Norris a bajnoki küzdelemről: „Ha nem nyerek, az azért lesz, mert Max jobb munkát végzett” - F1VILÁG.HU

Norris a bajnoki küzdelemről: „Ha nem nyerek, az azért lesz, mert Max jobb munkát végzett”

HIRDETÉS
A McLaren ifjú versenyzője, Lando Norris azt mondja, ha nem nyeri meg az idei világbajnokságot, akkor is elmondhatja majd, hogy jó évet zárt a Forma-1-ben — ettől függetlenül persze inkább lenne bajnok, mint végezne másodikként Max Verstappen mögött.

A Forma-1 mezőny ezen a hétvégén az egyesült államokbeli Austinban vendégeskedik, a McLaren csapata pedig több újítással érkezett Texasba. A csapatnál természetesen azt remélik, folytatni tudják azt a remek formát, amit az elmúlt időszakban mutattak.

Arra a kérdésre, hogy ugyanakkora magabiztossággal vág-e neki az austini hétvégének, mint egy hónapja, Szingapúrban, a McLaren versenyzője így felelt: „Igen, azt hiszem, hogy így van. Talán még magabiztosabb vagyok. Ha megnézzük, hol tartottunk itt tavaly az autónkhoz mérten, és összevetjük Szingapúrral, úgy gondolom, hogy ez egy jobb hétvége volt számunkra.”

„Az első futam felében vezettünk. Tudom, hogy néhány dolog megváltozott a különböző szituációk miatt, de jó hétvégénk volt. Emellett néhány dolog ismét változott ezen a pályán, új aszfaltfelületekkel és némi pályamódosítással. Mindig vannak kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk. De ahogyan tavaly teljesítettünk, és ahogy az utóbbi három-négy-öt versenyen szerepeltünk, úgy gondolom, hogy magabiztosak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a legjobbak között leszünk.”

Norris hozzátette, azt nem tudja, hogy a pályán elvégzett módosítások, illetve a sprintfutamos formátum fekszik-e majd a McLarennek, vagy sem.

„Őszintén szólva nem tudom, hogy ez jó vagy rossz dolog lesz” — magyarázta. „Szerintem senki sem tudja. Úgyhogy szerintem mindannyian lehetőségként kezeljük, amíg nem tudunk mást. De ez egy sprinthétvége is, ahol sok minden történhet, és néha nehéz azonnal eltalálni a beállításokat. Tavaly láttuk, hogy néhányan nem találták el a megfelelő beállításokat. Úgy gondolom, hogy mindenki lehetőségként tekint ezekre a versenyekre, és mi is így teszünk. Ez pedig jó dolog.”

Norris hátránya jelenleg 52 pont az egyéni összetettben a listavezető Max Verstappennel szemben, ő azonban nem igazán gondol a bajnoki címre, elmondása szerint minden hétvégéből igyekszik kihozni a legtöbbet.

„Az elmúlt öt-hat hétvégén láttuk, hogy hogyan állnak a dolgok. Tudom, hogy minden hétvégén megkérdezik, hogy ez-e az a hétvége, amikor valami megváltozik. Lehet, hogy az én oldalamra billen, lehet, hogy Max javára. Szóval én csak arra koncentrálok, hogy azt csináljam, amit eddig is” — fogalmazott az ifjú versenyző.

„Jól dolgoztam, elégedett vagyok azzal, ahogyan mennek a dolgok. Ahogy már mondtam, nem mindig vagyok elégedett a végeredménnyel különböző okok miatt, de elégedett vagyok azzal, amit a csapatként csinálunk, és azzal, ahogy együtt dolgozunk. Magabiztos vagyok, hogyha továbbra is összpontosítunk és hajtunk, akkor meg tudjuk csinálni, és csökkenthetjük a különbséget. Nem könnyű. Többre van szükség, mint arra, hogy én nyerjek és Max második legyen, de ezen nem tudok változtatni. Szóval csak magamra kell koncentrálnom, és a többit másokra hagyom.”

A konstruktőri küzdelmek tekintetében már jobban áll a McLaren, hiszen 41 pontos előnyben van a Red Bull-lal szemben. Arra a kérdésre, hogy kudarcként élnék-e meg, ha végül elbukná az egyéni címet, Norris így felelt: „Szerintem akkor is jó évünk volt, egy olyan év, amit élveztem. Nehéz, mert soha nem tudhatod… Mindig vannak dolgok, függetlenül attól, hogy melyik évben jársz, amikről azt gondolod, hogy ezt vagy azt jobban is csinálhattuk volna.”

Hirdetés

„Még most is vannak olyan helyzetek, amikor azt mondom: ‘basszus, bárcsak ezt vagy azt másképp csináltam volna’. Nem fogom megmondani, hogy mit, de különböző szituációkban. Ha néhány ponttal veszítem el a bajnokságot, akkor biztosan visszanézek és azt mondom, hogy valószínűleg rossz döntést hoztam itt vagy ott, és ez került nekem a győzelembe. Ha pedig egy ponttal nyerem, biztos vagyok benne, hogy Max is azt mondja majd, hogy „ó, itt vagy ott vesztettem el”. Könnyű kifogásokat találni, de ha 2. helyen végzek, az azért lesz, mert a Red Bull és Max jobb munkát végzett. Csak ezt tudom mondani.”

„Az év elején nagyon messze voltunk. Azt hiszem, mindenki azt gondolta, hogy Max könnyedén megnyeri a bajnokságot, és a Red Bull is. Hogy ez nem így lett, miután az első verseny után ekkora előnyük volt, és nem is a Ferrari volt a fő kihívójuk, hanem mi, egy csapat, amely az év elején valószínűleg a negyedik helyen állt, ez szerintem így is egy olyan év, amire büszkék lehetünk.”

„De ahogy halad a szezon, újraértékeljük, hol állunk, és mik az új elvárásaink. Most már egyértelműen egy topcsapat vagyunk, harcolunk a győzelmekért, a konstruktőri bajnokságért és a pilóták bajnokságáért. Ahogy elromolhatnak a dolgok, ugyanúgy jól is alakulhatnak, ahogy most nekünk is, és harcolunk a legjobbak ellen. Ez egy szórakoztató év volt mindettől függetlenül. De persze boldogabb leszek egy győzelemmel, mint egy 2. hellyel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Norris a bajnoki küzdelemről: „Ha nem nyerek, az azért lesz, mert Max jobb munkát végzett”
Verstappen nem tart attól, hogy elbukja az idei bajnokságot
Verstappen: Az iskolában durvább dolgokat hallanak a gyerekek, mint egy F1-es sajtótájékoztatón…
Sainz: A következő versenyek döntőek lesznek a bajnoki esélyeink szempontjából
A Mercedes rájött, hogyan kell változtatnia autóján 2025-re

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!