Hivatalos: Vettel elhagyja a Ferrarit év végén! - F1VILÁG.HU

Hivatalos: Vettel elhagyja a Ferrarit év végén!

HIRDETÉS
A 2020-as szezont követően távozik a Ferrari csapatától a Forma-1 négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel – jelentette be az olasz istálló kedden.
GP MONACO  F1/2019 - GIOVEDÌ 23/05/2019
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Sebastian Vettel Ferrari

A német versenyző 2015-ben a Red Bull Racingtől szerződött át a maranellóiakhoz, ahol mostanáig 14 futamgyőzelmet szerzett, a világbajnoki címet azonban nem sikerült megszereznie a Ferrarival.

Vettel jelenlegi, hároméves szerződése a 2020-as év végén jár le, és bár Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke többször nyilatkozta azt, szeretnének hosszabbítani a némettel, úgy tudni, a 32 esztendős versenyző számára egyik ajánlat sem volt megfelelő.

Merthogy a Ferrari többel is előállt: először csak 1 évvel hosszabbították volna meg szerződését, és fizetésén is jelentősen csökkentettek volna, ezt azonban Vettel visszautasította.

Úgy tudni, ezután a Ferrari egy kétéves, opciós szerződést kínált neki, mely szintén nem nyerte el a korábbi világbajnok tetszését. A felek útjai így közös megegyezéssel a 2020-as év végén különválnak.

„Ezt a döntést Sebastiannal közösen hoztuk meg, és úgy érezzük, mindkét fél számára ez a legjobb megoldás” – nyilatkozta Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke.

„Nem volt könnyű döntés, figyelembe véve Sebastian értékét úgy versenyzőként, mint emberként. Nem volt különösebb ok, ami ehhez a döntéshez vezetett, eltekintve attól, hogy úgy gondoljuk, eljött az ideje annak, hogy külön utakon folytassunk saját céljaink elérése érdekében.”

„Sebastian már része a Scuderia történelmének 14 győzelmével, mellyel a harmadik legeredményesebb versenyzője a csapatnak, miközben ő az, aki a legtöbb pontot szerezte nekünk.”

„5 közös évünk alatt háromszor végzett a 3. helyen az egyéni bajnokságban, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a csapat folyamatosan jelen legyen a top 3-ban a konstruktőri küzdelmeket tekintve is.”

„A Ferrari valamennyi dolgozója nevében szeretnék köszönetet mondani Sebastiannak profizmusáért és emberi értékeiért, melyet közvetített felénk ebben az 5 évben, mely során megannyi nagyszerű pillanatot éltünk át.”

Hirdetés

„A világbajnoki címet még nem sikerült megszereznünk közösen, mely az ötödik lenne számára, de hisszük, hogy sokat kihozhatunk még ebből a szokatlan 2020-as évből.”

Vettel azt mondja, financiális szempontok nem játszottak szerepet a döntésben.

„A Ferrarival való partnerségem véget ér 2020 végén” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

„Annak érdekében, hogy a legjobb eredményeket érhessük el ebben a sportban, fontos, hogy minden fél tökéletes harmóniában működjön együtt. A csapat és én rá kellett jöjjünk arra, hogy nincs már közös vágy arra, hogy együtt folytassuk az idei szezont követően.”

„Financiális szempontok nem játszottak szerepet ebben a közös döntésben. Véleményem szerint nem ez alapján kell meghozni bizonyos döntéseket, és számomra soha nem is lesz ez szempont.”

„Ami az elmúlt pár hónapban történt, arra sarkallt sokunkat, hogy átértékeljük, mi az igazán fontos az életben. Az embernek használnia kell a képzeletét, és alkalmazkodnia kell egy megváltozó helyzethez. Én a magam részéről arra fogom használni az időt, hogy reflektáljak arra, mi számít igazán, ami a jövőmet illeti.”

„A Scuderia Ferrari különleges helyet foglal el a Forma-1-ben, és remélem, hogy eléri azokat a sikereket, amiket megérdemel. Szeretnék köszönetet mondani az egész Ferrari családnak, és mindenekelőtt a „tifosinak” a világ minden táján a támogatásukért.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Charles Leclerc csapattársa a Ferrarinál. A hírek szerint az olasz istálló listáján három versenyző szerepel: Carlos Sainz, Daniel Ricciardo és Antonio Giovinazzi.

Hogy Vettel hol folytatja autóversenyzői pályafutását, az is kérdés: szolgálataira állítólag a Renault és a McLaren is igényt tarthat, ám az sincs kizárva, hogy befejezi a versenyzést a Forma-1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!