Friss hírek

Olimpiai bajnokból bundakirály – Sárközi István tragédiája

Jászberény három olimpiai bajnokának egyike börtönben végezte, és magára hagyatva vesztette életét egy vonatbalesetben. (X)

Volt egyszer egy bundabotrány, mégpedig az 1982-83-as magyar labdarúgó első osztályban. Az Országos Takarékpénztár Sportfogadási és Lottó Igazgatósága 1982 nyarán bejelentést tett a BRFK-n, amely szerint a 30. játékhéten a totóban rendkívül magas volt a 13+1-es találatok száma, és a győztes szelvények sorszáma is egymást követte, ami igen gyanús volt. Bármiféle poker online tevékenységének ekkor még se híre, se hamva nem volt, a totózás viszont virágkorát élte. A nyomozás során kiderült, hogy anyagbeszerző, háztartási alkalmazott és egy étteremvezető is érintett. Utóbbi nem volt más, mint az 1968-ban olimpiai bajnoki címet nyerő Sárközi István, akinek tragikus életútját az Origo remek portréban örökítette meg.

Sárközi Jászberény három olimpiai bajnokának egyike volt a bokszoló Csík Tibor és a világhírű vívó, Gerevich Aladár mellett. Éveken át játszott az MTK-ban, ám miután felhagyott a labdarúgással, a könnyű kereset reményében „játékoskijáró” volt, vagyis az az ember, aki a megvesztegetni kívánt csapatok játékosait vásárolta meg. Erről a Magyar Rádió riporterének vallott, miután a rendőrségi nyomozás az ő tevékenységére is fényt derített. Bár a legutóbbi focis bundaperekben egyetlen letöltendő büntetést sem szabott ki a bíróság, Sárközi 1983 szeptemberében a 300 ezer forintos pénzbírság mellett két évet kapott, amiből másfél évet le is ült.

Szabadulása nyomán egyre lejjebb süllyedt, súlyos alkoholgondokkal küzdött. Bár a Volán SC még alkalmazta pár hónapig pályamunkásként, életvitele alkalmatlanná tette bármilyen munkavégzésre.

Az olimpiai bajnok futballista 1992 januárjában felszállt a Jászberény felé tartó vonatra, ám kiesett a szerelvényből, s életét vesztette. A szemtanúk szerint teljesen részeg volt a baleset idején, de máig nincs pontos kép arról, hogyan történt a tragédia. Jól jellemzi, hogy a körülötte lévők mennyire követték az életét, hogy halála után két és fél hónappal derült csak fény a személyazonosságára, addig senkinek sem hiányzott annyira, hogy megpróbáljon a nyomára bukkanni.

Sárközi István egy budapesti temetőben nyugszik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!