Ferrari: Egy nagy vicc az a büntetés, amit a Red Bull kapott a túlköltekezésért - F1VILÁG.HU

Ferrari: Egy nagy vicc az a büntetés, amit a Red Bull kapott a túlköltekezésért

HIRDETÉS
A Ferrari Forma-1-es csapatfőnöke, Fred Vasseur szerint egész egyszerűen vicc az a büntetés, amit tavaly kiszabtak a Red Bull csapatára azok után, hogy az osztrákok 2021-ben átlépték a megengedett költséglimitet a királykategóriában.

Az energiaital-gyárosok hivatalosan „kis mértékben” szegték meg a Forma-1 financiális szabályait, emiatt pedig 7 millió dolláros büntetést kaptak, emellett pedig 12 hónapra 10 százalékkal csökkentették a szélcsatornában eltölthető idejük mennyiségét. Egyelőre úgy tűnik, a Red Bull teljesítményére a szankció nemigen volt hatással: az energiaital-gyárosok a 2023-as szezon első 12 versenyét simán megnyerték, és óriási előnyt építettek ki maguknak úgy az egyéni, mint a konstruktőri bajnokságban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig jelenleg a Forma-1-es csapatok tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolóit vizsgálja, a pletykák szerint pedig ismét lehetnek olyan istállók, akik megszegték a financiális szabályokat. A Ferrarit irányító Fred Vasseur szerint, ha valóban így van, akkor példát kell statuálni, állítása szerint ugyanis az a büntetés, amit a Red Bullra kiosztottak, egy „nagy vicc”.

„A tavalyi büntetés nem igazán volt komoly. Ha ismét szükség lesz ilyesmire, akkor komolyabb büntetést kell alkalmazni” – mondta a szakember a Gazzetta dello Sport című olasz lapnak. „Nem szabad elfelejteni, hogy a technikai előnyt sportszakmai előnnyé lehet alakítani. Ezért a büntetés sportszakmai kell, hogy legyen, nem pedig pénzbírság.”

„A fociban, ha az ember kézzel ér a labdához, az tizenegyes… nem olyan büntetést adnak, ami nem sportszakmai. A szélcsatornás idejük 10 százalékos csökkentése egy nagy vicc. A munka nagyrészét akkorra már elvégezték… 5 százalékos szabályszegés nem kicsi, igenis nagy. Ha 135 millió dolláros büdzséje van egy csapatnak, abból 80 millió elmegy a szakemberekre, további 20 millió a versenyeztetés költsége, anyagok, fékek, és így tovább.”

„Négy kasztnit elkészíteni a szezon elején további 20 millió dollárba kerül. És már el is érkeztünk a 120-125 millióhoz. Ez mindenkire ugyanúgy vonatkozik. Mindez azt jelenti, hogy 10 millió dollár marad fejlesztésre. Ha tehát néhány millióval átléped a büdzsét, akkor nem a 135 milliós összbüdzsét kell nézni. Nem kellene ezt a szőnyeg alá söpörni. Nagy különbség van a véletlen hiba és a döntés között.”

„Egy kicsit olyan ez, mint amikor valaki hibázik az adóbevallásában, szemben azzal, amikor egy vállalat az adóparadicsomban úgy intéz valamit, hogy elkerülje az adókat. Keménynek kell lennünk, mert ez a költségvetési plafon jövőjéről szól. Hiszen máskülönben mindenki ugyanezt csinálja majd. Felszabadítasz némi büdzsét a büntetés kifizetésére, és azt mondod, ámen. A nagy gyártók mindezt megengedhetik maguknak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Ferrari: Egy nagy vicc az a büntetés, amit a Red Bull kapott a túlköltekezésért
Marko: Ha Verstappennek nem felel meg az autó, lehet, hogy azt mondja, ‘ennyi volt!’
A Red Bull elismerte, létezik trükkös eszközük, de a szabályszegést tagadja
Eltörlik a leggyorsabb körért járó bónuszpontot az F1-ben
A Red Bull szerint Norris idén nem tudja legyőzni Verstappent

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!