Wolff szerint simán lehet, hogy Hamiltonék kiütik egymást az utolsó versenyen - F1VILÁG.HU

Wolff szerint simán lehet, hogy Hamiltonék kiütik egymást az utolsó versenyen

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff szerint simán benne van a pakliban az, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton a szezon utolsó, mindent eldöntő versenyén összeütköznek majd, ahogy tette azt annak idején Ayrton Senna és Alain Prost, valamint Michael Schumacher és Jacques Villeneuve.
2021 Italian Grand Prix, Sunday - LAT Images Lewis Hamilton Max Verstappen crash

Az idei bajnokságból már csak öt futam van hátra, Verstappen előnye pedig mindössze 12 pont a tabellán a hétszeres világelsővel szemben.

A két versenyző rendkívül kiélezett csatát vív idén, párharcuk pedig nem egyszer végződött már balesettel: Silverstone-ban Verstappen csapódott nagy sebességgel a falnak, míg Monzában a holland volt az, aki nekiütközött Hamiltonnak.

„Ha az utolsó, abu dhabi versenyen előáll az a forgatókönyv, hogy egymás ellen versenyeznek a bajnoki címért, bárki is legyen elöl, megpróbálja ugyanazt csinálni, mint Senna és Prost éveiben ” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Daily Mail című brit lapnak.

„Mi történt Monzában? Verstappen kiütötte Lewist, mert előzni próbált, gyorsabb volt. És ez teljesen érthető. Ha a bajnoki címért versenyzel, és látod, hogy kicsúszik a kezeid közül, mert a másik srác megelőz téged. Milyen más eszközöd van azon kívül, hogy megbizonyosodsz arról, hogy ne tudjon előzni? Láttuk ezt Schumacher és Villeneuve, illetve Senna és Prost esetében kétszer.”

„Én soha nem adnék utasítást arra, hogy ütközzön neki valakinek, de ha megérkezünk az utolsó versenyre, és az lesz a bajnok, aki előrébb lesz, akkor keményen fognak versenyezni egymás ellen.”

„És kétlem, hogy lehet kontrollálni a dolgot, Hamilton és Verstappent. És nem is gondolom, hogy kontrollálni akarjuk, mert ők a gladiátorok a gépeikben. Ez teszi annyira érdekessé ezt a sportágat, mert beleivódott a természetünkbe, hogy nem szeretjük a konfrontációt, és kíváncsian várjuk, hogy hogyan alakul ez a kapcsolat. Ha összeütköznek, konfrontálódni fognak egymással? Mit fognak mondani? Belenéznek egymás szemébe? Mi nem avatkoznánk közbe. A kapcsolatukat az egyéneknek kell elrendezniük.”

Fotó: Red Bull Racing

Wolff beszélt arról is, továbbra is az az álláspontja, hogy a Brit Nagydíjon a túlságosan agresszíven védekező Verstappen miatt történt a két bajnokesélyes balesete.

„A mi perspektívánk az, hogy volt egy túlontúl agresszív Verstappen, aki jó ideje nagyon agresszív volt, de mindig megúszta, és aztán ott a falban kötött ki. Mi úgy éreztük, hogy helyet kellett volna hagynia. Láttuk ütközni őt, kemény baleset volt, de kiszállt az autóból, és számos alkalommal hallhattuk, hogy rendben van, és elővigyázatosságból kórházba küldték, de rendben volt. És ez a Red Bull egyik vezetőjétől érkezett.”

„Közben végre ismét versenyt nyertünk, Silverstone-ban, Lewis Hamiltonnal, a hatalmas brit közönség előtt, esélytelenként. Szóval nagyon boldogok voltunk. 25 pontot hoztunk legfőbb riválisunkon. De a Red Bullnál azt gondolják, hogy nekik volt igazuk, látták, ahogy a versenyzőjük a falnak csapódik, és hallották a rádión a szenvedését a becsapódás miatt – amit mi nem hallottunk.”

Hirdetés

„Elbuksz 25 pontot, ami katasztrófa a bajnokság szempontjából, a versenyződ pedig kórházba kerül, mert az 50G-s becsapódás után nem érzi magát jól. Majd látod, ahogy a Mercedes boldogan ünnepel. Ilyenkor azt gondolod, ez nincs rendjén.”

„Csinálhattuk volna jobban? Ünnepelhettünk volna halkabban? Nem. Az emberek mindig feketén és fehéren látják a dolgokat. ’Nekem van igazam, te tévedsz’.”

„Aztán megérkezünk Monzába. Mi a rosszabb? Egy 50G-s becsapódás, vagy az, ha a fejeden landol egy autó? Nos, mindketten sértetlenül elsétáltak. Ez volt a következmény, szóval rendben van, továbblépünk.”

A Mercedes-főnök komoly kritikával illette a Red Bull csapatát, szerinte ugyanis ők voltak azok, akik a monzai ütközés után olajat öntöttek a tűzre, amikor Helmut Marko Hamiltont kritizálta, amiért a brit pilóta elment a Met-gálára.

„Lewis soha nem játszotta a hattyú halálát, és soha nem is mondta, hogy súlyosan megsérült. Pedig ez megtörténhet, ha egy 750 kg-os versenyautó landol a fejeden, még ha csak egy rövid időre is. Sajgott a nyaka, a teste. De ezért is fizetjük meg őket olyan jól. A Red Bullnál az egyik pantomimos úgy érezte, hogy kommentálnia kell, és azt mondta, Lewis elég jól volt ahhoz, hogy elmenjen a Met Gálára. De mi nem is mondtuk, hogy komolyan megsérült. Csupán egy újabb főcím született.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!