Haas
Fotó: Bahrain International Circuit
Ross Brawn (GBR) Formula One Managing Director of Motorsports at Formula One World Championship, Rd3, Bahrain Grand Prix Race, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Sunday 16 April 2017.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Brawn: Nincsenek még kőbe vésve a 2021-es motorszabályok

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn elárulta, nem számított arra, hogy ennyire negatív reakciókat kapnak a motorgyártóktól a Liberty Media jövőbeli tervei.

Brawn a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) közösen nemrégiben ismertette a csapatokkal azokat a terveket, melyeket a Forma-1 szeretne megvalósítani a 2021-től érvénybe lépő motorszabályok esetében.

A cél az, hogy rentábilis, hangos, és szoros versengést produkáljanak a Forma-1-ben, az új szabályokkal pedig szeretnének új gyártókat is bevonni a sportba.

Az F1 jelenlegi motorgyártói azonban az egyeztetéseket követően csalódottságuknak adtak hangot, a Ferrarinál pedig úgy fogalmaztak, az új regulák túl nagy mértékben szólnak az alkatrészek egységesítéséről. Sergio Marchionne, az olaszok elnöke azt is kilátásba helyezte, hogy a Ferrari kivonul a Forma-1-ből, ha nem találnak megfelelő megoldást.

A BBC-nek adott interjújában Ross Brawn, a Forma-1 ügyvezetője elismerte, „kissé sokkolták a reakciók”, hiszen a csapatok korábban már összeültek egyeztetni a sportág vezetőivel a jövő évi szabályokról.

„Talán prezentálhattuk volna másképp ezeket. De nem számítottam ilyen erős ellenreakcióra” – mondta a szakember.

„Azóta volt még egy értekezésünk, én pedig el is mondtam ezt. Ha emiatt dühösek a legtöbben, akkor elnézést kérek. De ne felejtsük el, hogy mit is próbálunk elérni. Ha nem tetszett nekik az, ahogy előadtuk, akkor biztosíthatom őket arról, hogy nem szándékosan tettünk így.”

A Ferrari kritikáira reagálva Brawn hozzátette, az új szabályok is lehetővé tennék a csapatok számára, hogy „távolságot tartsanak” riválisaiktól.

„Tudom, hogy fontos megőrizni a Ferrari, vagy a Mercedes motorjainak identitását. Fontos, hogy azt mondhassák, ’ez a mi motorunk!’.”

„Kétlem, hogy átléptük a határt, de a javaslat most az asztalon van, találkoznunk kell ezekkel az emberekkel, és meg kell tudnunk, mi az, ami tetszik nekik, és mi az, ami nem. Minden gyártónak óriási javaslatcsomagja van, csak ezek nem ugyanazok.”

Brawn kiemelte, a legutóbb prezentált tervek még nincsenek kőbe vésve, és hajlandóak a változtatásra, ha azok a Forma-1 érdekeit szolgálják.

„Ha egy gyártó demonstrálni tudja, hogy lehet ezt jobban csinálni, mint ahogy javasoltuk – például olcsóbban, a rajongók számára kedvezőbben, vagy az új gyártóknak megfelelőbben –, akkor miért ne?”

„De úgy gondoltuk, hogy a rendelkezésünkre álló szaktudás, és az általunk elvégzett munka után ezek a működőképes megoldások. Ha valaki előáll egy másik megoldással, mellyel szintén meg lehet valósítani ezeket a célokat, akkor nem fogunk nemet mondani.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!