A McLaren felülvizsgáltatja Norris austini büntetését! - F1VILÁG.HU

A McLaren felülvizsgáltatja Norris austini büntetését!

HIRDETÉS
Felülvizsgáltatja Lando Norris múlt hétvégi, austini büntetését a McLaren Forma-1-es csapata. Amennyiben a wokingi istálló „új és releváns” bizonyítékokat tud felmutatni, a versenybírók újra megvizsgálják majd az ügyet.

Norris a múlt vasárnapi versenyen 5 másodperces időbüntetést kapott, amiért Max Verstappen Red Bullját a pályán kívül előzte meg, miközben a futam végén heves csatát vívott a hollanddal.

A felülvizsgálati tárgyalás helyi idő szerint pénteken, 14:30-kor — azaz magyar idő szerint 22:30-kor — kezdődik Mexikóvárosban, még az előtt. elkezdődne. A McLaren feladata az lesz, hogy az FIA felé bizonyítsa, új, jelentős és releváns bizonyítékok kerültek elő, amelyek a döntés idején nem álltak rendelkezésre.

Az ilyen típusú jogorvoslati lehetőségeket az FIA Nemzetközi Sportkódexe biztosítja, amelynek 14.1.1. cikke kimondja, hogy amennyiben „egy új, jelentős és releváns elem kerül elő, amely a felülvizsgálatot kérelmezők számára nem volt elérhető a döntés meghozatalakor, az ítéletet meghozó vagy azok hiányában, az FIA által kijelölt sportfelügyelők dönthetnek az új vizsgálat elrendeléséről.”

Bármely érintett fél – vagy az FIA – kezdeményezhet ilyen felülvizsgálati tárgyalást, ahogy jelen esetben a McLaren is tette. Az austini sportfelügyelők videókonferencián keresztül folytatják le az eljárást, amely két részből áll majd – de a második szakaszra csak akkor kerül sor, ha az első rész során megalapozottnak ítélik a büntetés felülvizsgálatát.

Ez a jogorvoslati eljárás hasonlít a Mercedes 2021-es próbálkozására, amikor arra kérték az FIA-t, hogy vizsgálják meg, Verstappen megsértette-e a szabályokat, amikor Brazíliában csatázott Lewis Hamiltonnal. Akkor a Mercedes azzal érvelt, hogy Verstappen belső kamerájának előrefelé mutató felvétele csak a verseny után vált elérhetővé, miután az autót visszaszállították a parc fermé-be. Ez az új kameraállás jelentős és releváns bizonyítékot szolgáltatott volna a Mercedes szerint, de az akkori sportfelügyelők úgy döntöttek, hogy ez az új felvétel nem jelentett elég jelentős bizonyítékot a felülvizsgálat elrendeléséhez.

Ugyanilyen helyzet állt elő most Austinban is, ahol Verstappen fedélzeti kamerája csak hátrafelé sugározta az élő közvetítést. Egyelőre nem tudni, hogy a McLaren a pénteki felülvizsgálati tárgyaláson ezt az új felvételt szándékozik-e bizonyítékként felhasználni.

Ha a felülvizsgálati tárgyalás második részében a sportfelügyelők úgy döntenek, hogy visszavonják Norris büntetését, akkor az austini eredményben megcserélődhetne a két vb-címért harcoló versenyző pozíciója. Norris így visszakaphatná a 3. helyét, amit a külső íven előzve szerzett meg Verstappentől az austini 12-es kanyar bukóterében – egy vitatott manőverrel, amelyet a sportfelügyelők szerint büntetni kellett.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A McLaren felülvizsgáltatja Norris austini büntetését!
Antonelli ezúttal nem kockáztatott: „Csak egy tiszta edzést szerettem volna”
Red Bull: Perezen múlik, hogy megtartjuk-e a konstruktőri második helyet
Hornert is lenyűgözte Lawson teljesítménye
Russell balesetei miatt bajba kerülhet a Mercedes

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!