Friss hírek

Lenyűgöző: Ilyen egy F1-es kerékcsere a súlytalanságban!

Aston Martin Red Bull Racing team perform a pit stop during the ZeroG project in Moscow, Russia on September 14, 2019
Ismét egy igazán különleges akcióval rukkolt elő a Red Bull Forma-1-es csapata – az elmúlt hétvégi Brazil Nagydíjon újra kerékcsere-rekordot döntő istállóra ezúttal igazán különleges kihívás várt!

Az osztrák istálló a Roscosmos orosz űrügynökséget hívta segítségül legújabb projektjéhez: a csapat 2005-ös, RB1-es versenyautóját a Juri Gagarin Kozmonauta Képzési Központba szállították, ahol a csapat bokszutcai személyzetének tagjai egy egyhetes fizikai felkészítésen estek át.

Mindezt azért, hogy végül egy repülőgép fedélzetén zéró gravitációban cseréljenek kereket F1-es autójukon.

Minden egyes repülés parabolák sorozatából állt: a repülőgép 45°-os szögben emelkedett, majd ballasztikus ívbe zuhant, hogy nagyjából 22 másodpercig a súlytalanság tökéletes állapotát idézze elő.

Az alábbi lenyűgöző kisfilm leforgatása nem volt egyszerű feladat: az autót, illetve a felszereléseket alaposan rögzíteni kellett minden egyes súlytalan periódus előtt és után – hiszen azt senki sem szerette volna, ha akkor tér vissza a gravitáció, amikor az autó, a kerekek, na és persze a személyzet fél méterrel a padló felett jár!

Emiatt pedig minden egyes forgatási ciklus alig 15 másodpercig tartott.

„Jobban próbára tett minket a dolog, mint gondoltam!” – mondta a Red Bull vezető szerelője, Joe Robinson. „Az ember akkor döbben rá, mennyire a gravitációra van utalva, amikor abból egyáltalán nincs!”

„Egy olyan egyszerű feladat, mint a kerékanya megszorítása, nagyon nehéz feladatnak bizonyult, miközben az autó lebegett.”

Azért választották egyébként a csapat RB1-es autóját a forgatáshoz, mert ez a modell sokkal karcsúbb vonalakkal rendelkezik, mint a jelenlegi versenyautó, emiatt pedig könnyebb volt manőverezni vele az Ilyushin teherszállító fedélzetén. Ez az autó ráadásul jóval könnyebb is, mint a mostani F1-es versenygépek.

Nagyon kíváncsiak vagytok már a végeredményre, ugye? Mutatjuk!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!