20 éve történt: A halál torkából megmenekülve állt dobogóra Coulthard

SPIELBERG,AUSTRIA,20.JUN.15 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, practice and qualifying. Image shows David Coulthard. Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber - For editorial use only. Image is free of charge.
Fotó: Red Bull
Napra pontosan 20 évvel ezelőtt, 2000. május 7-én a 2. helyen ért célba a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon David Coulthard. Ez önmagában persze még nem lenne érdekes, ám ha hozzátesszük, hogy a versenyhétvége előtti csütörtökön túlélt egy repülőgép-balesetet, teljesítménye rögtön felértékelődik!

Coulthard gépe a Nizzába vezető úton motorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre Lyonban, a baleset következtében pedig mindkét pilóta életét veszítette.

A McLaren versenyzője, valamint barátnője, Heiki Wichlinski divatmodell, illetve személyi edzője, Andy Matthews kijutottak a roncsból. Sőt, Coulthard visszamászott a gépbe, hogy „lássam, tehetek-e bármit is a pilótákért, de már nem tudtam segíteni”.

A skót versenyzőt természetesen kórházba szállították a baleset után, majd miután megérkezett a Spanyol Nagydíj helyszínére, Barcelonába, konzultált Sid Watkins professzorral, aki engedélyezte számára a versenyzést a katalán ringen.

„Nincs még egy ilyen helyzet, amely ennyire közel hozza hozzád azt, mennyire törékeny vagy ezen a földön” – mondta a verseny előtt Coulthard, akit bevallottan nagyon megviselt a katasztrófa.

„Még jobban érzem most azt, mennyire szerencsés vagyok az életben. Versenyzőként nem a való világban élek. A baleset után jöttem rá arra, mennyire fontos a család és a barátok.”

A Spanyol Nagydíj időmérőjén aztán Michael Schumacher megszerezte a pole pozíciót a Ferrarival, 78 ezreddel megelőzve Mika Häkkinent, a második sorban pedig Rubens Barrichello és Coulthard foglalt helyet.

A verseny végül Häkkinen nyerte meg, Coulthard pedig a 2. helyen ért célba. A verseny után a skót versenyzőt alapos orvosi vizsgálatnak vetették alá, ekkor derült csak ki, milyen komoly fájdalmai lehettek az autóban.

A McLaren később közleményben tudatta: „A vizsgálat megállapította, hogy David mellkasának jobb oldala megsérült, és a nyolcas, a kilences és a tízes bordái megrepedtek.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS