Friss hírek

20 éve történt: A halál torkából megmenekülve állt dobogóra Coulthard

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt, 2000. május 7-én a 2. helyen ért célba a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon David Coulthard. Ez önmagában persze még nem lenne érdekes, ám ha hozzátesszük, hogy a versenyhétvége előtti csütörtökön túlélt egy repülőgép-balesetet, teljesítménye rögtön felértékelődik!

Coulthard gépe a Nizzába vezető úton motorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre Lyonban, a baleset következtében pedig mindkét pilóta életét veszítette.

A McLaren versenyzője, valamint barátnője, Heiki Wichlinski divatmodell, illetve személyi edzője, Andy Matthews kijutottak a roncsból. Sőt, Coulthard visszamászott a gépbe, hogy „lássam, tehetek-e bármit is a pilótákért, de már nem tudtam segíteni”.

A skót versenyzőt természetesen kórházba szállították a baleset után, majd miután megérkezett a Spanyol Nagydíj helyszínére, Barcelonába, konzultált Sid Watkins professzorral, aki engedélyezte számára a versenyzést a katalán ringen.

„Nincs még egy ilyen helyzet, amely ennyire közel hozza hozzád azt, mennyire törékeny vagy ezen a földön” – mondta a verseny előtt Coulthard, akit bevallottan nagyon megviselt a katasztrófa.

„Még jobban érzem most azt, mennyire szerencsés vagyok az életben. Versenyzőként nem a való világban élek. A baleset után jöttem rá arra, mennyire fontos a család és a barátok.”

A Spanyol Nagydíj időmérőjén aztán Michael Schumacher megszerezte a pole pozíciót a Ferrarival, 78 ezreddel megelőzve Mika Häkkinent, a második sorban pedig Rubens Barrichello és Coulthard foglalt helyet.

A verseny végül Häkkinen nyerte meg, Coulthard pedig a 2. helyen ért célba. A verseny után a skót versenyzőt alapos orvosi vizsgálatnak vetették alá, ekkor derült csak ki, milyen komoly fájdalmai lehettek az autóban.

A McLaren később közleményben tudatta: „A vizsgálat megállapította, hogy David mellkasának jobb oldala megsérült, és a nyolcas, a kilences és a tízes bordái megrepedtek.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!