A szurkoló, akit Schumi a nagymamájának tekint - F1VILÁG.HU

A szurkoló, akit Schumi a nagymamájának tekint

HIRDETÉS
Fotó: F1VILÁG

Képzeld el, hogy a kedvenc Forma-1-es pilótádat vendégül láthatod, főzhetsz neki, és ezzel egy olyan kapcsolatot alapozhatsz meg vele, amilyen nem sok mindenkinek adatik meg!

A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út – erre sokan esküdni mernének, de van egy hölgy Olaszországban, aki bebizonyította, hogy ez Forma-1-es berkeken belül sincs másképp: Michael Schumacher egyenesen nagymamájának fogadta.

Fa házikó, az udvaron versenyautó formára nyírt sövény: nem messze Maranellótól találjuk a „Modena Ristorante” éttermet, amelynél kevés „ferrarisabb” hely létezik a Földön. A falon overálok, sisakok, autómodellek, a köztes helyeken pedig számtalan fotó, amelyen Forma-1-es pilóták, csapattagok, mérnökök és csapatvezetők szerepelnek a szakácsnővel és az ott dolgozókkal, de életnagyságú fotón látjuk a szakácsnőt és a pincéreket Schumacherrel, Massával és Vettellel. Nem, ezek nem a szokásos „gyorsan elkapjuk, és kérünk egy közös fotót” pillanatok: a pilóták overálban pózolnak ezeken a képeken – itt valami más az apropó.

Fotó: F1VILÁG

A titok: nem múlhat el F1-es esemény a környéken anélkül, hogy a csapat ellátogatna kedvenc éttermébe, és találkozhasson a szakácsnővel, akire valóban mindenki nagymamájaként tekint. Alig 2,5 km-re a fioranói tesztpályától található az étterem, így a Ferrari dolgozóinak nem volt nehéz felfedeznie a különleges helyet.

A közelség azonban nem véletlen: a tulajdonos, Maurizio megszállott Ferrari-rajongó, vagyis mindent tud a gyártóról, a csapatról, a legújabb utcai modellekről – hiszen a mérnökök egy-egy vacsora mellett első kézből értesítik őt a hírekről. Nem meglepő, hogy ő maga is beruházott egy autócsodára, egy Ferrari 360 Challenge Stradale tulajdonosa lett.

Az alapok tehát adottak voltak ahhoz, hogy az étterem világhírűvé váljon, azonban az igazi népszerűséget a tuajdonos-feleségen, a szakácsnőn, Rossellán keresztül érték el, aki Michael Schumacher szívébe is belopta magát. A hétszeres világbajnok „Mamma Rossellának” szólítja őt, a nyilvánosság előtt is mindig így beszélt róla, így ezzel a névvel vált ismertté.

[su_service title=”Fotók Michael Schumacher kedvenc étterméről” icon=”icon: camera” size=”20″][g-slider gid=”56789″ width=”100%” height=”55%” random=”1″][/su_service]

Az étterem egyébként már hosszú-hosszú múltra tekint vissza, egy svájci házaspár építette a házat még 1967-ben, az ő ötletük volt az is, hogy a külső borítás fa legyen, hiszen mindenképp ezt a stílust akarták látni Montanában. Akkoriban az első emeleten szobák voltak, így például olyan neves Forma-1-es versenyzők aludtak ott, mint Niki Lauda, Gilles Villeneuve, vagy Mario Andretti.

De hogy hogyan is lett Rosselláéké az étterem? A hölgy édesanyja, Diana itt dolgozott, azonban 1986-ban árulni kezdték – Rossella pedig rögtön lecsapott rá, ő addig ugyanis egy pizzériát működtetett Maranellóban. Ott is megfordult ám híres vendég: René Arnoux F1-es pilóta egy sisakot ajándékozott Rossnak, ezzel kezdődött minden…

Hirdetés

Majd sorra érkeztek a vendégek Montanába: az első overálokat Gerhald Berger és Jean Alesi ajándékozta neki, Jean Todt különböző versenyautó részeket vitt magával, Stefan Johansson pedig az első volt, aki a szalvétán hagyta az aláírását. De féltve őriz Rossella minden olyan újságot, amelyben ezek a neves emberek róla mesélnek – például Albert Uderzo is így tett, az Asterix-képregények legendás szerzője.

Ám kétségtelenül a legnagyobb elismerést mindig egyetlen ember jelenthette: Michael Schumacher versenyoverálja és dicsérő szavai, amellyel világhírűvé tette az éttermet.

Rossella a mai napig csillogó szemekkel tud mesélni a bajnokról: Schumacher 1996-ban, Valentin napon lépett be először az étterem ajtaján. A legendás pilótát teljesen magával ragadták az ízek, így két nappal később a személyi edzője kereste meg Rossellát azzal a kéréssel, hogy főzne-e kedvencének.

Schumacher el is látogatott az étterembe újra, azonban egyszer teltház volt Montanában, ezért a Ferrari versenyzőjének sokat kellett volna várnia. Maurizio, a tulajdonos úgy gondolta, ez nem méltó, ezért feleségével megbeszélték, hogy a saját nappalijukban terítenek meg a bajnoknak. Schumacher egy nagy puszival hálálta meg a gesztust, és azonnal elnevezte a szakácsnőt „Mamma Rossellának” – és büszkén emlegette őt akár a sajtóban is.

Fotó: F1VILÁG

A mai napig a falon lóg a kép, amelyen a boldog Schumacher Rossella mellett áll, kezében egy tál tagliatelle raguval. Ez a fotó még a Ferrari 2000-es évkönyvéhez készült, Montanában pedig életnagyságú méretben található meg – Schumacher ezzel a fotózással köszönte meg a szakácsnőnek, hogy mindig kedvencét készíti. A hétszeres világbajnok egyébként korábban mindig paradicsomszószos spagettit kért, de a fotózáshoz túl sokáig kellett volna főzni, ezért Rossella tagliatellét készített raguval – Schumacher később már csak ezt rendelte.

Rossella örök vidámsága, hatalmas mosolya és óriási szíve Schumachert is megérintette, így nem kérdés, miért ez minden ferraris kedvenc étterme a környéken – ma pedig már nemcsak egy vendéglő, hanem turistalátványosság is egyben, amely minden F1-szurkoló számára bakancslistára kerülhetne.

[su_spoiler title=”Szeretnéd meglátogatni? Kattints ide!” style=”fancy” icon=”chevron”][su_gmap address=”Ristorante Montana”][/su_spoiler]

[su_divider top=”no” divider_color=”#d7d7d7″ size=”1″ margin=”10″]

Berta Kitti

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!