Marko: Hiba lenne azt hinni, hogy Newey távozása nincs hatással a Red Bullra - F1VILÁG.HU

Marko: Hiba lenne azt hinni, hogy Newey távozása nincs hatással a Red Bullra

HIRDETÉS
A Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko elismerte, hogy Adrian Newey távozása komoly csapás a csapat számára, annak ellenére, hogy a feltörekvő tehetségek valamelyest ellensúlyozni tudják hiányát.

Az 65 éves Newey idén, a Miami Nagydíj előtt jelentette be, hogy 19 év után távozik a Red Bulltól. Szeptemberben megerősítették, hogy jövő év márciusában csatlakozik az Aston Martinhoz, ezzel lezárva hosszú pályafutását a Milton Keynes-i csapatnál. Newey közvetlen utódja Pierre Wache lesz, aki a Red Bull technikai részlegének egy fontos tagjaként veszi át a stafétát.

Adrian Newey-t a Forma-1 történetének egyik legnagyobb aerodinamikai szakértőjeként tartják számon. Pályafutását a ’80-as években kezdte a Leyton House csapatánál, majd a Williams, a McLaren és végül a Red Bull színeiben is számos bajnoki címhez járult hozzá munkájával. Összesen 12 konstruktőri és 13 egyéni világbajnoki cím szerepel a neve mellett, ami példátlan a sportág történetében.

„Nemcsak az aerodinamikához ért, hanem a mechanikai tapadáshoz és sok egyéb területhez is” – mondta Marko a Motorsport-Magazinnak. „Végigsétál az autó mellett a jegyzetfüzetével, beszél a pilótával, és megoldásokat talál. Ezért is egyértelmű, hogy Newey egy kivételes szakember.”

„Ha valaki ilyen szintű embert veszít el, az bizony csapás. Sok jó fiatal tehetségünk van, és biztos vagyok benne, hogy képesek lesznek pótolni a hiányát. De hiba lenne azt mondani, hogy mindez semmilyen hatással nem volt a csapatra.”

Newey közel két évtizedes red bullos karrierjét két különböző sikerkorszak határozta meg: Sebastian Vettel és a Max Verstappen érái. 2010 és 2013 között Vettel négy egyéni világbajnoki címet szerzett, a  csapat szintén négy konstruktőri bajnoki címig jutott. Most pedig Verstappen közel áll ahhoz, hogy sorozatban negyedszer is világbajnokká váljon. Még ha a Red Bull idén nem is nyerné meg a konstruktőri bajnokságot, Newey hozzájárulása a sikerekhez megkérdőjelezhetetlen.

Marko különösen a Vettel-korszakot emelte ki, amikor Newey szerepéről beszélt.

„Newey építette azt az autót, amivel Sebastian Vettel világbajnok lett” – mondta az osztrák. „El kell ismerni, hogy Vettel bármennyire is zseniális pilóta, nem lett volna képes ilyen eredményeket elérni, ha nem kapja meg azokat az eszközöket. Newey tette mindezt lehetővé.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!