Átigazolási körkép: Hamilton és Ricciardo a két kulcsfigura, mit lép a Mercedes?

(L to R): Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team and Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 in the FIA Press Conference. Singapore Grand Prix, Thursday 19th September 2019. Marina Bay Street Circuit, Singapore.
Fotó: Renault
2021-ben jelentősen megváltoznak a Forma-1 szabályai, ez pedig a pilótapiacon is komoly mozgolódást eredményezhet – vagy mégsem? Nemrég két feltörekvő titán is bebetonozta magát: Charles Leclerc a Ferrarinál, Max Verstappen a Red Bullnál versenyezhet még jó sokáig.

A száguldó cirkusz új reguláit még tavaly októberben véglegesítették: nemcsak a sportszabályokban lesz változás, hanem bizony a technikai szabálykönyv is jelentősen átalakul, ez pedig azt jelenti, hogy 2021-től a mostaniaknál teljesen eltérő versenyautókat látunk majd a száguldó cirkuszban.

Jövőre már az aerodinamikai leszorítóerő helyett a szívóhatásé lesz a főszerep, ennek legfőbb oka pedig az, hogy az évek során nyilvánvalóvá vált, a különféle aerodinamikai megoldások miatt kialakuló turbulens levegőnek köszönhetően a versenyautók egész egyszerűen képtelenek szorosan követni egymást. Az új szabályok miatt pedig egy tapasztalt versenyző kincset ér majd, ezért mindenképpen nagyon érdekes lesz megfigyelni, hogy miképpen alakul a pilótapiac 2020-ban.

ÉSZNÉL VOLT A RED BULL, VERSTAPPEN BLOKKOLVA!

Sokan Max Verstappent tartották az idei „átigazolási időszak” kulcsfigurájának, ám a holland pilótát jelenleg foglalkoztató Red Bullnál igazán előrelátók, és nem kockáztatták meg azt, hogy valamely rivális elhappolja a fiatal titánt tőlük: a héten robbant a bomba, Verstappennel 2023 végéig szerződést hosszabbított a Red Bull, így az energiaital-gyárosok az idén hatodik idényét megkezdő hollanddal vágnak neki a Forma-1 új érájának.

Nem ő azonban az egyetlen, aki mostanában bebetonozta magát egy élcsapatnál: Charles Leclerc tavaly került a Ferrarihoz, karácsony előtt pedig egészen 2024 végéig szerződést hosszabbítottak vele. A jövő két nagy ígérete tehát blokkolva, de vajon mit lép a Mercedes?

Hármójuk közül csak Hamiltonnak nincs szerződése 2021-re | Fotó: Red Bull Racing

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko nem tagadja, elsősorban azért akarták gyorsan tető alá hozni Verstappen új szerződését, mert féltek attól, hogy a Mercedes elcsábítja a fiatal tehetséget.

„Számunkra ez egy nagyon fontos lépés volt. Most pedig már nyugodtan tekinthetünk a jövőbe” – mondta a szakember. „Hogy őszinte legyek, nehezen tudtuk megítélni, hogy mi is áll a Ferrariról és Hamiltonról szóló történet mögött. Ugyanakkor világos, hogy a Mercedesnek reagálnia kell, ha Hamilton 2021-ben a Ferrarihoz megy. És akkor Max lett volna az első számú célpont.”

HAMILTON: MERCEDES VAGY FERRARI?

Merthogy Hamilton tavaly több alkalommal is találkozott a Ferrari elnökével, John Elkannal – hogy ezeken a találkozókon mi is hangzott el pontosan, azt persze nem tudni, maga a kapcsolat ténye viszont már elegendő lehet ahhoz, hogy elindítson bizonyos lavinákat az F1-ben. Erre pedig határozottan reagált a Red Bull.

Most a nagy kérdés leginkább az, hogy milyen opciói lesznek a Mercedesnek 2021-re, és ez bizony nagyban függ attól is, hogy a jelenleg a Ferrarinál versenyző Sebastian Vettel pályafutása milyen irányt vesz. A német szerződése 2020 végén lejár Maranellóban, ha pedig a távozás mellett dönt, Hamilton számára megnyílhat az út.

Kérdés persze, hogy a brit valóban folytatná-e a Ferrarinál, vagy inkább marad eddigi sikerei helyszínén, a Mercedesnél. A hatszoros világbajnok a szezon végén több alkalommal is utalást tett arra, jövője attól is függ, hogy a Mercedes csapatfőnöke marad-e Toto Wolff.

Hamilton tavaly többször is találkozott a Ferrari elnökével | Fotó: Scuderia Ferrari

Ha Hamilton mégis távozik az ezüstnyilaktól, akkor a Mercedesnek bizony nehéz döntést kell meghoznia: szüksége lesz ugyanis egy tapasztalt versenyzőre, aki Bottas személyében ugyan adott, ám egy olyan pilótára is, akire építeni lehet a jövőt. És így kerülhet a képbe George Russell, aki a Mercedes juniorjaként 2021 végéig a Williams csapatával áll szerződésben, ebből a kontraktusból viszont minden bizonnyal ki lehet majd hátrálni, ha az „anyahajón” kell folytatni a munkát.

Az nehezen elképzelhető, hogy Hamilton esetleges távozása esetén Bottastól is megválik a Mercedes, hiszen a mai Forma-1-ben a folytonosság a kulcsa mindennek: a csapatok versenyzőikre, azok vezetési stílusára fejlesztik autóikat, rájuk építik fel marketingtevékenységüket. És pontosan ezek a körülmények azok, melyek maradásra bírhatják Hamiltont is: a Mercedesnél megkapja mindazt, amit az elmúlt években, nem is beszélve a nagynevű szakemberekről, melyek szintén tárgyalási alapot jelentenek ilyenkor.

Bárhogy is legyen, a három topcsapat közül jelenleg csak a Mercedesnek nincs egyetlen szerződtetett versenyzője sem 2021-re. Vagy mégis? Elképzelhető, hogy még karácsony előtt hosszabbítottak Hamiltonnal, és hamarosan bejelentés is érkezik ezzel kapcsolatban?

RICCIARDO ELŐTT IS AJTÓK NYÍLHATNAK MEG

Amint a Mercedes-Hamilton dominó a helyére kerül, minden tekintet Daniel Ricciardóra szegeződik, akinek 2020 végén szintén lejár a szerződése jelenlegi csapatánál, a Renault-nál. Emlékszünk, az ausztrál 2018-ban tárgyalt a Mercedesszel a 2019-es idény kapcsán, a németek azonban akkor inkább Valtteri Bottas mellett döntöttek. Ha a finn idén is a tavalyihoz hasonló, erős szezont produkál, ugyanez lehet a helyzet. Bárhogy is alakul, a Mercedes Hamilton maradása esetén halogathatja még a második versenyzővel kapcsolatos döntést, így lesz ideje arra is, hogy kiértékelje a fent említett Russell teljesítményét.

Ettől viszont Ricciardo még nem feltétlenül kerül rossz helyzetbe, hiszen a Ferrari valós lehetőségként kínálkozhat számára Vettel távozása esetén. Az kétségtelen, hogy a Ferrarinak egy harmonikus versenyzőpárosra van szüksége, és bár Ricciardo biztosan nem elégedne meg a másodhegedűs státusszal Leclerc mellett, néhány versenytársával ellentétben ő nem az a fajta, aki belviszályt szítana annak érdekében, hogy felülkerekedjen.

Folyékonyan beszél olaszul, ráadásul simulékony is – megy a Ferrarihoz? | Fotó: Renault

Mellette szól egyébként az is, hogy folyékonyan beszél olaszul, ami nagyban megkönnyítené a beilleszkedést, ráadásul nagyszerű személyisége a Ferrari brandjén is sokat lendítene.

Verstappen és Leclerc jövője ugyan már eldőlt, ám még a kirakós sok darabjának kell a helyére kerülnie 2021-re. Bár a versenypályán még a 2020-as szezon sem kezdődött el, a színfalak mögött bizony már nagy hangsúly helyeződik a távolabbi jövőre is…

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!