Friss hírek

Újabb trükkel próbálkozik a Ferrari, de vajon mi van a háttérben?

HUNGARORING, HUNGARY - JULY 29: Sebastian Vettel, Ferrari SF71H during the Hungarian GP at Hungaroring on July 29, 2018 in Hungaroring, Hungary. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Spekulációk szerint érdekes trükkel próbálkozhat a Ferrari Forma-1-es csapata – az olaszok persze tagadják, hogy erről lenne szó, mindenesetre tény, a patinás istálló minden bevethető eszközzel igyekszik felülkerekedni riválisán, a Mercedesen.

A maranellóiak idén nem először kerülnek a figyelem középpontjába, versenyautójukat számos alkalommal alaposan átvizsgálták a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai szakemberei, eddig azonban semmi illegálisat nem találtak – ami jól mutatja, a Ferrari mérnökei tökéletes munkát végeznek, és a csapat nem véletlenül lett idén méltó ellenfele a Mercedesnek.

Az élesszemű rajongók a legutóbbi néhány versenyhétvégén már kiszúrhatták, hogy a Ferrari közvetlenül a versenyek, illetve az edzések előtt egy sárga zsákot helyez versenyautóinak felső kameráira.

Mivel a Ferrari az egyetlen csapat a mezőnyben, mely ilyen megoldást alkalmaz, természetesen rögtön megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy mire is szolgálhat az eszköz.

A Motorsport.com szerint az olaszok hivatalos magyarázata az, hogy a fedélzeti kamera elektronikájának hűtését igyekeznek ily módon elősegíteni – mivel azonban semmiféle jel nem utal arra, hogy ezek a kamerák túlmelegszenek, és kizárólag a Ferrari helyez szárazjéggel teli hűtőzsákot az eszközök fölé, természetesen sokan szkeptikusan fogadják a maranellóiak magyarázatát.

Forrás: Twitter

A Forma-1 csapatai ugyanis ritkán csinálnak olyat, ami nem jár teljesítménybeli előnyökkel – a Ferrari által alkalmazott zsák pedig egyes vélekedések szerint arra szolgál, hogy a légbeömlőn belüli hőmérsékletet szabályozza – annak érdekében, hogy hatékonyabb motorteljesítményt érjenek el ezáltal.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban az idei technikai szabályok kialakításakor igyekezett elejét venni annak, hogy a csapatok a légbeömlők hőmérsékletével trükközzenek: a 5.6.8-as cikkely pedig kimondja, hogy a hengerekbe kerülő levegőnek 10°C-kal melegebbnek kell lennie, mint az adott környezeti hőmérséklet.

Csakhogy vannak kivételek, a szabály ugyanis azt mondja ki, hogy ennek a határértéknek nem kell az esemény minden időszakában megfelelni.

„A verseny első köre, a biztonsági autó mögött megtett körök, a bokszba be- és kivezető körök, és minden olyan kör, melyekben nyilvánvaló anomáliák észlelhetők (a technikai delegátus megítélése szerint), nem használható az átlaghőmérséklet mérésére” – áll a szabálykönyvben.

Vajon a Ferrarinak sikerült megtalálnia a módját a motorteljesítmény növelésének azáltal, hogy az időmérők és a versenyek előtt hűti a motorba jutó levegőt szárazjég segítségével? Vagy a hűtésnek a hőenergia-visszanyerő rendszerhez (MGU-H) lehet inkább köze?

Egy másik elmélet szerint a hűtőzsák nem is feltétlenül teljesítménynövelésre szolgál, sokkal inkább arra, hogy a Ferrari megtartsa azt az előnyét, mellyel már rendelkezik – egész egyszerűen azzal, hogy eltakarjon valamit a riválisok kíváncsi tekintete elől.

A Német- és Magyar Nagydíj rajtrácsán ugyanis az onboard-felvételek tanúsága szerint amikor ezek a zsákok felkerültek a versenyautókra, jelentős mértékben kitakarták a fedélzeti kamerák képét. Lehet, hogy a Ferrari így akarta elrejteni a versenyre való felkészülés metódusait, illetve autóinak kormányait?

Fotó: Scuderia Ferrari

Nem titok, hogy Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen idén parádés rajtokat produkál, a Mercedesnél pedig bevallottan keményen dolgoznak azon, hogy ezen a téren fejlődést érjenek el.

Egyes feltételezések szerint a Ferrari remek rajtjaihoz egy okos technikai trükk járul hozzá – a versenyzők pedig kormányaikon, a szilikonburkolattal okosan elrejtett gombokkal aktiválhatják azt.

Elemzések szerint Sebastian Vettel a bal, Kimi Räikkönen pedig a jobb hüvelykujjával tartja nyomva ezt a rejtett gombot a rajtprocedúra alatt, majd amikor kialszik az öt rajtlámpa, felengedik azt.

Hogy ezek a gombok mire szolgálnak pontosan, azt nem tudni, ám kétségkívül idei megoldásról van szó, és jó eséllyel a jobb rajtokat hivatottak elősegíteni.

Amit pedig mindenképpen érdemes lesz megfigyelni, hogy a kamerára helyezett hűtődobozok a következő versenyeken is felkerülnek-e a versenygépekre, hiszen a forró, nyári helyszíneket már magunk mögött tudjuk…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!