A Porsche-főnök szerint lassan összeállnak a dolgok az F1-es csatlakozáshoz - F1VILÁG.HU

A Porsche-főnök szerint lassan összeállnak a dolgok az F1-es csatlakozáshoz

HIRDETÉS
Lassacskán minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a Porsche néhány éven belül csatlakozzon a Forma-1-hez – mondta a gyártó motorsport-divíziójának nemrég kinevezett új főnöke, Thomas Laudenbach.
Thomas Laudenbach, Porsche

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, novemberben születhet végleges döntés arról, hogy a Volkswagen-csoport két márkája, a Porsche és az Audi csatlakozik-e az F1-hez akkor, amikor a tervek szerint 2025-ben, vagy 2026-ban bevezetik az új motorformulát.

A két gyártó képviselői év közben többször is részt vettek a motorszabályokkal kapcsolatos egyeztetéseken, sajtóhírek szerint pedig heteken belül zöld utat kaphatnak arra, hogy elkezdjenek dolgozni az F1-es projekteken. Úgy hírlik, a Porsche a Red Bull, míg az Audi a McLaren partnereként érkezhet meg a száguldó cirkuszba néhány éven belül.

A Porsche motorsport-főnöke, Thomas Laudenbach nemrég elárulta, lassan minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy elkötelezzék magukat a Forma-1 mellett.

„Ha a jövőbe tekintünk, és megnézzük, hogy az autógyártók miket jelentenek be az elektromos járművek jövőbeni eladásával kapcsolatban, nagyon fontosnak tartom, hogy a Forma-1 elmozduljon a villamosítás felé” – mondta a szakember a Motorsport.com című lapnak.

„Igen, az teljesen világos, hogy egy ilyen formátumot nem lehet teljesen elektromos járművekkel megvalósítani. Ezt mindannyian tudjuk. De szükség van a hajtáslánc elektromos részének magasabb szintű priorizálására. Ez fontos. motorgyártóként képviseltetni akarjuk magunkat a motorsportban, és relevánsnak kell lennie abban, ami a közúton történik. Amennyire én tudom, az FIA óriási lépéseket tett ebbe az irányba. Ez pedig segíteni fog.”

Laudenbach arról is beszélt, a nemrég bevezetett költségplafonon túl további költségcsökkentő intézkedésekre lesz szükség – ez szintén elősegítheti a Porsche F1-es csatlakozását.

„Nem titok, hogy gondolkodunk az F1-en. Nem titok, hogy egyeztetünk az FIA-val, és az sem titok, hogy – fogalmazzunk így – komolyan fontolgatjuk. De még nem született döntés. Amennyire én tudom, rengeteg dolog a megfelelő irányba halad a Forma-1 kapcsán azzal kapcsolatban, hogy mennyire fontos az elektromosság, a hajtáslánc elektromos része.”

„Több sztenderdizált motoralkatrészt szeretnénk, és szabadságot az elektromos összetevőket illetően. És igen, számos tényező, amiket említettem, tudomásom szerint valósággá válik.”

Bár döntés nem született, a szakember szerint hamarosan eldőlhet, hogy a Porsche megérkezik-e a száguldó cirkuszba.

Hirdetés

„Egy dolog világos: ilyen döntéssel nem lehet sokáig várni, mert ha versenyezni akarunk 2025-ben, el kell kezdenünk egy bizonyos időpontban. Itt tartunk most. Ha valaki tényleg azon gondolkodik, hogy motorgyártóként csatlakozik ehhez a bajnoksághoz, akkor mindig egy jelentős szabályváltozáshoz kell kötnie, hogy mindenkinek meg kelljen tennie ezeket a lépéseket, ne csak neked.”

„Az sem titok, hogy ha a PR-értékeket, a rajongóbázist és a reklámértéket nézzük, a Forma-1 rendkívül jó más szériákhoz képest. Ez nem is kérdés.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!