Friss hírek

Online élik ki magukat a szerencsejátékosok a COVID miatt

Sok fiatal férfi menekül a netes fogadásokba a világjárvány okozta elszigeteltség elől. A jelenség vélhetően nem csak Ausztráliát érinti, de egyelőre itt jártak utána mélyebben, hogy mi állhat ennek a hátterében. (X)

A világjárvány miatt pörögnek az online szerencsejáték oldalak, többen kötnek netes fogadásokat – állítja egy friss kutatás. Minden három játékosból egy regisztrált új online kaszinó oldalon júniusban és júliusban – derült ki. Emellett 23 százalék helyett már 34 százalékuk fogad négynél többször hetente. A több mint 2000 játékost vizsgáló tanulmányról az ausztrál ABC számolt be.

Tény, hogy a felmérés abban az időszakban zajlott, amikor az NRL, az AFL és a Premier League sűrített menetrenddel újraindította a szezont, de a számok akkor is beszédesek. Főleg, ha melléjük tesszük a legnépszerűbb ausztrál fogadócégek pénzügyi jelentéseit: a Tabcorp digitális fogadási forgalma a 2019–20-as pénzügyi évben 3,8 százalékkal, 7,1 milliárd dollárra nőtt, míg a kiskereskedelmi forgalom 27,9 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett vissza. A Sportsbet anyavállalata, a Flutter Entertainment arról számolt be, hogy ausztrál működési nyeresége megközelítette a 200 millió dollárt a június 30-át megelőző hat hónapban, az online nettó árbevétel pedig 45 százalékkal nőtt az év első felében. A Ladbrokes anyavállalata, a GVC Holdings szintén 43 százalékos profitnövekedést könyvelhetett el ugyanebben az időszakban. A Responsible Wagering Australia (Felelős Fogadásokért Ausztrália), az ausztrál fogaóirodákat képviselő csúcsszervezet ugyanakkor vitatja, hogy az online kaszinók térnyerése a tejes iparág növekedését jelezné.

Unalom és elszigeteltség hajtja a játékosokat

A fiatal férfiak elsősorban az elszigeteltséget, az unalmat és a fogadási promóciókat okolták a megnövekedett szerencsejáték-kiadásaik miatt – összegezte Rebecca Jenkinson kutató. Személyes bevallásuk szerint érzékenyen reagáltak az intenzívebb hirdetésekre, amik gyakran motiválták játékra őket – fűzte hozzá a szakember. Majd azt is elárulta, hogy a megkérdezettek körülbelül 78 százaléka játszik online, míg a COVID-19 előtt csupán 62 százalékuk nyilatkozott így. Ez szám nem is fog egyhamar ismét lecsökkeni – véli a szakember.

„Továbbra is bizonytalan időszakot élünk. Van, aki a munkáját is elvesztette, míg azok a tényezők, melyek az online szerencsejátékra motiválnak nem szűntek meg, különösen a vizsgált fiatal férfiak körében” – fogalmazott Dr. Jenkinson. Nem véletlen, hogy a megkérdezett szerencsejátékosok több mint fele véli úgy, hogy fizikai és mentális egészségi állapota is romlott a világjárvány idején.

A kulcsszó az unalom

A tanulmány szerzői személyes történeteken keresztül próbálják megérteni és értetni a jelenséget:

„Annyira unatkozunk a haverokkal, hogy ostoba fogadásokat kötünk lovakra, kutyákra, tengertúli sportokra, anélkül, hogy bármi fogalmunk lenne az adott sportról, csak az izgalom miatt” – osztotta meg egy 18 éves férfi.

„Az online fogadás lehet szórakoztató, de nagyon könnyű függővé válni – összegezte egy 25 éves férfi.

„Amikor unatkozom, az ujjam már nyitja is appot (…) Régen le tudtam állni, most viszont nem megy” – mesélte egy 23 éves férfi.

A fentiek fényében nem csoda, hogy az ausztrál online fogadó cégek felelősségteljes játékra figyelmeztetik a felhasználókat, ennek érdekében több önkorlátozó funkciókat kínálnak. Az iparág támogat egy olyan nyilvántartás létrehozását is, amely lehetővé tenné, hogy a problémás szerencsejátékosok ténylegesen eltiltsák magukat az összes ausztrál engedéllyel rendelkező fogadási szolgáltatástól.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!