Hamilton elárulta, miért volt különleges a silverstone-i győzelem - F1VILÁG.HU

Hamilton elárulta, miért volt különleges a silverstone-i győzelem

HIRDETÉS
Érzelmi szempontból teljesen más volt Lewis Hamilton számára a múlt hétvégi Brit Nagydíjon aratott győzelem, mint a korábbi 103 — erről a hétszeres világbajnok beszélt azok után, hogy parádés diadalt aratott hazai közönsége előtt.
SILVERSTONE CIRCUIT, UNITED KINGDOM - JULY 07: Peter Bonnington, Senior Race Engineer, Mercedes-AMG F1 Team, and Sir Lewis Hamilton, Mercedes-AMG F1 Team, 1st position, celebrate on the podium with the winners trophy during the British GP at Silverstone Circuit on Sunday July 07, 2024 in Northamptonshire, United Kingdom. (Photo by Steven Tee / LAT Images)

Hamilton a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj után tudott újra versenyt nyerni az F1-ben: a brit pilóta kiválóan helytállt a jelentősen feljavult Mercedesszel, a futam után pedig természetesen nem győzött hálálkodni csapatának, illetve mindenkinek, aki támogatta őt a nehéz évek során. Hamilton számára azért is nagyon különleges a silverstone-i győzelem, mert a Mercedes színeiben utoljára nyert hazai közönsége előtt — hisz jövőre már a Ferrarinál folytatja pályafutását.

„Valaki mondta, hogy 946 nap telt el az utolsó győzelem óta, vagy ilyesmi. Igazán kihívásokkal teli, nehéz időszak volt — nyilvánvalóan 2021-ben is, majd visszatértünk egy autóval, amellyel az elmúlt pár évben nem tudtunk harcolni. Mentálisan hihetetlenül megterhelő volt” — mondta a hétszeres világbajnok.

„Aztán év elején bejelentettük, hogy távozom, ugyanakkor egy olyan autóval kezdtünk, amellyel nem hittük, hogy nyerhetünk — majd végül eljutni arra a pontra, ahol nyerünk, ráadásul a Brit Nagydíjon, a hazai közönségem előtt… Őszintén szólva a legcsodálatosabb megtiszteltetés a dobogó tetején állni és hallani a himnuszt, benne már a király nevével. Ez az első alkalom, hogy ezt megéltem. Ráadásul itt van a családom is.”

Hamilton hozzátette, a silverstone-ban szerzett győzelem érzelmi szempontból teljesen más, mint a korábbiak — ez látszott rögtön a futam után is, amikor a brit pilóta teljesen elérzékenyült sikere után.

„Igen, tényleg így van. A szüleim időnként eljöttek egy versenyre. Édesanyám ott volt, amikor bajnokságot nyertünk. Az apám ott volt, amikor bajnokságot nyertünk. Mindig más életszakaszban. Az első világbajnoki cím hihetetlen volt, de igazán nehéz volt mindent feldolgozni abban a korban. Az ember szülei öregszenek, mi pedig annyit utazunk. Folyamatos kihívás időt tölteni a családdal. Az unokahúgom és unokaöcsém felnőnek, és kinövik a cukiságukat. De itt voltak ezen a hétvégén, és azt hiszem, mindannyian… Mindannyian próbálunk ott lenni egymásnak, még távolról is. De hogy ott voltak és… Tudom, hogy mindig támogattak, de látni őket ott és megosztani ezt az élményt, ott akartak lenni az utolsó versenyemen, az utolsó Brit Nagydíjon ezzel a csapattal, amely annyira hihetetlen volt számunkra.”

„A Mercedes 13 éves korom óta támogat engem. Szóval ma az jelentette a legtöbbet, hogy ott voltak és meg tudtam osztani ezt velük.”

Hamilton hozzátette, nehéz verseny volt a vasárnapi, de nagyon jól dolgoztak — ennek köszönhető a silverstone-i siker.

„Az első etapban egy kicsit alulkormányzott volt az autó eleje, de egyszerűen csak menedzseltem a dolgokat, próbáltam biztosra menni, mert nem tudtuk, meddig kell elmenni. Valójában hosszabb távra terveztem. Sokkal tovább kellett volna mennem, mint George. Nagyszerű tempója volt, és nyilvánvalóan próbálta megtörni a szélárnyékot, így próbáltam biztosítani, hogy 1,6 vagy 2 másodpercen belül maradjak. És akkor láttam, hogy jön az eső. És amikor az eső jött, tudtam, hogy ez az a pillanat, amikor le kell csapni.”

„De aztán mindketten kicsúsztunk, és a McLarenek elmentek mellettünk. Nem hittem el. Nem értettem, hogyan tudtak még mindig annyi hőt generálni a gumijaikba, talán az aero, vagy bármi más miatt. De aztán próbáltam tartani őket. És nyilvánvalóan az utolsó etapban szerintem tökéletesen időzítettük. A Lando elleni elévágás szerintem kulcsfontosságú volt, és a csapat is nagyszerű munkát végzett a bokszkiállással.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!