Friss hírek

Interjú az új F1-es világbajnokkal, Max Verstappennel!

Minden idők negyedik legfiatalabb Forma-1-es világbajnokává avanzsált hétvégén Max Verstappen. A Red Bull holland versenyzője drámai küzdelemben múlta idén felül a száguldó cirkusz legeredményesebb versenyzőjét, Lewis Hamiltont.

Milyen érzés világbajnoknak lenni?

Nos, hihetetlen érzés ez most. Egy kicsit még megsemmisítve érzem magam az elmúlt este után, minden, az egész szezon most jön ki rajtam. Őrületes, intenzív volt a szezon úgy alapvetően, de a tegnapi verseny is. Momentán egyszerűen csak hihetetlenül boldog vagyok.

Leülepedett már benned a dolog?

Hosszú este volt, nem sokat aludtam! Szóval nem érzem 100 százalékosan magam, de megérte!

Milyen érzés volt ünnepelni a csapattal vasárnap este egy ilyen izgalmas szezon után?

Azt hiszem, mindenki számára igazi megkönnyebbülés volt ezzel a végeredménnyel, de az egész szezon nagyon sűrű volt, és az, hogy végre együtt ünnepelhettünk, igazán különleges és lenyűgöző volt.

Az a szlogened, hogy „nyomjuk tovább”, és neked a szezon legutolsó köréig nyomnod kellett. Teljesen kimerültél?

Én soha nem adom fel, és természetesen tudtam, hogy kemény lesz, és úgy voltam vele, hogy olyan közel kell lennem, amennyire csak lehet. És aztán kialakult ez a helyzet, az volt az én esélyem, élnem kellett vele, és így is tettünk.

És utolsó körömben, amikor Lewisszal harcoltam, már a kör elején elkezdtem görcsölni, és kitartott végig. Valahányszor padlóig nyomtam a gázt, borzasztó volt. Harcoltam vele, védekeztem, az izmaim pedig húzódtak össze, majdnem olyan volt, mint egy teniszlabda! Rettenetes volt! A lehető legrosszabb, ami jöhet, az az izomgörcs, az ember úgy érzi, belehal.

Elég érzelemdús volt a csapatrádió, amikor átszelted a célvonalat. Volt már időt végiggondolni azt a bizonyos utolsó kört?

Igen, őrületes volt, mindenki üvöltött a rádión, mindenkit elragadtak az érzelmek, senki nem gondolkodott. Én is sírtam a bokszba vezető körben, nem is próbáltam elrejteni. Őrületes volt az egész kör. Nem hittem el. Kemény volt az egész szezon, az egész küzdelem. Nyilván úgy tűnt, hogy nem nekünk kedveznek a dolgok, és aztán hirtelen őrült módon minden a feje tetejére állt, és nekünk állt a zászló. Nem is lehetett volna drámaibb.

Mondanál pár szót a csapattársadról, Checóról, és arról, hogy milyen szerepet játszott idén?

Azt gondolom, Checo idén fantasztikus munkát végzett a csapatnak, igazi csapatjátékos volt. Emellett pedig nagyszerű ember is. És ez igazán megmutatkozott az utolsó versenyen, amikor segített visszahozni engem a meccsbe. Őrületes volt, és nagyon hálás vagyok. Túl vagyunk már az első közös évünkön, és mindig nagyon érdekes, hogyan működik a dolog csapattársakként. És nagyon hálás vagyok, hogy legalább 2 évet eltölthetek az ő csapattársaként.

Tudjuk, hogy édesapád a legfontosabb személy versenyzői pályafutásodban. Mit mondott neked, amikor kiszálltál az autóból?

Amikor az autóból kiszállva megláttam édesapámat, az nagyon különleges pillanat volt. Akkor jöttünk rá, hogy mindaz, amit tettünk annak idején a gokartos időkben, hogy közösen végigjártuk Európát a mikrobusszal… Belenéztünk egymás szemébe: megcsináltuk, megnyertük a világbajnokságot! 

Milyen érzés valóra váltani az álmod?

Az volt a végső célom a Forma-1-ben, hogy világbajnok legyek. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy összejött, és már vasárnap is elmondtam, hogy minden, ami ezután jön, az csak bónusz. 

Visszatekintve az idényre, mi a három legkiemelkedőbb pillanat?

Három kiemelkedő pillanat… Most ne beszéljünk az utolsó versenyről! A monacói győzelem nagyon különleges volt, egybevenném a két ausztriai versenyt, mert remek volt nyerni hazai pályánkon. És számomra a zandvoorti győzelem is nagyon különleges volt a rengeteg holland szurkolóval.

Láttad már, milyen reakciót váltott ki a bajnoki győzelmed Hollandiában?

Néhány reakciót láttam, de meg kell néznem a telefonomat… Semmi időm nem volt arra, hogy megnézzek bármit is. A következő pár napban sort kerítek rá.

Hogy néz ki a hét hátralévő része világbajnokként?

A hét további része, nos… Ma egész nap másnapos leszek, de aztán nyilván ott kell lennem a gumiteszten, utána pedig hazamegyek majd, szeretnék találkozni a családommal, amilyen gyorsan csak lehet. 

Mivel töltöd a holtszezont?

Biztosan kiveszek egy kis szabadságot, pihenek, mert nagyon sűrű és padlógázas volt az egész év. Szóval tényleg azt érzem, hogy kell egy kis szünet, távol az egésztől.

És mi jön most Max Verstappen számára?

Még néhány év a Forma-1-ben. Már elmondtam, hogy minden, ami a bajnoki győzelem után jön, az csak bónusz, mert ez volt a végső célom.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Interjú az új F1-es világbajnokkal, Max Verstappennel!
Vettel-interjú: Mindig igyekeztem tisztelettel bánni az emberekkel
Exkluzív – Gasly elárulta, hogyan tette túl magát élete legnehezebb időszakán
A Ferrari taktikai baklövései – Hogyan bukjunk el egy bajnokságot?
„A célom, hogy lássam felnőni a gyermekeimet!” – íme Vettel közleménye teljes egészében
Minden, amit a 2022-es F1-es autókról tudni érdemes

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!