Wolff szerint szinte esélytelen lesz legyőzni a Red Bullt 2026 előtt - F1VILÁG.HU

Wolff szerint szinte esélytelen lesz legyőzni a Red Bullt 2026 előtt

A 2026-os szabályváltozásokig tulajdonképpen esélytelen lesz legyőzni a Red Bullt a Forma-1-ben — vélekedik a Mercedes csapatát irányító Toto Wolff, aki ugyanakkor önbizalmat merít abból, hogy néhány ellenfelük viszonylag rövid idő alatt képes volt komoly előrelépéseket tenni.

A Mercedes hátrányból kezdte meg az új érát a Forma-1-ben: a 2022-ben bevezetett új technikai szabályok közepette mostanáig képtelen volt a bajnoki címekért harcolni, az elmúlt két szezon során pedig mindössze egyetlen győzelmet szerzett.

Mindeközben a Red Bull a sportág történetének eddigi legnagyobb menetelését produkálta: az idei bajnokság 22 versenyéből 21-et megnyert, és magabiztosan hódította el a konstruktőri világbajnoki címet. Max Verstappen szintén rekordokat döntött 2023-ban: egymaga 19 győzelmet szerzett, és sorozatban harmadszor lett az F1 bajnoka.

A Mercedesnél természetesen nagyon bíznak abban, hogy 2024-ben sikerül közelebb kerülniük a Red Bullhoz, Toto Wolff csapatfőnök azonban visszafogott optimizmussal tekint a jövőbe, elmondása szerint ugyanis szinte lehetetlen lesz legyűrni a Red Bullt.

„A Red Bull masszív előnnyel vágott neki ennek az új szabályozásnak 2022-ben, és képes volt megtartani azt” — magyarázta Wolff. „Tisztelni kell az eredményeiket mérnöki oldalról, valamint a versenyzőt is. Legyőzni őket a jelenlegi szabályrendszer keretében gyakorlatilag esélytelen, ez világos.”

„Ugyanakkor viszont láthattuk a McLaren esetében is, hogy egy fejlesztési csomaggal körönként 1 másodperccel tudtak gyorsulni, az AlphaTauri pedig erősebb tudott lenni az évad végére, míg az Aston Martin a tél folyamán. Szóval van egy kulcs ahhoz, hogy drámaian több teljesítményt szabadítsunk fel, ami esetünkben viszont, ha őszinték akarunk lenni, ez az autó soha nem lenne elég jó ahhoz, hogy a bajnoki címért csatázzon.”

„Tavasszal ezért meghoztuk azt a döntést, hogy visszamegyünk a tervezőtáblához, és előállunk valami újjal a következő évre. De a Mount Everestet kell megmásznunk.”

Wolff nemrég egy interjúban beszélt arról, a 2024-es szezonra szinte minden elemében megújul majd versenyautójuk.

„Változtatunk a koncepción. Teljesen eltávolodunk attól, ahogy kialakítottuk a kasztnit, a súlyelosztást, a légáramlást” — magyarázta az osztrák szakember. „Szó szerint majdhogynem minden komponens változik, mert csak így van esélyünk.”

A Mercedes-főnök ugyanakkor azt is mondta, simán benne van a pakliban az is, hogy újra bakot lőnek a tervezés  terén.

Hirdetés

„Most is elszúrhatjuk. Szóval bármi lehetséges aközött, hogy nem tudunk annyit fejlődni, mint várjuk, illetve aközött, hogy nagyot lépünk előre és az élen harcolunk majd.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!