A Team Lotus üdvözli az új motorszabályokat

A Ferrarival és a Mercedesszel ellentétben a Team Lotus csapatfőnöke, Tony Fernandes üdvözölte a 2013-ban bevezetésre kerülő új motorszabályokat, hiszen úgy véli, azok óriási előrelépést jelentenek a Forma-1 imázsa szempontjából.


A Ferrarival és a Mercedesszel ellentétben a Team Lotus csapatfőnöke, Tony Fernandes üdvözölte a 2013-ban bevezetésre kerülő új motorszabályokat, hiszen úgy véli, azok óriási előrelépést jelentenek a Forma-1 imázsa szempontjából.

A két szezon múlva megjelenő új motorformula értelmében a csapatok a jelenlegi 2,4 literes, V8-as erőforrások helyett 1,6 literes, négyhengeres aggregátokat használnak majd.

Mint azt hétfői cikkünkben leírtuk, a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo élesen bírálta a sportot irányító testületet, mivel a Forma-1 szempontjából méltatlannak tartja az erőforrások ilyetén redukálását.

A Team Lotus irányítója, Tony Fernandes azonban nem ért egyet az olasz szakemberrel és kijelentette, az új szabályok igenis a Forma-1 javát szolgálják.

„Azt gondolom, ez nagyszerű hír. Nagyon örülök neki” – mondta Fernandes az Autosportnak.

„Már most van forgatókönyvünk arról, hogyan tegyük a Forma-1-et még fontosabbá az autóipar számára, és ami még lényegesebb, hogy legyen környezetbarátabb.”

„Már korábban is mondtam, hogy szerintem a sport néhány legjobb koponyája nálunk dolgozik – már ami a mérnököket és technikai szakembereket illeti. A tény, hogy 35 százalékkal le tudjuk csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást, egész egyszerűen fenomenális.”

Fernandes hozzátette, a kinetikus energia-visszanyerő rendszerrel is komoly fejlődést érhetnek el az évek során.

„Ott van még a KERS-rendszer is: 1 százalékot hasznosítunk újra momentán, de az évek során ez a szám akár 50-re is emelkedhet.”

A szakember elmondása szerint bízik abban, hogy a jövőben további reformok várnak a csapatokra, melyekből az utcai autógyártás rengeteget profitálhat.

„A költségek egyre lejjebb szorulnak, a pénzt pedig jobb dolgokra fordítjuk, nem csak arra, hogy megépítsünk egy autót olyan gyorsan, amennyire csak lehet. Szóval úgy gondolom, ez fantasztikus, ez egy nagyszerű előrelépést a sport számára.”

„Remélem, hogy a következő lépés az lesz, hogy a kerekeket és a gumikat hasonló méretűre kell tervezni, mint az utcai autókét, így a gumigyártók is rengeteg tapasztalatot nyerhetnek a biztonság terén, a mérnökök pedig felszerelhetik azokat egy 1,6 literes Toyotára, Hyundaira vagy Renault-ra.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS