Friss hírek

Hamilton és Verstappen a bírák előtt: Ez történt az időmérő után

Újabb lenyűgöző fordulattal gazdagodott Max Verstappen és Lewis Hamilton eleve parádés világbajnoki küzdelme a Brazil Nagydíj időmérőjét követően. Mindkét bajnokesélyesnek jelenése van ma a versenybírók előtt, és az sem kizárt, hogy mindkettejüket a mezőny végére sorolják majd!

Nem sokkal a pénteki kvalifikáció után érkezett a hír, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai delegáltja, Jo Bauer jelentést küldött az interlagosi stewardoknak, méréseik alapján ugyanis Hamilton versenyautójának hátsó szárnya nem felelt meg a technikai szabályokban foglaltaknak.

A jelentésben az áll, a DRS-rendszer utólagos tesztelése során kiderült, hogy a felső szárnyelem nyitott állásban 85 mm-nél nagyobb távolságra van a hátsó szárny alsó elemétől – ami ellentétes a szabályokban foglaltakkal.

MI IS ÁLL A SZABÁLYKÖNYVBEN?

A technikai szabályzat 3.6.3-as cikkelye ugyanis meglehetősen világosan fogalmaz: a két szárnyelem közti távolságnak 10 és 15 mm között kell lennie, a DRS nyitott állásában pedig 10 és 85 mm között. Ez lényegében azt jelenti, hogy amikor a versenyző használja a DRS-rendszert a versenypályán, a két szárnyelem közti távolság legfeljebb 85 mm lehet. Ha ennél nagyobb, az egyértelműen illegális, hiszen potenciálisan nagyobb végsebességet tesz lehetővé.

A Mercedesnél nyilvános magyarázatot még nem adtak a történtekre, a csapat képviselőinek azonban péntek este jelenésük volt a versenybíróknál – a stewardok pedig végül azt a döntést hozták, hogy szombat délelőtt tovább vizsgálják majd az ügyet. Mindemellett Hamilton autójának hátsó szárnyát lényegében lefoglalták és leplombálták a további vizsgálatokig.

Természetesen könnyen elképzelhető – sőt, ez a valószínűbb forgatókönyv –, hogy a Mercedes egyáltalán nem a szabályokat akarta kijátszani, csupán valamilyen technikai jellegű problémája akadt – esetleg megsérült az autó DRS-rendszere.

A Red Bull egyébként a legutóbbi versenyeken ugyancsak szárnyproblémákkal küzdött, sőt, a pénteki időmérőn Verstappennek ismét gondja támadt a hátsó elemmel, a videófelvételek alapján a DRS nyitott állásában a felső szárnyelem hevesen rezonált.

Ezt vélhetően Verstappen is érezte, és ez volt az oka annak, hogy a kvalifikáció leintése után, a parc fermében alaposan szemügyre vette versenyautóját.

DE MIT IS CSINÁLT VERSTAPPEN?

Miközben mindenki a Hamilton autójával kapcsolatos döntésre várt, egy olyan videó kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, melyen jól látszott, Verstappen nemcsak saját autójának hátsó szárnyát ellenőrizte, hanem bizony Hamiltonéhoz is odasétált.

Ha pedig már ott volt, meg is tapogatta a Mercedes autóját – komoly bajba sodorva ezzel magát.

A parc fermére ugyanis nagyon szigorú szabályok vonatkoznak: a Nemzetközi Sportkódex 2.5.1-es cikkelye kimondja, a parc fermébe csak a kijelölt hivatalos személyek léphetnek be, az autókon pedig semmiféle művelet, ellenőrzés, finomítás vagy javítás nem engedélyezett az említett illetékesek felügyelete és a szabályok betartása nélkül.

Nem kétséges, hogy Verstappen akciójával megszegte a szabályokat – ezért is idézték be őt a versenybírók Interlagosban. A holland pilótának helyi idő szerint 9 óra 30 perckor – magyar idő szerint 13 óra 30 perckor – kell megjelennie a versenybírók előtt, hogy magyarázatot adjon viselkedésére.

Bár nem valószínű, hogy Verstappen Hamilton autójának fogdosásával változtatni tudott a Mercedes hátsó szárnyának beállításain, a két ügy természetesen igazán lenyűgözővé teszi a Forma-1-es Brazil Nagydíj küzdelmeit.

MILYEN BÜNTETÉS VÁR A BAJNOKESÉLYESEKRE?

A szabályok szerint nem kizárt, hogy mindkét pilóta időmérős eredményét törlik – ez egyébként Hamilton esetében talán valószínűbb, hiszen a technikai szabályok megsértése automatikus kizárással jár.

Verstappen esete már jóval szubjektívebb, hiszen a négy versenybírón múlik az, hogy mennyire ítélik meg súlyosnak cselekedetét. Bár a viselkedése ártalmatlannak tűnt, és inkább megrovást vagy pénzbírságot érdemelne, maga a tény, hogy a Mercedesnek épp azon elemét vizsgálják, amit ő tapogatott az időmérő után, igazán pikánssá teszi az ügyet.

A Mercedesnél például érvelhetnek azzal is, hogy egy külső hatás – például egy érintés – elég lehet ahhoz, hogy kárt okozzon az autóban, még ha ez az elmélet meglehetősen elrugaszkodottnak is tűnik.

A két versenyző és a két csapat közti bajnoki küzdelem ráadásul eleve igencsak feszült, miközben Hamilton próbálja ledolgozni hátrányát Verstappennel szemben, a Mercedes arra törekszik, hogy a hátralévő versenyeken valahogy a Red Bull előtt maradjon. Bárhogy is alakul, az biztos, hogy az interlagosi hétvégének is döntő jelentősége lesz majd az idei világbajnokság alakulásában…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Hamilton és Verstappen a bírák előtt: Ez történt az időmérő után
Vettel-interjú: Mindig igyekeztem tisztelettel bánni az emberekkel
Exkluzív – Gasly elárulta, hogyan tette túl magát élete legnehezebb időszakán
A Ferrari taktikai baklövései – Hogyan bukjunk el egy bajnokságot?
„A célom, hogy lássam felnőni a gyermekeimet!” – íme Vettel közleménye teljes egészében
Minden, amit a 2022-es F1-es autókról tudni érdemes

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!