egy olyan autóval, ami túl kicsi neki, olyan pedállal, ami nem passzol a kezébe. Átvette a vezetést, briliáns versenyt futott, és kétszer is győzhetett volna.”

„Szóval ez nem egy szomorú nap, hanem egy olyan nap, melyből tanulhatunk csapatként. Amikor egy kemény bajnoki harcban veszünk részt, nem szeretném, hogy a rádió elromoljon.”

„És megtanultuk azt is, hogy George Russell olyasvalaki, akire számíthatunk a jövőben. Van benne potenciál, megvan benne minden, amire szüksége van, hogy a jövő csillaga legyen.”

„Szóval az eredmény miatt szomorú vagyok, másfelől viszont örülök a teljesítményének.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!