Verstappen egy hajszállal Leclerc előtt, övé a pole Ausztriában! - F1VILÁG.HU

Verstappen egy hajszállal Leclerc előtt, övé a pole Ausztriában!

HIRDETÉS
A Red Bull kétszeres világbajnoka, Max Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget a Forma-1-es Osztrák Nagydíj pénteki időmérő edzésén. A holland 48 ezredmásodperccel utasította maga mögé Charles Leclerc-t.

Bár az esőfelhők gyülekeztek a pálya felett az időmérő kezdetén, végül száraz aszfalton kezdődhetett meg a kvalifikáció, a versenyzők pedig rögtön meg is kezdték a körözést a mesés környezetben elterülő versenypályán. Hamarosan azonban a versenyirányításnak meg kellett szakítania az időmérőt, Valtteri Bottas ugyanis az 1-es kanyarban megpördült autójával, és nem tudta folytatni a küzdelmeket.

Az időmérő edzés első szakaszában a papírformának megfelelően a Red Bullok voltak a leggyorsabbak, ám Carlos Sainz mindössze 2 tizeddel volt lemaradva az élen végző Verstappentől. Lando Norris is remek kört rakott össze a McLarennel, ám végül legjobbját a pálya kiszélesítése miatt elvették tőle, így csak a 6. helyen végzett a Q1-ben. Nála viszont sokkal rosszabbul jár Yuki Tsunoda, Zhou Guanyu, Logan Sargeant, Kevin Magnussen és Nyck de Vries, ők ugyanis nem jutottak be az időmérő második etapjába.

A Q2 nem indult jól Verstappen számára, a holland pilóta első mért körét ugyanis törölte a versenyirányítás, amiért a gyorskört megelőzően Verstappen túl szélesen vette az utolsó, 10-es kanyart. A Red Bull versenyzője kipanaszkodta magát a rádión, majd újra nekirugaszkodott, és átvette a vezetést. De csapattársát, Sergio Perezt is hasonló problémák hátráltatták, neki két köridejét is törölte a versenyirányítás, mérnöke pedig jelezte neki, hogy az utolsó kanyar bejáratát egész egyszerűen túl szélesen kezdi meg. A mexikói végül bejött a 2. helyre, ám harmadszor is elvették köridejét, így végül nem is jutott be a Q3-ba. Hozzá hasonlóan kiesett a Q2-ben Russell, Ocon, Piastri és Bottas is.

Az időmérő utolsó szakaszában Verstappen első nekifutásra 1 perc 4,503 másodperces időt futott, és 2 tizedmásodperccel előzte meg a Ferrarikat, Norris pedig a 4. helyre ugrott fel a McLarennel, megelőzve Hamiltont. Második nekifutásra Verstappen javítani tudott legjobbján, és Leclerc is odatette magát, a monacói viszont nem bírt ellenfelével, így a vb-címvédő újabb rajtelsőséget szerzett.

A második sorból Carlos Sainz és Lando Norris rajtolhat majd vasárnap, míg az 5. rajtkockát Lewis Hamilton szerezte meg. Lance Stroll ezúttal le tudta gyűrni csapattársát, Fernando Alonsót, aki csak a 7. helyről indulhat a versenyen. Nico Hülkenberg pedig ezúttal is bejutott a top 10-be, és a 8. helyről várhatja a piros lámpák kialvását.

A Forma-1-es Osztrák Nagydíj programja szombaton a sprintkvalifikációval és a sprintfutammal folytatódik.

Az időmérő edzés végeredménye:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Verstappen egy hajszállal Leclerc előtt, övé a pole Ausztriában!
Norris: Ha nem úgy vezetek, mint egy balfék, nem is találkozom Verstappennel az austini verseny hajrájában
Úgy néz ki, Tsunoda év végén tesztelhet a Red Bull-lal
Verstappen visszautasítja a kritikákat: Ez a Forma-1, nem óvoda!
Piastri: Lesznek kérdései a McLarennek az FIA felé a hétvégi döntések kapcsán

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!