McLaren: A versenybírók helytelen módon avatkoztak közbe! - F1VILÁG.HU

McLaren: A versenybírók helytelen módon avatkoztak közbe!

HIRDETÉS
A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella szerint a versenybírók „helytelen módon avatkoztak bele” Lando Norris és Max Verstappen 3. helyért folytatott küzdelmébe az Amerikai Nagydíjon azzal, hogy Norris 5 másodperces büntetést kapott, mert a pályán kívül előzte meg holland riválisát.

Norris a kemény gumis etap során utolérte Verstappent, és komoly nyomást helyezett a világbajnoki címvédőre a hajrában, ám minden előzési kísérletét Verstappen ügyesen kivédte. A 45. körben Norris a DRS segítségével a Red Bull mellé húzott, miközben Verstappen belül védekezett, és mindkét autó letért a pályáról. Norris ezután megelőzte Verstappent, a McLaren vezérlőpultjánál pedig úgy vélték, legitim a manőver, hiszen mindkét versenyző elhagyta a pályát. A versenybírók viszont nem így látták: Norris 5 másodperces büntetést kapott, mert a pályán kívül előzte meg Verstappent.

A McLaren pilótája hiába próbálkozott, az utolsó körökben nem tudott elegendő előnyt kiépíteni a holland pilótával szemben, hogy kompenzálja az 5 másodperces büntetést, így a verseny végén csak 4,1 másodperccel érkezett célba Verstappen előtt — így végül visszacsúszott a 4. helyre.

Andrea Stella elmondta, hogy „nem volt kétsége afelől”, hogy Norris helyesen cselekedett, mivel mindkét autó elhagyta a pályát, és szerinte mindketten előnyhöz jutottak.

„Úgy gondolom, hogy a versenybírók helytelen módon avatkoztak bele ebbe a gyönyörű versenyhelyzetbe, mivel mindkét autó elhagyta a pályát” – nyilatkozta Stella a Sky Sports F1 televíziónak. „Mindkét versenyző előnyre tett szert. Kár, mert ez egy dobogós helyezésünkbe került. Egy olyan futamon, ahol türelmesen versenyeztünk. Az első kör első kanyarjában is kitoltak bennünket, de elfogadtuk. Ettől függetlenül egyértelmű, hogy a versenybírók döntése nem fellebbezhető. Számunkra a fejezet lezárult, és a következő futamra koncentrálunk.”

Arra a kérdésre, hogy Norris visszaadhatta-e volna a pozíciót, Stella úgy érezte, nem volt rá szükség: „Kétszer is ellenőriztük, hogy mindkét autó elhagyta a pályát. Számunkra nem volt kétséges, hogy a manőver szabályos volt.”

Norris is megszólalt, és elmondta, hogy a versenybírók döntésének lassú meghozatala azt sugallja, hogy határeset volt az ügy. Megemlítette azt is, hogy Verstappen első körös mozdulata — ahol szintén mindkét versenyző letért a pályáról — büntetés nélkül maradt, míg az ő 3. helyért folytatott csatája nem.

„Lehetetlen megmondani, hogy [a pozíció visszaadása működött-e volna], mivel a versenybírók nyilvánvalóan több körön át nem tudtak dönteni, így nem volt könnyű döntés, különben hamarabb meghozták volna” – mondta Norris a Sky Sports F1 kérdésére „Próbálkoztam, ő is letért a pályáról, pár méterrel elhagyta a pályát, így nyilvánvalóan túl keményen védekezett, és előnyt szerzett azzal, amit tett. De nem én hozom a szabályokat.”

Újra meg kell néznem [a rajtot]. Elég szoros volt, nyilvánvalóan Max egy szűk rést talált. Az autóból nézve nehezebb megmondani néhány dolgot, míg más dolgok könnyebben megítélhetők. Nyilvánvalóan elég sokat kockáztatott, amihez joga volt, de mondom, teljesen elhagyta a pályát, így vissza kell néznem. Védekezik a pályán kívül, előz a pályán kívül. De nem fogok panaszkodni. Max jól vezetett, jól védekezett, jó versenyt futottunk együtt. De a szabályok azok szabályok.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

McLaren: A versenybírók helytelen módon avatkoztak közbe!
Lawson-parádé Austinban: A mezőny végéről indulva szerzett pontokat a visszatérő tehetség
Piastri elismerte, szenvedős volt számára az austini hétvége
A felháborodott Wolff szerint a Red Bull hazudik az FIA-nak
Sainzot igencsak motiválja a Ferrari kiváló formája

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!