Verstappen rajtol az élről az austini sprintfutamon! - F1VILÁG.HU

Verstappen rajtol az élről az austini sprintfutamon!

HIRDETÉS
A Red Bull háromszoros világbajnoka, Max Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget a Forma-1-es Amerikai Nagydíj szombati sprintfutamára. A holland pilóta 12 ezredmásodperccel volt gyorsabb George Russellnél az időmérőn, a 3. helyről Charles Leclerc startolhat majd.

A száguldó cirkusz csapatait kedvező időjárási körülmények fogadták Austinban: a levegő hőmérséklete megközelítette a 28˚C-ot, míg az aszfalt 35˚C-os volt a sprintidőmérő kezdetén.

SQ1

Az első, SQ1-es szakaszban természetesen azonnal pályára is gurultak a versenyzők, elsőként Max Verstappen futott mért kört a Red Bull-lal, ám hamar letaszították őt az élről. Az újraaszfaltozott texasi pályán folyamatosan javultak a köridők, és természetesen nemcsak az élen, hanem a kieső helyeken is másodpercről másodpercre változott a sorrend.

Az SQ1-et végül az utolsó pillanatban az élre ugró Charles Leclerc nyerte meg Lewis Hamilton, Max Verstappen és Lando Norris előtt, nem jutott tovább azonban meglepetésre Oscar Piastri, aki utolsó gyorskörében hibázott, szélesen fordult, és mivel átlépte a pályahatárokat, törölték mért idejét.

Hozzá hasonlóan kiesett már a sprintidőmérő elején Esteban Ocon, a látványos piruettet bemutató Alex Albon, valamint a két Sauber.

SQ2

A sprintkvalifikáció második szakaszában tovább folytatódott a kiélezett küzdelem a négy topcsapat között. A legjobb köridőt végül Carlos Sainz futotta meg a Ferrarival, a spanyol versenyző azonban mindössze 16 ezreddel volt gyorsabb Max Verstappennél, és 80 ezreddel Lewis Hamiltonnál. Charles Leclerc-en, George Russellen és Lando Norrison kívül bejutott a top 10-be Kevin Magnussen, Franco Colapinto és Yuki Tsunoda is, Sergio Perez azonban nem folytathatta az időmérőt! A mexikói pilóta közel 1 másodperccel maradt el az élen állóktól, hozzá hasonlóan Pierre Gasly, Lance Stroll, Fernando Alonso és Liam Lawson is kiesett az SQ2-ben.

SQ3

A sprintidőmérő utolsó, 8 perces szakaszában aztán jöttek a Pirelli lágy keverékű abroncsai, ennek megfelelően pedig a köridők is javultak az előző két szakaszhoz képest.

Hirdetés

Először a Mercedesek érkeztek mért körrel, Lewis Hamilton azonban nem volt elégedett, a hétszeres világbajnok fél másodperccel lassabbnak bizonyult csapattársánál. Hamarosan érkeztek aztán a többiek is.

A Ferrarik a lágy gumikkal nem tudtak beleszólni az elsőségért zajló küzdelembe, és Lando Norris sem tudott erős kört futni. Verstappen viszont odatette magát, 12 ezreddel jobb kört teljesített Russellnél, és megszerezte a rajtelsőséget az austini sprintfutamra.

A második rajtsorból Charles Leclerc és Lando Norris rajtol majd, míg a harmadik sorban Carlos Sainz és Nico Hülkenberg foglalhat helyet. Nico Hülkenberg a kiválónak mondható 6. helyet szerezte meg Lewis Hamilton megelőzve.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj sprintfutamát szombaton 20 órától tartják.

A sprintidőmérő végeredménye:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Verstappen rajtol az élről az austini sprintfutamon!
Verstappen örül, de vasárnap akar igazán jól szerepelni
Kamerák előtt bizonygatta a Red Bull, hogy nem folyamodott illegális megoldáshoz
Dühös a McLaren-vezér, alapos vizsgálatot sürget a Red Bull ellen
A Ferrarik az élen az első austini szabadedzésen!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!