A Francia Nagydíjon már kizárhatják a pattogó autókat a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

A Francia Nagydíjon már kizárhatják a pattogó autókat a Forma-1-ben

HIRDETÉS
A Francia Nagydíjtól kezdődően már kizárással bünteti a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azokat a versenyautókat, melyek a meghatározott értéknél magasabb mértékű pattogást produkálnak. A száguldó cirkusz csapatai Silverstone-ban és a jövő hétvégi Osztrák Nagydíjon készülhetnek a változtatás bevezetésére.
action, TS-Live, Silverstone Circuit, GP2210a, F1, GP, Great Britain
Sebastian Vettel, Aston Martin AMR22

Az FIA még a montreali hétvége előtt egy technikai direktíva keretében jelentette be, fel fog némi az idei versenyautók kellemetlen velejárója, az úgynevezett „delfinezés” ellen, az ugyanis álláspontja szerint egészségkárosodást okozhat a versenyzőknek, ráadásul komoly biztonsági kérdéseket is felvet. A sportot irányító testület a jövőben ellenőrizni fogja a versenyautók kopólapját, annak tervezését és elhasználódását, valamint meghatároz majd egy mérőszámot a versenyautók függőleges oszcillációjára vonatkozóan. Magyarán szólva: amelyik autó a megengedettnél jobban pattog, azt nemes egyszerűséggel kizárják.

Az FIA Kanadában, illetve a hétvégi Brit Nagydíjon, valamint a jövő hétvégi Osztrák Nagydíjon még adatokat gyűjt, a csapatokkal folytatott egyeztetéseket követően pedig az a döntés született, hogy a Francia Nagydíjon élesben is alkalmazza már a fent említett intézkedéseket.

Az F1-es csapatok a silverstone-i hétvége előtti csütörtökön kaptak kézhez egy új technikai direktívát, egészen pontosan egy piszkozatot, melyben például nincs említés arról a padlólemezre szerelhető második merevítőrúdról, mely Kanadában meglehetősen nagy vitát váltott ki a csapatok között.

Nikolas Tombazis, az FIA együléses versenyzéssel foglalkozó bizottságának elnöke a direktívában kiemelte, az intézkedéseket a biztonságot szem előtt tartva hozták meg, és rámutatott: az F1 technikai szabályzata, valamint a nemzetközi sportkódex rendelkezései szerint a versenybírók kizárhatják azt a versenyautót, melyet veszélyesnek ítélnek meg.

„Miközben az FIA a jövőre nézve fontolóra veszi az olyan intézkedések bevezetését, melyek csökkentik az autók hajlamát az efféle aerodinamikai oszcillációk megjelenésére, rövid távon a szövetség a csapatok felelősségének tartja, hogy biztosítsák, autók folyamatosan biztonságosak a versenyhétvége során” – fogalmazott a szakember.

A probléma megoldására a Francia Nagydíjtól kezdődően két intézkedést hoznak: a technikai szabályzat 3.15.8.a pontját szigorúbban kell majd értelmezni, ez a kopólapok merevségére és kopására vonatkozik. Egyes csapatok meglehetősen szkeptikusak voltak korábban azzal kapcsolatban, hogy a riválisok versenygépei miért „fenekeznek” annyira, miközben a versenyt követő FIA-ellenőrzéseken átmennek autóik.  Tombazis is azt sugallja, fennáll a gyanú, hogy bizonyos istállók kijátszották a regulákat.

„Úgy véljük, hogy a 3.15.8.a pontban meghatározottakon felül jelentős deformáció van jelen annak érdekében, hogy jelentősen alacsonyabb hasmagasságot tegyenek lehetővé, ez pedig közvetett aerodinamikai előnyszerzésnek minősül.”

Fotó: Mercedes / LAT Images

Az FIA részletesen leírja, hogyan fogják a jövőben ellenőrizni a kopólapok elhasználódását és hajlékonyságát – az új szabályokat pedig a Motorsport Világtanács (WMSC) még a Francia Nagydíj előtt ratifikálhatja.

A szigorítás vitatottabb része az aerodinamikai oszcillációs metrika, azaz az AOM meghatározása: a versenyautók montreali tanulmányozása után az FIA kidolgozta azt az egyenletet, amelyet a jövőben be kell tartaniuk a csapatoknak. Ez olyan paramétereket foglal magában, mint az adott versenypálya hossza, az idő, illetve a függőleges gyorsulás. Hogy az autók pattogását ellenőrizni tudják, az FIA az autók súlypontjához közel elhelyezett gyorsulásmérőket veti be, mely a baleseti adatrögzítőn, vagyis az ADR-en keresztül kommunikál.

Hirdetés

Ennek az eszköznek a jelét használják majd fel arra, hogy kiszámítsák a fent említett mérőszámot, mely a függőleges gyorsuláshoz kapcsolódó energia reprezentációja, és amely J/kg/100km-ben van kifejezve. A gyorsulásmérő valós idejű adatokat szolgáltat majd az FIA-nak minden egyes versenyautó függőleges gyorsulásával, azaz pattogásával kapcsolatosan, amit aztán összevetnek az FIA által előírt határértékkel.

Ezt a határértéket 10 J/kg/100km-ben adják majd meg, és „amint több adat elérhetővé válik, vagy a versenyzők visszajelzései arra utalnak, hogy nem elegendő”, felülvizsgálnak majd. A szövetség világossá tette, kizárhatja azon csapatok autóit, melyek nem tudnak a meghatározott határérték alatt maradni.

Időközben kiderült az is, 2022-ben még minden csapatnak három „jokere” lesz, tehát háromszor átléphetik a határértéket kevesebb mint 20 százalékkal.

Tombazis megerősítette, az FIA fontolgatja azt is, hogy további szenzorokkal szereli fel a versenyautókat, hogy pontosabb méréseket és számításokat tudjon végezni. Emellett monitorozni kívánja a versenyzők fülében elhelyezett gyorsulásmérőket is, mint ahogy kielemzik a versenyzőkkel szemben elhelyezett, főként a balesetek esetén hasznos kamerák felvételeit.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!