Lawson elárulta, Horner már egy éve garantálta neki, hogy versenyezni fog idén - F1VILÁG.HU

Lawson elárulta, Horner már egy éve garantálta neki, hogy versenyezni fog idén

HIRDETÉS
Liam Lawson elárulta, hogy Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már egy évvel ezelőtt biztosította őt arról, hogy versenyzőként szerepelhet majd a Forma-1-ben 2024-ben, amikor Daniel Ricciardo tavaly visszatért sérüléséből.

A 22 éves új-zélandi pilóta a 2024-es szezon hátralévő részében Ricciardo helyét veszi át a Red Bull kiscsapatánál, a Visa Cash App RB-nél. Lawson hat futamra kapott lehetőséget, ami egyfajta „próbaidőnek” számít, jó esélye van ugyanis arra, hogy 2025-ben Sergio Perez helyét vegye át a Red Bull Racingnél.

Lawson a F1 Nation Podcast adásában beszélt arról, a mostani visszatérés lehetősége régóta érlelődött, sőt, tulajdonképpen kőbe volt vésve. Amikor Daniel Ricciardo 2023-ban, a Holland Nagydíjon kézsérülést szenvedett, Lawson öt futamon helyettesítette őt, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott, például pontot szerzett Szingapúrban, valamint versenyképes volt Yuki Tsunodával szemben. Ez azonnal jó benyomást keltett, és azóta a kérdés már nem az volt, hogy Lawson visszatér-e, hanem az, hogy mikor.

„Az, hogy én beugrom, egy olyan dolog volt, amit Christian [Horner] mondott nekem egy évvel ezelőtt” – árulta el Lawson Tom Clarksonnak és Damon Hillnek. „Amikor kiszálltam az autóból, ez volt az egyik dolog, amit mondott nekem: ‘Megígérem, hogy jövőre valamikor versenyzői ülést kapsz.’”

„Szóval mindig tudtam, hogy ez a szándék, és erről beszélgettünk is. De mint tudjuk, a Forma-1 egy hullámvasút, és minden hétvégén változnak a dolgok. Egyik percben minden jól alakul, a következőben pedig már nem, és minden attól függ, hogyan teljesítenek az aktuális pilóták.”

„Őszintén szólva ez egy kicsit kellemetlen, mert ott ülsz, azon tűnődve, mekkora az esélyed, hogy vezethess. És ez teljesen attól függ, hogy a jelenlegi versenyzők hogyan teljesítenek. Nem akarod, hogy valakinek a visszaesése legyen az út a te versenyzésedhez, de nyilvánvalóan ahhoz, hogy vezessek, valakinek távoznia kell.”

Lawson kiemelte, hogy bár Horner gyakorlatilag garantálta neki a versenyzői lehetőséget, nem volt egyértelmű, hogy ez Ricciardo helyét jelenti – vagy hogy biztosan az ülést az RB csapatánál kapja majd.

„Nem volt világos, hogy kivel vagy hol fog ez megtörténni” – tette hozzá. „Nem arról volt szó, hogy ’12 hónap múlva valakivel cserélni fogsz’. Inkább arról, hogy ’12 hónap múlva lesz egy helyed, de még nem tudjuk, hogy hol.’”

Lawson beszélt arról is, a Szingapúri Nagydíj idejére a visszatérése már eldöntött tény volt: „Az év során folytak a megbeszélések, de csak Bakuban mondta el Christian véglegesen, hogy be fogok ugrani.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!