Wolff: Változtatni kellene a szuperlicenc-szabályon

A Williams női tesztpilótája, Susie Wolff azt szeretné, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) átgondolná a Forma-1-es szuperlicenc megszerzésének kritériumait.


A Williams női tesztpilótája, Susie Wolff azt szeretné, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) átgondolná a Forma-1-es szuperlicenc megszerzésének kritériumait.

Habár a pilótanő 2012 óta több mint 1000 kilométert tett már meg F1-es versenyautóval, a jövőre bevezetésre kerülő új szabályok mellett nem lesz esélye arra, hogy megkapja a versenyzéshez szükséges engedélyeket.

Hasonló cipőben jár a Mercedes tartalékosa, Pascal Wehrlein is, aki bár nyert futamot a Forma-3-as Európa-bajnokságon és a DTM-ben is az elmúlt években, az új kritériumok mellett nem jogosult a Forma-1-es licencre.

„Ez így nem mehet tovább” – mondta Susie Wolff az AUTOSPORT-nak.

„Muszáj tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy a Forma-1-es autóban töltött idő rendkívül értékes, mivel korlátozva van. Szóval minden egyes megtett kilométerrel előnybe kerülsz versenyzőként. Tapasztaltabbá válsz, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Az FIA az év elején utalt arra, hajlandó finomítani a szabályozáson, az azonban nem valószínű, hogy a szükséges eredmények nélkül Wolff, vagy éppen Wehrlein megkapnák a szuperlicencet.

„A Williamsnél betöltött programom mellett ez nem lehetséges. Ha valamilyen okból kifolyólag a szuperlicenccel kapcsolatos szituáció szab gátat nekem, meg fogok tenni mindent, hogy változtassak rajta. Elég balszerencsés dolog ez egy olyasvalaki számára, aki ennyi időt töltött F1-es autóban három év alatt. Nehéz lenne elviselni, ha esély kínálkozna.”

Wehrlein egyetért Wolffal abban, hogy a teszteken szerzett tapasztalatokat is figyelembe kellene venni.

„Idén ez még nem jelentene problémát. 2016-ban pedig, amikor a pontrendszer életbe lép, majd meglátjuk” – mondta a Mercedes tartalékosa.

„Már idén is sokat teszteltem, szóval nem kellene, hogy problémát okozzon a 2016-os versenyzés. Azt gondolom, idén többet fogok vezetni az F1-ben. Annyi tapasztalatot akarok gyűjteni, amennyit csak lehet, és szeretnék minél többet vezetni.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!