Friss hírek

Räikkönen: Féltem a gyerekeket, de próbálok higgadt maradni!

Hónapok óta a családdal telnek Kimi Räikkönen hétköznapja, a Forma-1-es világbajnokság ugyanis csak július elején veszi kezdetét. A „Jégember” élvezi a gyerekekkel töltött időt.

A 40 éves Räikkönen jelenlegi szerződése 2020 végén jár le az Alfa Romeónál, egyelőre pedig nem tudni, hogy marad-e a Forma-1-ben az elkövetkezendő években.

Az viszont biztos, évek óta a finn világbajnoknak már családapaként is helyt kell állnia: feleségével, Minttuval mindent megtesznek azért, hogy a kis Robinnak és Riannának szépen teljen a gyerekkor.

„Az élet automatikusan megváltozik, amikor gyerekeid lesznek” – mondta Räikkönen a Forma-1 hivatalos weboldalának adott interjúban.

„Az életem sűrűbb lett sok szempontból – és ez jó dolog. Egy kicsit többet kell tervezni. Van egy programom a csapattól, ez sok mindent diktál ezekben a napokban, de próbálunk rengeteg mindent csinálni családként is, amikor lehet. Vannak napok, amikor ez nem könnyű, de ilyen az élet.”

View this post on Instagram

Quality time.

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

Räikkönen azt mondja, az külön jó, hogy az Alfa Romeo hinwili központja nagyon közel van otthonához.

„Ez nagyon sokat segít. Amikor csinálni kell néhány dolgot a csapatnak, nem kell elhagynom az országot. 40 perc alatt ott vagyok, elvégzem a dolgomat, aztán kora délután vissza is érek. Ilyenkor néhány órát spórol az ember, de ha az egész évet nézzük, ez nagyon sok idő.”

És úgy tűnik, Räikkönen benzingőz iránti szeretete átragad a gyerekekre is: kisfia egyre többször pattan gokartba, kislánya pedig ugyancsak érdeklődést mutat.

„Robin tavaly nyáron már sok ideje könyörgött érte, ki akarta próbálni a gokartot. Elvittük egyszer, és azóta már tízszer voltunk. Nem olyan sokszor. De nagyon szereti. Ameddig élvezi, csináljuk.”

View this post on Instagram

Family business.

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

Bár Räikkönennek természetesen bőven van tapasztalata a versenypályáról, nem próbálja mentorálni fiát.

„Nem mondok neki semmit. Csak azt, hogy legyen óvatos, ne csináljon semmi őrültséget. Nem mondom neki, hol vezessen, vagy milyen köridőket fusson. Arról szól, hogy élvezze. Ha megtesz egy kört, és azt mondja, már nem akarja csinálni, akkor hazamegyünk. Legutóbb 50 percig nyomta összesen. Vannak napok, amikor néhány kör után azt mondja, ’valami mást akarok csinálni’. Szóval ez egy remek hobbi.”

„Nem úgy tekintek rá, hogy jó-e benne, vagy rossz. Hogy jó-e? Nem tudom. Még csak most lett 5 éves! Ha élvezi és szeretné csinálni 3-4 év múlva is, akkor talán már másképp nézünk a dologra. De jelenleg csak örülök annak, hogy szeret valamit.”

Az autóversenyzés mellett Räikkönen másik nagy szerelme a motokrossz: a finn pilótának saját csapata is van – az Ice One Racing. Az Alfa Romeo versenyzője már háromévesen motorra pattant, ekkor szeretett bele a benzingőzbe. Nem meglepő tehát, hogy fia, Robin is kipróbálta már kétkeréken.

„Szereti csinálni, már két éve kipróbált egy motokrossz-gépet. Szerintem jó dolog, hogy ki akar próbálni különféle dolgokat. Ha majd idősebb lesz, legalább tudja, hogyan működik egy autó, vagy egy motorkerékpár. Ha tehát majd motorozni akarnak, sokkal biztonságosabban csinálhatják.”

View this post on Instagram

Two wheels.

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

Räikkönen azt mondja, szülőként természetesen félti gyermekeit, hiszen a motorsport a veszélyes tevékenységek közé tartozik, ám igyekszik higgadt maradni, amikor a pálya széléről figyeli őket.

„Valamilyen furcsa okból bízom benne. A motokrosszban hónapokig tart, amíg az ember gyakorolja a fékezést, a gázadást, nagyon lassan haladva. Most viszont már teljes gázon tolja! Eddig nem történt semmi. Szerintem a probléma az, hogy sok mindent láthatok. Ha kicsúszol vagy összetöröd magad, az nem jó, ezért talán egy kicsit idegesebb vagyok. De azt nem mondanám, hogy félek.”

„Ha nem tudnék róla, sokkal könnyebb lenne! Eddig minden rendben volt. Mindig mondom, hogy legyen óvatos. És ő óvatos.”

„Rianna hasonlít Robinra. Nyilván, amikor a gyerekek kicsik, próbálnak utánozni mindent, amit a bátyjuk, vagy a nővérük csinál. Rianna nagyon makacs. Mindig mondja, hogy amikor idősebb lesz, vezetni fogja Robin gokartját. Most elektromos quaddal nyomja, meg ilyenek. De sok olyan szokványos dolgot is szeret, amikor a lányok szoktak. Néha megnehezíti Robin életét! Néha súlyos testi sértésről beszélhetünk!”

Räikkönen egyébként előszeretettel bütykölgeti Robin gokartját – ez ugyanis nem áll távol tőle. Néhány éve a Ferrari motorhome-jában a WC-t is ő javította meg!

„Mindig szerettem megjavítani dolgokat. Amikor fiatal voltam, sok mindent engedtek nekünk csinálni, szétszedhettünk bicikliket, és aztán újra összerakhattuk. Szívesen csinálnám többször, csak nincs annyi idő! Jó bütykölgetni a gokartot is, csak manapság már túlságosan megbízhatóak!”

View this post on Instagram

Full speed with Rianna.

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

Räikkönen nemrég az F1Világnak adott exkluzív interjúban mesélt arról is, hogyan telnek hétköznapjai a karantén idején, most pedig ismét beszélt erről.

„Nem nagyon van időbeosztásom. Ha nem tervezünk menni sehova, csak figyeljük, ahogy telnek a napok a gyerekekkel. Nem akarom tudni, hogy lesz valami öt nap múlva. Elég, ha előtte nap szólnak!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!