Friss hírek

Wolff: Nem kényszerítettük versenyzésre a pilótákat

Semmiféle nyomást nem helyeztek a Forma-1 csapatai a versenyzőkre a múlt hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíjon azzal kapcsolatban, hogy a közelben zajló események miatt bojkottálják-e a verseny megrendezését.

Dzsiddában még pénteken érte rakétatámadás az F1-es pályától alig 20 km-re fekvő Aramco-olajfinomítót, melyet követően a versenyhétvége lebonyolítása is veszélybe került. A versenyzők az események után éjszakába nyúlóan, órákon át egyeztettek a csapatfőnökökkel, valamint a Forma-1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviselőivel.

Úgy tudni, a versenyzők meg is állapodtak abban, hogy nem folytatják a versenyzést, ám miután egyeztettek az F1 és az FIA képviselőivel, a csapatfőnökökkel és a helyi miniszterekkel, végül megállapodtak a folytatásban.

Hirdetés
 

„Hosszú tanácskozásokat kezdtük magunk között, a csapatvezetőkkel és a sport legfelső vezetőségével. Temérdek különböző vélemény elhangzott, és nemcsak a Forma-1 vezetőit, hanem a szaúdi kormány minisztereit is meghallgattuk, akik kifejtették, miképpen növelték maximálisra a biztonsági intézkedések mértékét, végül pedig abban maradtunk, hogy részt veszünk az edzésen és az időmérőn, majd pedig a versenyen” – mondta még akkor Alex Wurz, az F1-es versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a verseny után arról beszélt, nem gyakoroltak nyomást a pilótákra, észszerű érveket sorakoztattak fel, ezt követően született meg a végleges döntés.

„Nem volt semmiféle karcsavargatás a mi részünkről, egy remek diskurzust folytattunk” – mondta a szakember. „Amikor a csapatfőnökök beszéltek a versenyzőkhöz, azt gondolom, hogy értelmesen tettük, mindenféle nyomásgyakorlás nélkül, de lehet, hogy eltérő módon értelmezték ezt.”

„A show és a látvány végül lenyűgöző volt a versenyen, amit sportként produkáltunk, az nagyszerű volt. És szerintem ez az, amit a sportnak tennie kell.”

Wolff még a versenyhétvége szombati napján beszélt arról, a Forma-1 jelenléte segíthet rávilágítani Szaúd-Arábia problémáira, ezáltal az ország egy jobb hely lehet a nagyvilágban.

„Hogy Szaúd-Arábia, vagy néhány más közel-keleti ország ugyanazokat az értékeket osztja, ugyanazt a kultúrát képviseli-e, mint mi Európában? Nem. Ott vannak, ahol szeretnénk, hogy legyenek? Nem. Azzal, hogy idejövünk, a figyelem középpontjába állíthatjuk-e ezt a helyet, és azáltal, hogy itt versenyzünk a Forma-1-gyel, láthatóvá tehetünk témákat, ezáltal pedig jobb hellyé tehetjük? Azt gondolom, hogy igen.”

„Inkább jövök ide, és vetítem a figyelmet erre a régióra, hogy jobb hellyé válhasson, mintsem hogy azt mondom, ’nem megyek oda, nem akarok hallani róla semmit’.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!