Wolff a sprintfutamokról: Benne vagyok, hogy évente hatszor csináljunk valami hülyeséget! - F1VILÁG.HU

Wolff a sprintfutamokról: Benne vagyok, hogy évente hatszor csináljunk valami hülyeséget!

HIRDETÉS
Alapvetően nincs oda a sprinthétvégés formátumért, a Mercedes-főnök Toto Wolff azonban nyitott arra, hogy a Forma-1 évente hatszor valami „hülyeséget” csináljon, ezáltal pedig a rajongók jobban külön tudják választani a sprintfutamokat az igazi nagydíjaktól.

A Forma-1 vezetősége a minap jelentette be azt a hat versenyhelyszínt, melyeken 2024-ben a sprintfutamos formátum szerint versenyez majd a mezőny. Eszerint sprintfutamot tartanak majd Sanghajban, Miamiban, Spielbergben, Austinban, Interlagosban és Luszaílban is. Maga a formátum még 2021-ben mutatkozott be, azóta pedig folyamatosan igyekeztek rajta javítani. A Mercedes F1-es csapatát irányító Toto Wolff azt mondja, neki alapvetően nem tetszenek a sprinthétvégék, ám megérti, hogy a nézők részéről van rájuk igény.

„Túl sok a változó jelenleg. Alapvetően nem vagyok a legnagyobb rajongója a sprinthétvégéknek, mert szerintem kisebbíti a nagydíj értékét” — mondta a Mercedes-főnök. „De megértem, hogy az embereknek tetszik — többeknek tetszik, mind ahány embernek nem. Talán túlságosan purista vagyok, talán ódivatú.”

„Inkább legyen egy sima nagydíjunk, mint egy sprinthétvégénk. Tudnunk kell, hogy egy verseny 2 vagy 3 órakor kezdődik délután, ennyi.”

„Voltak ezek a sprinthétvégék, és változtatgatunk a formátumon, ami szerintem pozitívum. Azt gondolom, az, ha csinálunk egy sprintidőmérőt, aztán egy sprintfutamot, illetve egy időmérőt, és egy versenyt, jobban működne.”

Wolff azt mondja, szerinte az fontos lenne, hogy a sprintfutamokat a lehető legjobban különválasszák a „főversenyektől”, ezért ő a maga részéről abban is benne van, hogy ezen a hat hétvégén valami „hülyeséget” csináljanak.

„Beszéltünk a fordított rajtrácsos versenyekről is. Erre rá tudok bólintani, mert egy fordított rajtrácsos sprintfutammal legalább deklaráljuk, hogy az a hülye verseny. Évente hatszor csinálunk valami hülyeséget, és mindenki meg tudja különböztetni. Mások lesznek a győztesek, mások a dobogósok — ez üdítő. Csinálunk egy „pankrációt” évente hatszor, 24-szer pedig Forma-1-ezünk vasárnap.”

Az F1 Bizottságának legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy 2024-re tovább módosítanak a formátumon, a jövő év első találkozóján pedig már a javaslatokról fognak egyeztetni az érintettek.

„Stefano [Domenicali] tudja, mit csinál, hiszen minden adat a rendelkezésére áll” — folytatta Wolff. „Én magamat kérdőjelezem meg — túlságosan purista, ódivatú és makacs vagyok? Talán igen. Az adatok azt mutatják, hogy van érdeklődés a sprinthétvégék iránt, szóval én benne vagyok, hogy csináljunk valami hülyeséget anélkül, hogy azzal beleszólnánk a fő bajnokságba. Hogy mit kezdünk a pontokkal? Az már más kérdés. És a másmilyen időmérős formátum is ott van a gumikkal, az is egy újabb változó. Nem tudom. Talán csinálhatjuk mindenhol. Nem tudom…”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Wolff a sprintfutamokról: Benne vagyok, hogy évente hatszor csináljunk valami hülyeséget!
Úgy néz ki, Tsunoda év végén tesztelhet a Red Bull-lal
Verstappen visszautasítja a kritikákat: Ez a Forma-1, nem óvoda!
Piastri: Lesznek kérdései a McLarennek az FIA felé a hétvégi döntések kapcsán
Ferrari: Az austini siker nem jelenti azt, hogy Mexikóban is gyorsak leszünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!