Friss hírek

Theissen szerint változni fog az időmérő menete

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség hamarosan változtatni fog az időmérő edzésre vonatkozó szabályokon, hogy ne ismétlődhessenek meg a hétvégén történtek.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség hamarosan változtatni fog az időmérő edzésre vonatkozó szabályokon, hogy ne ismétlődhessenek meg a hétvégén történtek.

A McLaren versenyzői, Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen öthelyes rajtbüntetést kaptak a Maláj Nagydíj kvalifikációs tréningje után, amiért feltartották gyorskörön lévő riválisaikat az edzés utolsó perceiben, miközben szépen lassan, komótosan, a legkevesebb üzemanyagot elégetve haladtak a box felé levezető körükön.

Annak ellenére, hogy a McLaren duója megkapta megérdemelt büntetését, a pórul járt versenyzők, és más szakértők is felhívták a figyelmet arra, hogy felettébb veszélyes, mikor egyesek teljes sebességgel, mások pedig csigatempóban haladnak az időmérő edzésen.

Hirdetés
 

Ezt a veszélyt pedig legegyszerűbben egy olyan szabály bevezetésével lehetne elhárítani, amely kimondaná, hogy maximum mennyi idő alatt kell teljesíteni egy kört az időmérő edzésen, mellyel a versenyzőknek egy bizonyos tempót mindenképpen menniük kellene.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen is szabálymódosítást sürget, ezért is kereste fel az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot.

“Úgy gondolom, hogy szabálymódosításra van szükség” – mondta a német szakember. “Még vasárnap este beszéltem Charie Whitinggal, nem kimondottan erről az esetről, hanem úgy egészében arról, hogy az akár 200 km/h-s sebességkülönbségek komoly veszélyt jelenthetnek az edzésen. Ez nem szabad, hogy ismét megtörténjen.”

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint lesz-e szabálymódosítás, a következőt felelte: “Biztos vagyok benne, ez nem maradhat szó nélkül.”

Miközben a Nemzetközi Automobil Szövetség minden erejével azon van, hogy megoldást találjon a problémára, a McLaren vezérigazgatója, Martin Whitmarsh úgy véli, többé nem fog előfordulni az eset, ugyanis a Maláj Nagydíj időmérő edzése különleges volt abból a szempontból, hogy az eső fenyegetése miatt a versenyzők már idő előtt teljesítették utolsó mért körüket, ami valljuk be, nem szokványos.

“Nem valószínű, hogy ez probléma lesz Bahreinben” – mondta a wokingiak szakembere, mikor arról kérdezték, szükségesnek tartja-e a szabálymódosítást. “Ami Sepangban történt, az eső fenyegetésének tudható be. Nem hiszem, hogy ez még egyszer megtörténne.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!