Stella: Marko nyilatkozata többet ártott, mint Verstappen káromkodása - F1VILÁG.HU

Stella: Marko nyilatkozata többet ártott, mint Verstappen káromkodása

HIRDETÉS
Komoly kritikával illette a Red Bull motorsport-tanácsadóját, dr. Helmut Markót a McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella, amiért az osztrák szakember Lando Norrist mentális képességeit becsmérelte nemrég.

Helmut Marko nemrég a német Motorsport Magazinban tett kijelentése szerint Max Verstappen bajnoki riválisa, Lando Norris „mentális gyengeségekkel” küzd. Bár nem világos, mire utalt pontosan Marko, Norris korábban, az Olasz Nagydíjat megelőzően elárulta, hogy gyakran nagyon ideges a versenyek előtt. A McLaren versenyzője már 2021-ben nyíltan beszélt arról, hogy depresszióval küzdött, amikor először megérkezett a Forma-1-be.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója szerint Marko megjegyzései „10-20 évvel vetik vissza” a Forma-1-et, különösen annak fényében, hogy más sztárok, köztük a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is beszéltek mentális egészségügyi problémáikról.

Most Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke is élesen bírálta Marko szavait, és úgy vélte, hogy azok súlyosabbak voltak, mint Verstappen korábbi trágár megszólalása, amiért nemrég közmunkára ítélték a holland pilótát.

„Amit Helmut mondott, az egy hatalmas kihagyott lehetőség” – nyilatkozta Stella a Motorsport.com-nak. „A kihagyott lehetőség abban rejlik, hogy ahelyett, hogy tovább támogatnánk azt a munkát, amely az elmúlt évtizedekben, különösen az utóbbi tíz évben történt a mentális egészséggel kapcsolatos nyíltság terén, ezek a témák rendkívül fontosak.”

Stella kiemelte, hogy büszke arra, amit a Forma-1 és a versenyzők elértek a mentális egészségről való nyílt kommunikációban, és különösen dicsérte Norrisékat azért, hogy felhívták a figyelmet arra, hogy „néha rendben van, ha nem vagy rendben”.

„Valójában büszke voltam arra, amit a Forma-1 elért, amit a versenyzők, illetve a sportolók elértek, amikor erről beszéltek, amikor Lando nyíltan felvállalta, hogy néha rendben van, ha nem érzed magad jól, és nem feltétlenül róla van szó, hanem a témáról.”

„Aztán hallod, amit Helmut mond, és mintha egyetlen kommenttel rombolnád le 20 év munkáját. Maxet megbüntették egy csúnya szó miatt. Számomra ez [Marko kijelentése] sokkal súlyosabb, mint egy rosszkor elhangzott káromkodás.”

Stella megemlítette a hétszeres világbajnok Michael Schumachert is, mint olyan pilótát, aki időnként szintén önbizalomhiánnyal küzdött, annak ellenére, hogy éveken át dominálta a sportot. 

„Nagy versenyzőkkel dolgozva elmondhatom, hogy minden pilóta nagyon különböző volt, de mindannyian rendkívül kivételesek. Kiválóak voltak a vezetési szempontból, de nagyon különbözőek érzelmileg, az élethez való hozzáállásukban, a szabadidő eltöltésében, vagy abban, hogyan voltak agresszívek az autóban. Nagyon különbözőek.”

Hirdetés

„Például, már mondtam néhányszor, hogy Michael nagyon magabiztosnak tűnt, de valójában az önbizalma a csapattal való együttműködésből fakadt. Néha egyáltalán nem volt magabiztos. Az önbizalom abból a munkamorálból fakadt, amit az ember a munkájába fektetett. Tudod, hogy jól dolgozol, látod az eredményeket, és ebből nyered az önbizalmat – és itt most Michael Schumacherről beszélünk, igaz?”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Stella: Marko nyilatkozata többet ártott, mint Verstappen káromkodása
Lawson-parádé Austinban: A mezőny végéről indulva szerzett pontokat a visszatérő tehetség
Piastri elismerte, szenvedős volt számára az austini hétvége
A felháborodott Wolff szerint a Red Bull hazudik az FIA-nak
Sainzot igencsak motiválja a Ferrari kiváló formája

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!