Friss hírek

Andretti: A McLaren tudatosan tette tönkre édesapámat

Miközben a motorsport világa már alig várja, hogy Marco Andretti bemutatkozzon a Forma-1-ben, a jelenleg éppen a legendás Indianapolis 500-ra készülő versenyző tisztában van azzal, hogy nem minden arany, ami fénylik, és a királykategóriának is vannak sötét oldalai.

Miközben a motorsport világa már alig várja, hogy Marco Andretti bemutatkozzon a Forma-1-ben, a jelenleg éppen a legendás Indianapolis 500-ra készülő versenyző tisztában van azzal, hogy nem minden arany, ami fénylik, és a királykategóriának is vannak sötét oldalai.

Az immáron három generációs Andretti családnak nem is kell nagyon messzire visszatekintenie ahhoz, hogy példát találjon a Forma-1 kegyetlen világára: Marco édesapja, Michael Andretti 1993-ban volt a királykategória versenyzője, és úgy tűnt, ez hiba volt az akkori sikertelensége miatt.

Marco azonban azt állítja, hogy a McLaren nem részesítette megfelelő bánásmódban az amerikai sztárt.

Hirdetés
 

“Ha engem kérdeznek, szerintem szabotálták. Ez biztosan így volt” – kezdett bele a sötét sztoriba a legifjabb Andretti, az Associated Press-nek adott nyilatkozatában.

Amennyiben az eddigi általánosnak mondható közfelfogás szerint is leszerepelt Michael Andretti áldozat lenne, az egyetlen F1-ben eltöltött éve sem véletlen.

Marco szerint az emberek nem ismerik az “igazi sztorit” édesapja gyenge teljesítménye mögött, ugyanis szerinte a McLaren szándékosan tűntette fel rossz színben apját, és minél előbb meg akart szabadulni tőle, hogy helyet csináljon az akkor ígéretes fiatal tehetségnek, Mika Häkkinennek, aki később két bajnoki címet is nyert a csapattal.

“Azt akarták, hogy elbukjon. Nagyon rossz szerződése volt. Az volt az igazság, hogy örömmel várták Mika Häkkinent, akinek messze kevesebbet kellett fizetni a versenyzéséért, mint apámnak, és ez volt a lényeg. Így az volt a céljuk, hogy nevetségessé tegyék” – magyarázta Marco.

A fiatal amerikai szerint a McLaren szabotázs akciója apja ellen elég könnyen ment, egyszerűen jobb technikát és motort bocsátottak csapattársa, Ayrton Senna részére, – ami valahol azért elvárható is volt, lévén három világbajnoki címet is szerzett a csapattal.

Andretti még ennél is tovább ment, elmondása szerint a McLaren szándékosan belenyúlt édesapja autójába, hogy az kevésbé legyen jól vezethető.

“Furcsán viselkedett a kocsi elektronikus szabályzása a kanyarokban, ez egy olyan dolog, amit egyáltalán nem tudott befolyásolni” – vélekedett az ifjabbik Andretti. “Úgy gondolom, apám legnagyobb támogatója akkoriban Ayrton volt. Ő volt egyike azon keveseknek, akik tényleg tudták, mi történik a csapat háza táján, és tudom, hogy hitt apámban. Monzában mondta aztán nekik: Adjátok oda neki az én autómat. Pontosan ugyanazt a kiszolgálást kapja, amit én.”

Andretti a harmadik helyen végzett az 1993-as Olasz Nagydíjon, ez volt az egyetlen dobogós helyezése a szezonban, melyet Häkkinen érkezése miatt nem fejezhetett be, így visszatért a tengerentúlra versenyezni.

A McLaren részéről egyelőre még senki nem válaszolt Andretti vádjaira, és Ayrton Senna sem tud már mesélni, ugyanis sajnálatos módon elhunyt a San Marinói Nagydíjon 1994-ben.

Michael Andretti ugyan nem akart részletekbe belemenni az 1993-as szezont illetően, de nem is cáfolta fia verzióját a történetről.

“Nem fogom részletezni, hogy mi volt” – kezdte mondandóját Michael. “Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem volt egy kellemes élmény. Ez olyan időszak volt, mikor kelepcéjében voltam az autóversenyzés sportpolitikájának, és ezt felettébb rossz volt megtapasztalni.”

Ugyanakkor Michael megérti Marcót, amiért őszintén és nyíltan kimondta véleményét, hiszen ő is ugyanezt tenné, ha hasonló dolog történt volna versenyző legenda apjával, Mario Andrettivel.

“Ha apámnak kellett volna keresztülmennie ilyesmin, valószínűleg megpróbálnám elfogadni, de elmondanám az igazi történetet. De most olyannak tűnök, mintha azt mondanám, hogy savanyú a szőlő, igaz?!”

Az ifjabbik Andretti már tesztelt a Honda színeiben 2006-ban, ám addig nem akar váltani, míg győzelemre esélyes csapatot nem talál magának, nem is beszélve arról, hogy véleménye szerint a Forma-1 vezetői az ő bukását is kívánják.

“Semmi más nem érdekel, minthogy átmenjek, és nyerjek. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az sokkal nagyobb sztori lenne, ha átmennék és elbuknék. Ez van. Igazság szerint odaát az emberek ezt várják” – tette hozzá Marco.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!