Még hétfő délben is a zandvoorti paddockban várakozik a Haas teljes felszerelése - F1VILÁG.HU

Még hétfő délben is a zandvoorti paddockban várakozik a Haas teljes felszerelése

HIRDETÉS
Hétfő délben is még a zandvoorti pálya paddockjában várakoznak a Haas Forma-1-es csapatának kamionjai, az istálló felszerelését ugyanis egy pénzügyi követelés miatt lefoglalták a holland hatóságok.

Ahogyan arról korábban portálunk is beszámolt, a Haas korábbi névadó támogatója, a Haas a holland bírósághoz fordult, miután az istálló mostanáig nem fizette ki azt a pénzösszeget, melyet a svájci bíróság ítélt meg az orosz vállalatnak. Még júniusban megállapították, hogy a Haasnak vissza kell térítenie az Uralkalinak a 2022-re fizetett szponzori összeg egy részét, miután a névadó szponzori megállapodást felmondták Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt. Bár a bíróság kimondta, hogy a Haas jogosult volt a szerződés felmondására, azt is kijelentette, hogy az amerikai tulajdonú csapat csak a 13 millió dolláros szponzori összeg egy részét tarthatja meg. 

A Haasnak ezért vissza kellett szolgáltatnia a szponzori összeg fennmaradó részét, amely a 2022. március 4-i felmondást követően már nem illette meg őket. Ez az összeg a hírek szerint körülbelül 9 millió dollárra rúg. Miután az Uralkali múlt hónapban azt állította, hogy a Haas elmulasztotta a visszatérítési határidőt júliusban, az orosz cég a múlt héten továbbvitte az ügyet a holland bíróságok elé.

Az Uralkali kérte a Haas vagyontárgyainak lefoglalását a Holland Nagydíjon – és ideiglenes határozatot kapott az ügyében. Ennek eredményeként csütörtök este végrehajtók és rendőrök keresték fel a Haas csapatát Zandvoortban, hogy előmozdítsák az ügyet, és felmérjék a csapat vagyonát.

Bár megállapodtak abban, hogy a Haas a szokványos módon részt vehet a Holland Nagydíjon, a csapattal állítólag közölték, hogy a verseny után nem viheti ki az autóit és felszerelését az országból, amíg a fennálló tartozást nem rendezi. A Haas ígéretet tett arra, hogy teljesíti a követeléseket, ám a kifizetés mostanáig nem érkezett meg az Uralkali számlájára, így a csapat felszerelése a versenyautókkal együtt még hétfő délben is a zandvoorti paddockban várakozott. A csapat nincs egyszerű helyzetben, hiszen ezen a hétvégén már az olaszországi Monzában van jelenése az F1-es mezőnynek.

Az átutalást nehezíti, hogy a háború miatt kirótt szankciók következtében a nyugati világ több téren megszakította, vagy legalábbis leépítette a kapcsolatot Oroszországgal, ami a banki átutalásokat is érintette. Ez a magyarázat arra, hogy a pénzt végül egy közel-keleti bankszámlára utalták át.

Nyitókép: Tóth Zsombor

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!