Trükközött az egyik csapat, az FIA szigorít az Amerikai Nagydíjon! - F1VILÁG.HU

Trükközött az egyik csapat, az FIA szigorít az Amerikai Nagydíjon!

HIRDETÉS
A Forma-1 irányító szervezete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette, hogy a hétvégi Amerikai Nagydíjtól kezdve azonnali intézkedéseket hoz, miután felmerült a gyanú, hogy egy meg nem nevezett csapat kihasznál egy szabályzattal kapcsolatos kiskaput.

Az elmúlt hetekben több csapat is egyeztetéseket folytatott az FIA-val, mivel felmerült a gyanú, hogy egy csapat a versenyhétvége során módosítja az autó első részének hasmagasságát – különösen a „T-tray” néven ismert elemet – a kvalifikáció és a verseny között.

Bár ez a trükk jelentős aerodinamikai előnyt jelentene, lehetővé téve az autó beállításainak optimalizálását az időmérő alacsony üzemanyag-mennyisége és a verseny hosszabb távú, nehezebb üzemanyag-terhelése között, ez egyértelműen sértené a Forma-1 technikai szabályzatát. A szabályok egyértelműen tiltják, hogy a parc fermé körülmények között az autó aerodinamikai konfigurációján módosítsanak, kivéve az első szárnyat.

A gyanú szerint az egyik csapat találhatott egy módot arra, hogy a hasmagasságot belsőleg, akár a pilótafülkéből módosítsák, vagy egy szerelő beavatkozásával a verseny előtti rutinmunkák során.

Az FIA ugyan nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az említett csapat ténylegesen alkalmazta volna ezt a trükköt, de megerősítette, hogy az Amerikai Nagydíjtól kezdve szigorítják az első „előke”ellenőrzési eljárásait.

Egy FIA-képviselő nyilatkozott is a PlanetF1.com című internetes lapnak: „Bármilyen módosítás az első „előke” hasmagasságán parc fermé körülmények között szigorúan tilos a szabályzat értelmében.”

„Bár nem kaptunk jelzést arról, hogy bármely csapat ilyen rendszert alkalmazott volna, az FIA továbbra is éber, és folyamatosan törekszik a sport szabályainak szigorúbb betartatására.”

„Ennek részeként eljárásbeli változtatásokat vezettünk be annak biztosítására, hogy az első „előke” hasmagasságát ne lehessen könnyen módosítani. Egyes esetekben akár lezárást is alkalmazhatunk a szabályok betartásának további biztosítása érdekében.”

Nyitókép: Tóth Zsombor

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Trükközött az egyik csapat, az FIA szigorít az Amerikai Nagydíjon!
Marko: Ha nem lesz ütőképes motorunk 2026-ban, Verstappen egy másik autóban fog ülni
Marko feladata a Red Bull kiscsapatánál, hogy „megtalálja az új Verstappent”
Ferrari: Még minden nyitott, csúcsformában kell teljesítenünk!
Mivel Leclerc is támogatta, a Ferrari keményen hajtott Hamiltonra az év elején

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!