Friss hírek

A Red Bull sokallta Adrian Newey fizetését

Adrian Newey a Forma–1 legutóbbi három évtizedének legeredményesebb tervezőmérnöke. Rajta kívül senki sem nyert még 10 konstruktőri világbajnoki címet, ráadásul mindezt három csapat (Williams, McLaren és Red Bull) alkalmazásában, és hat különböző pilóta révén sikerült elérnie.

A brit szakember sohasem volt vándormadár típus, mindig is jobban szerette a nyugodt építkezést. A March/Leyton House istállótól elsősorban a pénzügyi háttér megingása miatt távozott, hogy aztán a Williamsnél 6 évet, a McLarennél 9, a Red Bullnál pedig – eddig – 15 szezont húzzon le. Emlékszik még valaki, hogyan került az energiaitalos csapathoz?

Szerencsére Newey igen, és erről is be is számol a nagy nemzetközi sikert aratott könyvében (How to Build a Car). 2005-ben a McLaren másodikként végzett a csapat vb-n, a Newey által tervezett (Mercedes motoros) MP4-20 ismét egy jól sikerült autó lett. A sztártervező mégis elfogadta az abban az évben csupán az összetettbeli 7. helyet megszerző Red Bull ajánlatát – és 2013-ra az osztrák csapatból már négyszeres világbajnokot faragott.

Hirdetés
 

„2005-ben a Red Bull még kevésbé ismert márkának számított, leginkább gördeszkások meg hódeszkások reklámozták – idézte fel Newey. – A vezérpilótájuknak abban az évben David Coulthardot választották, akinek azért kellett távoznia a McLarentől, mert nem volt olyan gyors, mint Kimi [Räikkönen]. Viszont még mindig az egyik legjobbnak tartották, akinek a tapasztalata sokat ért a Red Bullnak. DC javasolta azt Christian Horner csapatfőnöknek, hogy ha sokra akarják vinni, akkor meg kell szerezniük Adriant.”

HORNER ÉS MARKO KÖRNYÉKEZTE MEG

Horner a „véletlen találkozás” taktikájával cserkészte be Newey-t. Szóba elegyedett vele a boxutcában, aztán a feleségével, Marigolddal együtt meghívta az új Star Wars film monacói premierjére. Newey bealudt a filmen, viszont gyanakodni kezdett, hogy Horner nemcsak barátságból invitálta őt a moziba.

Ez be is bizonyosodott, amikor Silverstone-ban az erős német akcentussal beszélő Red Bull-tanácsadó, Helmut Marko is átnyújtotta neki a névjegyét. „Hívjon fel” – mondta neki szűkszavúan az osztrák, és már faképnél is hagyta. Newey arra gondolt, hogy izgalmas dolog van készülőben, még ha egy fiatal start-up csapatról is van szó.

Egy héttel később már a Bluebird Club privát helyiségében ült Horner és Coulthard társaságában, akik hamar meggyőzték arról, hogy csatlakoznia kell a projekthez. A piszkos anyagiakról akkor még nem esett szó, sőt a pénzkérdés még a Red Bull salzburgi főhadiszállásán sem került terítékre. Newey titokban találkozott Dietrich Mateschitz-cel, az energiaital-márka egyik alapítójával, akitől csak a második megbeszélésükön merte megkérdezni, hogy mekkora fizetést szánnak neki.

SOKALLTÁK A BÉRIGÉNYÉT

A tervező megbeszélte a feleségével, hogy annyit fog kérni, amennyit a McLarennél keresett. Nos, ezt az osztrákok egyáltalán nem fogadták kitörő örömmel. „Menjen inkább haza” – javasolta Mateschitz vagy Marko, de aztán a vezér felhívta Gerhard Bergert. „Gerhard, itt van nálunk Salzburgban Adrian Newey, de nagyon sokat kér. Mit tegyünk?” – szögezte az ex-versenyzőnek a kérdést Mateschitz.

Bergernek sikerült meggyőznie a Red Bull-főnököt, aki ezután – becsületére váljék – nem is húzta tovább az időt, hanem Newey tenyerébe csapott. A tervező a Kínai Nagydíj után jelentette be a döntését Ron Dennisnek, a McLaren csapatfőnökének, aki megpróbálta húzni az időt, hátha az egyik legjobb szakembere meggondolja magát. De a Red Bull nem lacafacázott, hanem az ő engedélye nélkül is megtette a hivatalos bejelentést – a többi pedig már történelem.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!