Horner szerint teljesen egyértelmű, hogy Norris büntetést érdemelt - F1VILÁG.HU

Horner szerint teljesen egyértelmű, hogy Norris büntetést érdemelt

HIRDETÉS
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner egyetért az Amerikai Nagydíj versenybíróinak azon döntésével, hogy 5 másodperces büntetéssel sújtották a McLaren pilótáját, Lando Norrist a Max Verstappennel folytatott küzdelmét követően. Horner szerint az eset „egyértelmű” volt, és a bírók helyesen jártak el.

Norris a 3. helyért harcolt a texasi versenypályán, amikor a 12-es kanyarban kívülről próbálta megelőzni Verstappent. Mindkét autó elhagyta a pályát, de Norris megtartotta a pozícióját. A McLaren azt várta, hogy Verstappen ellen indítanak vizsgálatot, amiért leszorította Norrist a pályáról, hasonlóan ahhoz, ahogyan korábban George Russell is büntetést kapott Valtteri Bottas elleni védekezése miatt.

A versenybírók azonban Norrist találták hibásnak, és 5 másodperces büntetést szabtak ki rá, ami miatt visszacsúszott a 4. helyre, míg Verstappen növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben 57 pontra. A McLaren elítélte a döntést, míg a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff „elfogultságot” emlegetett.

Horner azonban határozottan kiállt a bírók mellett: „A küzdelem kettejük között kompetitív volt, és nagyszerű volt nézni, és természetesen minden pilóta pontosan tudja, mik a szabályok. Ezeket a kérdéseket és a konkrét kanyarokat a versenyzői értekezleteken megbeszélik a különböző bírókkal és versenyigazgatókkal.”

Hozzátette: „Az előzés a pályán kívül történt. Mi is megéltük ezt, például itt, azt hiszem, Kimi ellen 2018-ban. Számunkra egyértelmű volt, hogy az előzés a pályán kívül történt, tehát vissza kellett volna adnia a pozíciót. Mivel nem tette meg, büntetés járt érte. Számunkra ez egy fekete-fehér helyzet volt.”

A hétvége során tapasztalt bírói következetlenségekről, különösen Russell és Yuki Tsunoda büntetése kapcsán, Horner így reagált: „Szerintem nagyon nehéz a bíróknak, és minden incidens más, ezért minden esetet egyedileg kell vizsgálni. Amikor te vagy az elszenvedője, az nem kellemes. Mi is többször átéltük már, nemcsak ezen a pályán, hanem más helyszíneken is. Mindannyian tudják, mi forog kockán.”

Horner megemlítette, hogy Norrisnak lehetősége lett volna azonnal visszaadni a helyet, és így talán újra megpróbálhatta volna az előzést.

„Amit nem igazán értek, hogy világos volt, hogy büntetés lesz, legalábbis úgy tűnt, hogy az lesz, és a McLaren azon a ponton előnyben volt az autójával és a gumijával is. Úgy tűnt, mintha az 1-es kanyarban megpróbálta volna visszaadni a pozíciót, de valami félreértés történt. Ha azonnal visszaadta volna a helyet, valószínűleg elég tempója lett volna ahhoz, hogy újra előzési kísérletet tegyen.”

Az első kanyarban történt Verstappen-Norris ütközésről, amely során Charles Leclerc megelőzte őket, Horner elmondta: „Ezt már sokszor megvitattuk, ez visszanyúlik Niki Lauda szenvedélyes kéréséig Charlie Whiting felé, hogy ‘hagyjuk őket versenyezni’. Akkor abban állapodtunk meg, hogy az első körben, különösen az első kanyarban hagyják őket versenyezni, és ez egy klasszikus példa volt erre.”

Amikor Hornerhez intézték a kérdést, hogy szerinte szükség lett volna-e egy utólagos meghallgatásra a döntés súlyossága miatt, így válaszolt: „Szerintem ez egy egyértelmű helyzet volt, és a probléma az, hogy gyakran viták merülnek fel arról, hogy a megfelelő emberek legyenek a dobogón. Ez annyiszor megtörtént már, hogy szerintem a bírók ezúttal gyorsan és megfelelően kezelték az ügyet.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Horner szerint teljesen egyértelmű, hogy Norris büntetést érdemelt
Tsunoda egy nagy hiba után esett el a pontszerzéstől Texasban
Lawson-parádé Austinban: A mezőny végéről indulva szerzett pontokat a visszatérő tehetség
Piastri elismerte, szenvedős volt számára az austini hétvége
A felháborodott Wolff szerint a Red Bull hazudik az FIA-nak

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!