Wolff elmagyarázta a stratégiát, amire berágott Hamilton - F1VILÁG.HU

Wolff elmagyarázta a stratégiát, amire berágott Hamilton

A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff azt mondja, kockáztattak a stratégiával annak érdekében, hogy esélyt adjanak Lewis Hamiltonnak a győzelemére – ez végül nem vált be az angol számára, ám úgy érzi, rengeteg pozitívuma volt a Holland Nagydíj hétvégéjének.

Hamilton az élen autózott a zandvoorti futam utolsó harmadában, a Mercedes viszont a biztonsági autó pályára küldésekor nem hívta őt be a bokszba friss abroncsokért, hanem kint tartotta a pályán, miközben a Red Bull friss lágy abroncsokat szerelt Max Verstappen autójára. A biztonsági autó bentléte alatt az ezüstnyilak ugyanakkor lecserélték George Russell abroncsait, aminek köszönhetően a brit pilóta végül a 2. helyen ért célba, Hamilton pedig a használt gumikkal visszaesett, és csak 4. lett Hollandiában.

A történtek után a hétszeres világbajnok meglehetősen dühösen kérte számon csapatát a stratégia miatt, ami fordítva sült el számára, a versenyt követően azonban főnöke, Toto Wolff elmagyarázta neki a történtek miértjét.

A szakember elárulta, nem hibáztak a taktikával, egyszerűen csak kockáztattak, hogy megadják az esélyt a győzelemre Hamiltonnak ahelyett, hogy megelégszenek a biztos 2. és 3. hellyel.

„Érzelmekkel teli ez egy versenyző számára, hiszen ennyire közel van a győzelemhez, és aztán felzabálják – szóval világos, hogy kitörnek az érzelmek” – mondta Wolff a Sky Sports F1 televíziónak. „Versenyzőként az ember egyedül van a pilótafülkében, és nem látja, mi történik. Megvitattuk a dolgot az adott pillanatban, hogy kockáztassunk a győzelemért? És igen, mi kockáztatunk.”

„5 körös abroncsok voltak az autóján, közepes keverék, a pozíció tartása volt a helyes dolog. Végül nem vált be neki, de én inkább kockáztatok a győzelemért, hogy nyerjek Lewisszal, minthogy a 2. vagy 3. helyen végezzek.”

„Lewis elöl volt, szóval a hátrébb lévő pilótával kapcsolatban mindig egy kicsit tovább húzhatod a döntést. Két dolgot tehetsz: vagy kiállsz Lewisszal és pozíciót veszítesz Verstappennel szemben, és kint hagyot George-ot, vagy mindkettejüket kihívod, és mindkettejük versenyét elszúrod. Szóval megérte kockáztatni.”

„Ha mindketten kint maradnak, mindkettejük autóján használt gumi lett volna, de ez garantálta volna a 2. és 3. helyet, és nem harcolhattunk volna a győzelemért Lewisszal.”

Wolff úgy látja, ha mindkét versenyzőjüket a bokszba hívják, esélyük sem lett volna Verstappen ellen.

„Azt gondolom, a Red Bull olyan jó végsebességgel rendelkezett, hogy nem lett volna esély a győzelmünkre ugyanolyan gumikkal. Azt gondolom, nézhetjük a pozitívumokat, és erről beszéltem Lewisszal is, hogy sokkal több a pozitívuma ennek a versenynek. Természetesen dühítő a 2. és 4. hely, de úgy éreztük, hogy jó versenyautónk van itt. Ez az, ami a legfontosabb, és kockáztatni kell abban a helyzetben, amiben mi vagyunk.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!