Friss hírek

Schumacher: Ha nem versenyzem, akkor is a versenyzésre gondolok!

Négy versennyel a Forma-2-es bajnokság vége előtt 22 pont az előnye Mick Schumachernek a bajnoki összetettben, 2021-ben pedig jó eséllyel a Forma-1-ben láthatjuk majd a fiatal német versenyzőt. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia viszont nem foglalkozik még a jövőjével, kizárólag az idei bajnoki címre összpontosít – a végső cél persze az, hogy bekerüljön a száguldó cirkuszba!

Schumacher második szezonját tölti a Forma-1 előszobájának számító F2-es sorozatban, és miközben a 2019-es év a tanulásról szólt számára, idén szemmel láthatóan összeálltak a dolgok.

A 21 esztendős versenyző a Forma-2 hivatalos weboldalának nyilatkozva nemrég hosszasan mesélt az elmúlt évekről, és természetesen szóba került az is, mennyire jelent számára extra nyomást a Schumacher név.

Az interjúban elárulta, mi volt az oka annak, hogy még a gokartos időkben ’Junior’ néven állt rajthoz, később pedig édesanyja, Corinna Betsch leánykori vezetéknevét használta egy ideig.

„Próbáltuk kevésbé észrevehetően tartani a pályafutásomat, ameddig csak tudtuk. Arra törekedtünk, hogy a lehető legtöbb szabadságot kapjam. Ez lehetőséget adott nekem arra, hogy magamtól fejlődjek, és hogy egy normális srác, egy normális versenyző srác legyek” – mondta Mick Schumacher.

„A formaautózás világába érkezve persze tudtuk, hogy nagyobb lesz a figyelem. Mindenképp a saját nevem alatt akartam versenyezni, és büszke vagyok arra, hogy ez szerepel az autómon és a ruházatomon.”

„A média mindig egy kicsit jobban körülvett, mint másokat, de mindig nagyon tiszteletben tartottak minket ezen a téren is. Ha például nyugalmat kérek, megadják, és ezért nagyon hálás vagyok.”

Schumacher az elmúlt években megjárta az autósport ranglétráját: 2016-ban másodikként zárt a német- és olasz Forma-4-es bajnokságokban, 2018-ban pedig második szezonjában bajnok lett a Forma-3-ban.

A Forma-2-es sorozatban tavaly debütált a német, a célja pedig mindvégig az volt, hogy megtanulja az autóversenyzés csínját-bínját, így a Forma-1-es debütálást a legkisebb mértékben sem akarta siettetni. Azt ugyanakkor elismeri, az F2-es autóhoz való alkalmazkodás „tovább tartott”, mint várta.

„A Forma-3-ban használt Hankook-gumik tartósabbak voltak. A Forma-2-ben olyan Pirelli-gumikat kaptam, amik nagy mértékben degradálódtak, szóval változtatni kellett a vezetési stílusomon. És ott van még a turbó is, illetve maga a tény, hogy az autó sokkal nehezebb és erősebb.”

„Mindenben ott volt a tanulási görbe. Ha rászánod az időt arra, hogy belemenj a részletekbe, és arra, hogy megfelelően megtanuld a dolgokat, az hosszú távon jobban beválik, mintha megpróbálod siettetni az egészet.”

„Az én célom az volt, hogy megalkossam a tökéletes versenyzőt, és teljes versenyzővé váljak. Ezért volt nagyon fontos a tavalyi év: próbáltam minden apró részletet megérteni, mielőtt az eredményekre fókuszáltam volna.”

„Nem akarok a szerencséről beszélni, de bizonyos szempontból a tavalyi egy elég balszerencsés szezon volt számomra. Volt néhány műszaki problémánk és néhány balszerencsés ütközésünk. Viszont szerintem jó tempót mutattunk, és számunkra ez számított. Végsősoron a lehető legfelkészültebben akarok megérkezni az F1-be. És ehhez nehézségeken is keresztül kellett mennem, hiszen ilyenkor lehet a legtöbbet tanulni.”

Fotó: Formula 2

Schumacher évek óta az olasz PREMA csapat színeiben versenyez, jelenleg pedig 22 pontos előnnyel vezeti a Forma-2-es bajnokságot a szintén a Ferrari akadémiáján pallérozódó Callum Ilott előtt.

„Minden napját élvezem, nagyon jól érzem magam. Élvezem a vezetést, élvezem a színfalak mögötti munkát, és szerintem tényleg ez a kulcsa annak, hogy ebbe a helyzetbe kerülhettem. Voltak nehéz versenyeink, voltak hullámvölgyek, de szerintem ez juttatott el minket oda, ahol most tartunk, és nagyon-nagyon kényelmesen érzem magam az autóban.”

„Azt hiszem, ez az ötödik szezonunk együtt, ami több, mint bármelyik juniorversenyző esetében ebben a mezőnyben. Ez is azt mutatja, mennyire bízom a csapatban, és ők mennyire bíznak bennem. Szerintem ez az, ami igazán fontos ebben a sportban.”

„Próbálunk közösen fejlődni, a PREMA pedig lenyűgöző munkát végez. Nem azt mondom, hogy 100 százalékig készen álloka z F1-re, hanem azt, hogy nagyon közel vagyunk ehhez.”

Schumacher 2021-ben a hírek szerint a Haas csapatával mutatkozhat be a Forma-1-ben, ő azonban még nem gondol erre: arra összpontosít, hogy megszerezze az F2-es bajnoki címet. A Ferrari pedig majd eldönti, hogy ő, vagy esetleg Callum Ilott, vagy Robert Shwartzman lesz alkalmas az F1-es bemutatkozásra.

„Nem mondanám azt, hogy ez extra nyomást jelent számomra, mert a célom az, hogy az élen legyek, és a legjobbakkal csatázzak” – fogalmazott a fiatal tehetség. „Ha nem az akadémiai társaimmal, akkor valaki mással.”

„A végső cél az F1, és azt gondolom, mindenki számára ez, aki a Forma-2-ben versenyez. Viszont nagyon-nagyon kevés ülés van a Forma-1-ben. Hogy végül ki kapja meg őket, azt csak a nagyfőnökök tudják. Nem igazán beszélünk erről, és nem nagyon van információink róla.”

„Az F1 az álmom. A motorsport az álmom, ezért mindig ekörül járnak a gondolataim, mindig erről álmodom. Ha nem versenyzem, akkor a versenyzésre gondolok!”

„Számomra most a Forma-2 a fontos, 100 százalékig erre fókuszálok, és tesztem a dolgom. Ha így lesz, azzal úgyis magamra vonom a figyelmet – az illetékesek pedig észre fogják venni, mi is történik.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!