Theissen szerint változni fog az időmérő menete

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség hamarosan változtatni fog az időmérő edzésre vonatkozó szabályokon, hogy ne ismétlődhessenek meg a hétvégén történtek.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség hamarosan változtatni fog az időmérő edzésre vonatkozó szabályokon, hogy ne ismétlődhessenek meg a hétvégén történtek.

A McLaren versenyzői, Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen öthelyes rajtbüntetést kaptak a Maláj Nagydíj kvalifikációs tréningje után, amiért feltartották gyorskörön lévő riválisaikat az edzés utolsó perceiben, miközben szépen lassan, komótosan, a legkevesebb üzemanyagot elégetve haladtak a box felé levezető körükön.

Annak ellenére, hogy a McLaren duója megkapta megérdemelt büntetését, a pórul járt versenyzők, és más szakértők is felhívták a figyelmet arra, hogy felettébb veszélyes, mikor egyesek teljes sebességgel, mások pedig csigatempóban haladnak az időmérő edzésen.

Ezt a veszélyt pedig legegyszerűbben egy olyan szabály bevezetésével lehetne elhárítani, amely kimondaná, hogy maximum mennyi idő alatt kell teljesíteni egy kört az időmérő edzésen, mellyel a versenyzőknek egy bizonyos tempót mindenképpen menniük kellene.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen is szabálymódosítást sürget, ezért is kereste fel az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot.

“Úgy gondolom, hogy szabálymódosításra van szükség” – mondta a német szakember. “Még vasárnap este beszéltem Charie Whitinggal, nem kimondottan erről az esetről, hanem úgy egészében arról, hogy az akár 200 km/h-s sebességkülönbségek komoly veszélyt jelenthetnek az edzésen. Ez nem szabad, hogy ismét megtörténjen.”

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint lesz-e szabálymódosítás, a következőt felelte: “Biztos vagyok benne, ez nem maradhat szó nélkül.”

Miközben a Nemzetközi Automobil Szövetség minden erejével azon van, hogy megoldást találjon a problémára, a McLaren vezérigazgatója, Martin Whitmarsh úgy véli, többé nem fog előfordulni az eset, ugyanis a Maláj Nagydíj időmérő edzése különleges volt abból a szempontból, hogy az eső fenyegetése miatt a versenyzők már idő előtt teljesítették utolsó mért körüket, ami valljuk be, nem szokványos.

“Nem valószínű, hogy ez probléma lesz Bahreinben” – mondta a wokingiak szakembere, mikor arról kérdezték, szükségesnek tartja-e a szabálymódosítást. “Ami Sepangban történt, az eső fenyegetésének tudható be. Nem hiszem, hogy ez még egyszer megtörténne.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS